Kissan aktivoiminen

Kissat ovat luonnostaan aktiivisia eläimiä. Ne hiirestävät, saalistavat, vaanivat, juoksentelevat ja hyppivät. Toki ne myös nukkuvat paljon, mutta pelkkä nukkuminen ei täytä niiden tarpeita. Jos ne joutuvat elämään sisätiloissa, niiltä on viety pois osa niiden luontaisesta elämästä. Omistajan täytyy keksiä jotain tähän tilalle pitääkseen kissansa tyytyväisenä.

Jos kissa ei pääse liikkumaan riittävästi päivän aikana, se saattaa kyllästyä ja turhautua. Monet kissan käyttäytymisongelmat juontavat juurensa tästä syystä. Kissat yksinkertaisesti joutuvat keksimään itse omat tekemisensä, ja aina nuo ideat eivät ole omistajan mieleen.

Kissojen ylipaino on nykyään yleinen ongelma erityisesti sisäkissojen keskuudessa. Tylsyyteensä kissat voivat syödä paljon enemmän kuin olisi tarve, ja ennen pitkää tämä johtaa painon kertymiseen. Tämänkin takia niiden aktivointi on todella tärkeää.

Keräsimme tähän muutaman idean, joilla voit aktivoida kissaa päivän mittaan. Kissa oppii odottamaan toimintaa valmiina ja energisenä. Aktivointi tuo kissan elämään sisältöä ja auttaa niitä pysymään terveinä. Samalla sinä opit tuntemaan lemmikkisi ihan uudella tavalla, jolloin teidän suhteestanne tulee syvempi ja antoisampi.

Kissan kanssa leikkiminen

Kissan kanssa leikkiminen on mahtavaa puuhaa. Jokainen kissa on yksilö ja tykkää hieman erilaisista leikeistä, mutta yleensä erilaiset saalistusleikit ovat niiden suosiossa. Voit keksiä loputtomasti erilaisia leikkejä, ja leluja voit joko ostaa valmiina kaupasta tai tehdä itse.

Lue myös: Kissan lelut ja leikit

Leikkituokiot voivat olla noin 15 minuutin mittaisia, ja olisi hyvä jos tuokioita mahtuisi päivään kaksi. Voit myös käyttää kissan aktivointileluja, joissa kissa joutuu käyttämään aivojaan, jotta se saa herkun itselleen. Pidä myös huolta, että kissalla on riittävästi kiipeily- ja raapimispuita saatavilla pitkin päivää.

Erilaiset aktivointilelut ovat helppo tapa saada kissaan liikettä. Osaa niistä voi käyttää myös ruokailujen ”korvikkeena”, sillä niiden sisälle voi piilottaa aterian tai osa siitä. Näin kissa pääsee käyttämään metesästystaitojaan saadakseen aterian itselleen. Listasimme kuusi parasta kissan aktivointilelua.

Kissan kanssa ulkoilu

Vaikka kissat tottuvat elämään sisätiloissa, ne arvostavat kovasti sitä, jos ne pääsevät ajoittain ulkoilemaan. Tapoja löytyy useita, joten jokainen kissanomistaja löytää varmasti turvallisen ja mukavan tavan ulkoilla kissan kanssa. Ulkoilua ei tarvitse tehdä joka päivä, vaan muutamakin kertaa viikossa riittää.

Ulkotarha ovat oivallinen keino tarjota kissoille mahdollisuus kiipeilyyn ja ulkoiluun. Tarhassa ne pääsevät liikkumaan omaan tahtiinsa ja nauttimaan vapaudesta, vaikkakin rajatusti. Vinkkejä kissan ulkotarhan rakentamiseen löydät täältä.

Kissan ulkoiluttaminen valjaissa on loistava tapa antaa kissalle liikuntaa ja uusia kokemuksia. Uudet hajut, äänet ja paikat tuovat sisältöä kissan elämään ja ovat mukava yhteinen hetki kissan ja omistajan välillä.

Kissa kannattaa totuttaa jo pentuna valjaisiin, jotta ulkoilu sujuisi mahdollisimman vaivattomasti. Jos kissan kanssa lenkkeily (tai paikallaan seisoskelu) ei jostain syystä ole sinun juttusi, voit laittaa pihalle vaijerin, johon kiinnität kissan talutushihnan. Kissa pääsee näin ulkoilemaan itsenäisesti. Sinun täytyy vain pitää silmällä, että kissa ei saa itseään kiipeliin.

Mikäli asunnossasi on parveke, voit päästää kissan sinne ulkoilemaan, kunhan huolehdit siitä, että kissa ei pääse tippumaan alas tai karkaamaan. Lasitus tai verkko on tässä kohtaa pakollinen, ja muista tilkitä kaikki nurkat. Parveke riittää hyvin siihen, että kissat pääsevät haistelemaan ulkoilmaa ja seuramaan pihan tapahtumia. Ehkä ne onnistuvat pyydystämään myös jokusen kärpäsen.

Kissan kouluttaminen

Kissa on viisas eläin. Sanotaan, että kissa vastaa älykkyydeltään noin kolmivuotiasta lasta. Kissan voi siis saada oppimaan erilaisia pieniä temppuja tai temppusarjoja.

Kouluttamisesta saattaa kuitenkin tehdä haasteellista se, että kissa ei yritä miellyttää omistajaa, toisin kuin esimerkiksi koira. Sen sijaan kissa etsii kaikessa omaa etuaan. Jokaisen tempun täytyy siis olla sellainen, josta kissa hyötyy jollain tavalla itse ja joka on kissalle luonnollista toimintaa.

Kouluttaminen on mukava tapa aktivoida kissaa. Kissa nauttii siitä, että se saa käyttää aivojaan ja viettää aikaa omistajan kanssa. Koulutushetket eivät vie kovin paljoa aikaa, vaan ne mahtuvat kiireisenkin ihmisen aikatauluun. 5 minuuttia päivässä riittää vallan mainiosti. Lue vinkkejä kissan kouluttamiseen täältä!