Joskus voi käydä niin, että syystä tai toisesta kissan paino pääsee nousemaan vähän turhan korkeaksi. Ylipaino on varsin yleinen ongelma etenkin sisäkissoille. Lihavuuteen voi olla useampia syitä, mutta syystä riippumatta tähän ongelmaan kannatta tarttua. Lihavuuden syy vaikuttaa luonnollisesti siihen, miten kissaa kannattaa lähteä laihduttamaan. On siis ensiarvoisen tärkeää tunnistaa lihavuuteen johtaneet syyt ja lähteä muuttamaan niitä.
Lihavuus vaikeuttaa kissan elämää monin tavoin. Kissan elämänlaatu laskee, kun se ei pääse enää juoksemaan, leikkimään, hyppimään tai kiipeilemään samalla tavoin kuin aikaisemmin. Tämä vähentää kissan liikkumista, mikä entisestään lisää lihomisvaaraa.
Lihavuus myös altistaa kissaa erilaisille sairauksille, kuten nivelvaivoille, sydänongelmille ja diabetekselle. Lihavaa kissaa ei siis pidä katsoa söpönä pikku pallerona, vaan lähteä aktiivisesti ratkaisemaan ongelmaa.
Syynä kissan lihavuuteen voi olla esimerkiksi
- ruokaa tarjolla jatkuvasti
- liikaa herkkupaloja
- useampi ihminen ruokkii kissaa, jolloin ruokaa kertyy liikaa
- liian vähäinen liikunta
- tylsistyminen
- kivut, jolloin kissa ei pääse liikkumaan
- sairaudet
- hormonaaliset muutokset esimerkiksi steriloinnin yhteydessä
- geneettiset tekijät
- pentuajan olosuhteet
Kaikkiin näihin emme tietenkään voi vaikuttaa, mutta suurimpaan osaan voimme.
Mikä on sopiva paino kissalle?
Ei ole olemassa yhtä oikeaa ruumiinrakennetta jolta kissan pitäisi näyttää. On olemassa vankkarakenteisempia ja hentorakenteisempia kissoja. Kissan normaali paino voi siksi vaihdella kissojen välillä huomattavastikin. Lisäksi tietenkin rotu vaikuttaa asiaan.
Mistä sitten tietää onko kissa lihava? Kissan lihavuutta voi helpoiten arvioida ihan silmämääräisesti. Muutokset tulevat usein hiljalleen, ja niitä voi olla vaikea huomata ellei erikseen pysähdy kiinnittämään asiaan huomiota.
Ylhäältä katsottuna lihavan kissan peräpää (eli vatsan ja lonkkien seutu) on leveämpi kuin lapa, eli etutassujen kohta. Sivustapäin katsottuna taas vatsa roikkuu normaalia alempana, jolloin jalat näyttävät lyhyiltä. Jos kissa antaa tunnustella vatsaa, se tuntuu hyllyvältä. Lonkkien ja kylkiluiden ympärillä tuntuu rasvakerros.
Vinkkejä kissan laihduttamiseen
Kissan laihduttaminen on pitkäjänteistä puuhaa, joka ei tapahdu hetkessä. Laihduttamisen jälkeen painonhallintaan täytyy kiinnittää huomiota koko kissan elämän ajan, ettei paino lähde uudelleen nousuun.
Käytettävät keinot riippuvat paljon siitä, mikä lihavuuden on aiheuttanut. Tässä muutamia yleisiä ajatuksia ja ohjeita, joista voit lähteä liikkeelle, mutta pyydä tarvittaessa eläinlääkäriltä apua ja neuvoja.
Ruokavalio:
- Älä tee suuria muutoksia kissan ruokavaliossa kerralla, vaan etene hyvin rauhallisesti.
- Tarkoitus on päästä eroon kissassa olevasta ylimääräisestä rasvasta, ei lihaksista. Siksi ruokavaliossa täytyy olla riittävästi proteiinia, jota käytetään lihasten rakennusaineena. Sen sijaan turhat hiilihydraatit voi karsia kissan ruokavaliosta pois. Myös rasvaa voi joutua karsimaan.
- Jos kissa on steriloitu, voit ottaa käyttöön nimenomaan tähän tarkoitukseen suunnitellut ruuat. Niissä on hieman vähemmän energiaa, mutta ravintoarvot ovat kuitenkin kohdillaan.
- Joskus voi olla helpompi laihduttaa kissaa kostealla ruualla kuin kuivamuonalla. Tämä johtuu siitä, että kostea ruoka ei sisällä yhtä paljon energiaa, mutta täyttää mukavasti vatsaa, jolloin kissa on tyytyväisempi. Kuivamuona sisältää paljon energiaa, jolloin annettavan ruuan määrä voi olla hyvinkin pieni.
- Voit kokeilla laihdutukseen tarkoitettua kissanruokaa. Huomaa, että kuivamuonat sisältävät paljon kuitua, joka sitoo kosteutta itseensä. Jos kissa ei juo riittävästi, seurauksena on helposti ummetusta.
Ruoka-ajat:
- Jos kissalla on ollut aina tarjolla ruokaa, siirry tarjoilemaan ruokaa vain ruoka-aikoina. Näin ruokamäärät pysyvät paremmin hallinnassa.
- Jos ruoka-ajat ovat jo käytössä, kokeile vähentää ruuan määrää vähäsen.
- Anna herkkupaloja vain harvoin jos ollenkaan.
- Huolehdi, että koko perhe on sitoutunut kissan laihduttamiseen. Jos yksikin ihminen lipsuu sovitusta, kissa kyllä oppii kerjäämään tältä ihmiseltä makupaloja ja ylimääräisiä aterioita.
Muita vinkkejä:
- Jos epäilet, että taustalla on jokin sairaus, vie kissa eläinlääkärille.
- Aktivoi kissaa: Keksi sen kanssa uusia leikkejä, hanki uusia kissanleluja tai uusi laadukas kiipeilypuu. Jos kissan on ollut hyvin laiska, kannattaa kaikki tällainen aktivointi aloittaa rauhallisesti. Jos kissa ei muuten pääse ulkoilemaan, hanki sille valjaat ja vie se ulos.