Leikki on kissan työtä

Sisäkissoille leikki on todella tärkeä osa päivittäistä elämää. Luonnossa kissa vaanisi, hiipisi, juoksisi, hyppisi ja saalistaisi monta kertaa päivän aikana. Sisätiloissa kissat eivät pääse samalla tavalla tyydyttämään luontaista saalistusviettiään. Leikin avulla ne pääsevät kuitenkin purkamaan energiaa ja harjoittelemaan saalistustaitojaan. Älä siis unohda leikkiä kissan kanssa päivittäin.

Miten paljon kissan kanssa sitten pitäisi leikkiä? Loppujen lopuksi kissa on tyytyväinen vähäiseenkin leikkimäärään. 15 minuutin leikkituokio aamuin illoin on jo ihan hyvä määrä. Näin estät kissaa pitkästymästä, ehkäiset pitkästymisestä johtuvia käytösoireita ja tarjoat kissalle liikuntaa. Samalla vahvistat teidän keskinäistä suhdetta. Jos kissasi on kovin aktiivinen, viisitoista minuuttia ei todennäköisesti riitä, vaan tuokioiden täytyy olla pitempiä

Tarjoa kissalle eläviä leluja

Voit hankkia kissalle monenlaisia leluja, mutta pitemmän päälle kissaa ei kiinnosta lattialla paikallaan lojuvat lelut. Nehän ovat kissan näkökulmasta kuolleita raatoja. Kissa nauttii liikkuvien kohteiden saalistuksesta, joten sinun täytyy saada leluihin liikettä.

Sido siis leikkihiireen naru ja lähde liikuttamaan lelua kuin se olisi oikea hiiri. Älä tuo hiirtä aivan kissan edestä tai suoraa kissaa kohti, sillä hiiri harvoin juoksisi niin. Sen sijaan liikuta hiirtä poispäin kissasta tai sivuttain kissan edestä vähän matkan päästä. Liikuta välillä nopeammin, välillä hitaammin ja vie lelu välillä piiloon huonekalun taakse. Anna kissan saada hiiri välillä kiinni. Kun kissa päästää hiirestä irti, voit jatkaa hiiren liikuttamista, ikään kuin se pääsisi taas karkuun.

Voit myös sitoa ongenvapaan jonkinlaisen sulan ja matkia sillä lintua. Mieti tässäkin kohtaa miten oikea lintu liikkuisi. Se tuskin kiertäisi aivan kissan ympärillä, saati koskisi kissaan. Se tekisi ehkä pyrähdyksiä, liikkuisi kissasta poispäin ja lopulta pikku hiljaa väsyisi, jolloin kissan on helppo napata se.

Jos kotoasi löytyy esimerkiksi ovi, jonka alla on sopivasti tassunmentävä rako, voit härnätä kissaa lelulla oven alta. Kissa nauttii, kun se saa haroa tassullaan raosta. Anna tässäkin leikissä kissan saada välillä lelu kiinni. Samalla tavalla voi leikkiä myös maton reunan alla.

Kevyet ja pehmeät materiaalit ovat sopivia kissan leluihin. Kissa saa ne liikkeelle pienestäkin helposti ja ne tarttuvat mukavasti kynsiin. Pieni rapina on usein kissasta mukavaa, sillä se muistuttaa hiiren vikinää. Myös huiskumaiset lelut saavat monen kissan tassuihin vipinää. Sen sijaan kovia ja äänekkäitä leluja kannattaa välttää.

Vinkkejä leikkeihin kissan kanssa

Kissan tykkää kaikkein eniten aktiivisista leikeistä. Tämä tarkoittaa sitä, että sinä liikutat lelua, johon kissa sitten saa upottaa kyntensä. Ole siis aktiivinen. Käytä onkivapaa tai kiinnitä lelu naruun, jotta sinun ei tarvitse pitää lelusta kiinni kädelläsi. Näin vältyt monelta pieneltä naarmulta.

Hanki monenlaisia leluja, jotta kissa pääsee kehittämään saalistustaitojaan monipuolisesti. Kissojen välillä on myös eroja. Osa kissoista tykkää jahdata enemmän lattialla kulkevia leluja, osa hyppiä ilmassa liikkuvan lelun perään. Toiset kissat tykkäävät juosta lujaa pallon perässä, toiset mätkiä saalista tassullaan paikaltaan. Parasta tietenkin on, jos kissa pääsee harrastamaan näitä kaikkia.

Vaihtele leluja. Kissat pitävät vaihtelusta, joten laita lelut piiloon ja ota sieltä eri päivinä esille eri leluja. Näin kissa ei pääse kyllästymään, vaan odottaa innolla leikkituokiota.

Älä leikitä kissaa omalla kädelläsi tai jalallasi. Jos opetat kissan saalistamaan kättäsi tai jalkaasi, tuosta tavasta voi olla vaikea päästä eroon. Älä myöskään opeta kissanpentua ”painimaan” kätesi kanssa. Kissanpennun pienet kynnet eivät välttämättä vielä tee kipeää, mutta kun kissa kasvaa suuremmaksi, myös vahingot kasvavat. Älä siis alun perinkään käytä kättäsi leikkikaluna.

Matki lelulla saaliseläimen liikettä. Kannattaa miettiä miten hiiri tai lintu liikkuisi. Ne tuskin tulisivat suoraa kissaa kohti, koskisivat kissaa tai kiertäisivät kehää sen ympärillä. Sen sijaan ne liikkuvat välillä nopeammin, välillä hitaammin, joskus jopa pysähtyvät paikoilleen. Välillä ne menevät piiloon huonekalujen taakse.

On tärkeää antaa kissan kokea myös onnistumisia. Anna siis kissan saada lelu välillä kiinni ja palkitse kissa muutamalla herkkupalalla. Näin kissan kiinnostus säilyy paremmin ja leikki muistuttaa enemmän todellista saalistushetkeä. Samalla myös kissan itsetunto vahvistuu.

Vältä laseria. Laser voi tuntua helpolta ja mukavalta tavalta leikkiä kissan kanssa, mutta niissä on omat vaaransa eikä niitä suositella kissan leluksi. Kissasta laser saattaa tuntua turhauttavalta, sillä se ei koskaan saa mitään oikeasti kiinni. Lopulta laserleikki saattaa aiheuttaa kissassa jopa pakko-oireita. Laseria voi käyttää lähinnä aktivoimaan laiskaa kissaa. Kun kissan saa valpastumaan, kannattaa vaihtaa oikeisiin leluihin.

Vältä vaarallisia leluja. Muovipussit ovat tunnetusti vaarallisia leikkikaluja, mutta ne eivät ole ainoita kissalle vaarallisia asioita. Folio voi vahingoittaa kissan hampaita, joten älä käytä foliota kissan leluna. Lankakerä saattaa myös olla vaarallinen, sillä kissat voivat leikkiessään sotkeutua ja jopa kuristua siihen. Kissa saattaa myös niellä lankaa, mikä voi vahingoittaa kissan suolistoa. Kerää siis kaikki narut ja langat pois näkyvistä silloin, kun et ole itse paikalla valvomassa leikkiä.

Varo vahingoittamasta kissan kynsiä ja hampaita. Kun kissa iskee kyntensä tai hampaansa leluun, älä kisko lelua kissalta pois. Kiskominen voi vahingoittaa kissan kynsiä tai hampaita. Odota, että kissa itse irrottaa otteensa lelusta ja jatka vasta sitten.