Vinkkejä kissan koulutukseen

Kissan kouluttaminen on mukavaa mutta tarkkaa puuhaa. Se ei sovi hätäisille ihmisille. Toki myös kissan luonne ja ominaisuudet vaikuttavat paljon oppimiseen. Toiset kissat edistyvät nopeasti ja kaipaavat koko ajan uutta opittavaa. Toisilla voi puolestaan kestää pitkään jo ensimmäisen tempun kanssa. Kissojen kouluttaminen ei kuitenkaan ole kilpailu, vaan sitä tehdään pääasiassa omaksi ja kissan iloksi. Pitkäjänteisellä harjoittelulla voit päästä hienoihin tuloksiin minkä tahansa kissan kanssa.

Helpointa kissan kouluttaminen on naksuttimen ja kosketuskepin avulla. Näiden apuvälineiden käytöstä olemme kirjoittaneet erilliset artikkelit, joihin kannattaa tutustua: Kissan kouluttaminen naksuttimen avulla ja Kosketuskepin käyttö kissan koulutuksessa.

Muista seuraavat asiat, niin onnistut:

  • Palkkio tulee antaa kissalle välittömästi naksauttamisen jälkeen. Jos aikaa pääsee kulumaan liian pitkään, kissa ei enää tiedä tai muista minkä ansiosta se palkkion sai.
  • Palkkion tulee myös olla kissalle riittävän arvokas. Pitkän päälle yleensä vain sen lempiherkku on kissan mielestä riittävän arvokas, jotta se jaksaa keskittyä koulutukseen.
  • Herkkupalan pitää olla riittävän pieni, jotta sen syömiseen ei mene liian kauan. Jos kissa joutuu pureskelemaan herkkuaan, se saattaa unohtaa mistä hyvästä palkkio tuli. Koirille annettavat herkut ovat suunnilleen herneenkokoisia paloja, joten kissalle herkkupala voi olla huomattavasti hernettä pienempi. Lisäksi pienet herkkupalat eivät johda kissan lihomiseen.
  • Yleensä pehmeät herkkupalat toimivat paremmin kuin kovat, joita joutuu pureskelemaan.
  • Koulutustilanteessa voi tuntua, että sinulla on kädet täynnä tavaraa. Tavarat kannattaa järjestellä niin, että pidä toisessa kädessäsi naksutinta ja kosketuskeppiä, ja varaa toinen käsi pelkästään namien antamiseen. Namit kannattaa pitää taskussa tai namipussissa vyötäröllä ja ottaa sieltä vain yksi nami kerrallaan. Näin kissan keskittyminen pysyy paremmin tempussa eikä kädessä olevissa nameissa.
  • Vie kosketuskeppi aina palkkion antamisen ajaksi selkäsi taakse. Näin voit aloittaa joka kerta alusta.
  • Jos kissa on niin innokas namien perään, että sormesi ovat vaarassa, ota käyttöön lusikka, jolla annat herkun kissalle.
  • Jos kissa lähtee kesken koulutuksen pois, herkku ei luultavasti ollut riittävän motivoiva tai kissa saa herkkuja liian harvoin. Kokeile seuraavalla kerralla jotain toista herkkua tai jaa opeteltava asia vielä pienempiin osioihin, jotta voi palkita kissaa entistä useammin. Kärsivällinen kissa voi jaksaa yrittää kauemman ilman herkkua, mutta toiset kissat haluavat herkun vähintään 5-10 sekunnin välein, jotta ne jaksavat keskittyä. Vain kokeilemalla löydät oikean rytmin ja herkun.
  • Pidä koulutustuokiot lyhyinä ja tiiviinä, niin kissan keskittyminen ei pääse herpaantumaan. Toista koulutustuokioita säännöllisesti, esimerkiksi 5 minuuttia joka päivä.
  • Koulutus on helpointa silloin, kun kissalla on nälkä. Paras hetki koulutukselle on siis juuri ennen ruokailuaikaa. On helppo ymmärtää, että jos kissan maha on jo valmiiksi täynnä ruokaa, mikään herkku ei välttämättä riitä motivoimaan sitä temppujen suorittamiseen.
  • Jaa jokainen temppu pieniin osiin. Harjoittele jokaista osaa monta kertaa, kunnes sen suorittaminen onnistuu kissalta varmasti. Jos seuraava osa ei meinaa onnistua, palaa takaisin edelliseen, jotta voit taas palkita kissaasi ennen kuin se kyllästyy harjoitteluun.
  • Ole johdonmukainen. Harjoittele vain yhtä temppua kerrallaan.
  • Ole kärsivällinen ja anna kissan määrätä tahti. Osa kissoista oppii nopeasti, osa vähän hitaammin. Älä siirry seuraaviin temppuihin ennen kuin kissa osaa varmasti edelliset asiat.
  • Harjoittele tilassa, joka on kissalle entuudestaan tuttu ja jossa ei ole häiritseviä tekijöitä, kuten ruokaa tai ääniä. Tällöin kissa pystyy paremmin keskittymään koulutukseen.
  • Lopeta koulutustilanne johonkin sellaiseen temppuun, jonka kissa varmasti osaa ja palkitse kissa herkulla, jolloin teille molemmille jää hyvä mieli koulutuksesta. Koulutus kannattaa lopettaa siinä vaiheessa, kun kissa on vielä innoissaan.