Rakenna kissalle ulkotarha – vinkkejä ja ideoita

Kissat nauttivat ulkoilusta, mutta aina niiden kanssa ei ole mahdollisuutta lähteä pihalle. Ulkotarha luo kissalle paikan, jossa se voi ulkoilla ja liikkua turvallisesti ilman jatkuvaa valvontaa. Se antaa kissan elämään virikkeitä ja estää kissaa tylsistymästä. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä ja inspiraatiota kaikille kissanomistajille, jotka haluavat tarjota lemmikilleen tällaisen ulkoilumahdollisuuden.

Kissan ulkotarhan suunnittelu ja toteutus riippuu täysin käytettävissä olevasta tilasta ja tarpeista. Omakotitalon pihaan on yleensä mahdollista rakentaa niin hienon häkin tai katetun tarhan kuin ikinä haluaa. Rivitalossa mahdollisuudet voivat olla rajallisemmat, ja kerrostalossa tarha täytyy rakentaa parvekkeelle. Olipa vaihtoehto mikä tahansa, kissa todennäköisesti arvostaa sitä suuresti.

Pikavinkkejä kissan ulkotarhan rakentamiseen

  • Suunnittele huolellisesti: Mieti tarhan sijainti, koko ja rakenne ennen kuin aloitat rakentamisen. Tarkista myös mahdolliset taloyhtiön määräykset. Suunnittele aitaus niin, että se estää karkaamisen ja ulkopuolisten eläinten pääsyn sisälle.

  • Materiaalit: Valitse tarpeeksi vahvat ja säänkestävät materiaalit, kuten pelti, metalli ja painekyllästetty puu. Jos haluat päästä helpolla, hanki valmis kissanhäkki, jolloin sinun ei tarvitse miettiä rakennusmateriaaleja, vaan pääset suoraan valitsemaan sisustusta häkkiin.

  • Verkko: Verkon täytyy olla sellaista, että se kestää kissan käytössä. Kanaverkko on hyvä vaihtoehto suuremmissa häkkikokonaisuuksissa. Parvekkeella sopiva vaihtoehto on esimerkiksi puremista kestävä parvekeverkko, joka on helppo asentaa.

  • Katto: Voit tehdä katon verkosta, mutta puumateriaalista tai pellistä tehty katto antaa paremmin suojaa säässä kuin säässä ja lisää tarhan käyttömahdollisuuksia.

  • Oviaukko: Rakenna turvallinen ja helppokäyttöinen ovi tai luukku. Voi olla järkevää rakentaa kaksiosainen ovi, jolloin yläosan avaamalla kissa on helppo laittaa tarhaan ja koko oven avaamalla pääset itse siivoamaan häkkiä.

  • Kiipeilypaikat: Tarjoa kiipeilymahdollisuuksia, kuten hyllyjä, tasoja ja kiipeilytekineitä, jotta kissa voi toteuttaa luontaista käyttäytymistään. Tarhaan mahtuu yleensä suurempia kiipeilytelineitä kuin sisätiloihin, joten hyödynnä tämä mahdollisuus.

  • Piilopaikat: Huolehdi siitä, että tarhasta löytyy suojaisia piilopaikkoja ja makuupaikkoja, joihin kissa voi vetäytyä rauhoittumaan.

  • Leikkivälineet: Tarhaan kannattaa laittaa myös leluja ja aktivointivälineitä, jotta kissalla riittää tekemistä.

  • Tarkista säännöllisesti: Tarkista aidan kunto ja ympäristön turvallisuus säännöllisesti ja korjaa puutteet viipymättä.

Valmis kissanhäkki on helppo ratkaisu

Valmis kissanhäkki on hyvä ratkaisu monessa tilanteessa, kuten silloin jos sinulla ei ole aikaa tai osaamista rakentaa itse. Valmis häkki myös takaa sen, että se on turvallinen ja rakennusmateriaalit ovat kestävät. Sinun ei siis tarvitse pelätä, että kissa pääsee karkaamaan repsottavista saumoista. Häkkejä on saatavilla useita eri kokoja.

Halutessasi voit tuunata valmista häkkiä asentamalla siihen esimerkiksi katon pellistä tai vanerista. Katto suojaa kissaa niin sateelta kuin paisteeltakin ja lisää häkin käyttömahdollisuutta huomattavasti. Häkkiin kannattaa hankkia erilaisia kiipeilymahdollisuuksia ja makuupaikkoja, sillä niitä valmiissa häkissä ei ole.

Miinuspuolena tässä vaihtoehdossa on hinta, sillä valmis häkki tulee usein kalliimmaksi kuin itse tehty. Jos kuitenkin laskee hinnan omalle työlle ja ajankäytölle, valmis häkki voi olla hintansakin puolesta hyvä vaihtoehto.

Rakenna häkki kerrostalon parvekkeelle

Jos asut kerrostalossa, parveke on luonnollinen paikka kissanhäkille. Voit valita haluatko rakentaa parvekkeen sisälle erillisen häkin vai peitätkö parvekkeen aukinaisen osan verkolla, jolloin koko parveke toimii ulkotarhana. Tällöin voit itse istuskella mukavasti juomassa teetä tai kahvia ja antaa kissan touhuta ympärilläsi omia juttujaan. Tällaisessa ulkotarhassa kissaa kuitenkaan kannata jättää vartioimatta parvekkeelle.

Teetpä kumman ratkaisun tahansa, hanki kunnolliset, säätä kestävät materiaalit. Hyvä verkkoratkaisu on puremista kestävä parvekeverkko. Verkkoa varten kannattaa asentaa tukevat reunapuut, joihin verkon kiinnittää. Muista tilkitä kaikki nurkat ja reunat, sillä kissat etsivät mielellään rakoja, joista ne pääsevät karkuteille.

Rakenna itse ulkohäkki

Rivitaloon tai omakotitaloon voi olla mahdollista rakentaa itse kissanhäkki, mutta tarkista kuitenkin aina mahdolliset rakennusmääräykset. Esimerkiksi kaikkiin rivitaloihin ei valitettavasti ole mahdollista rakentaa omia pikku häkkejä pihalle.

Aloita hankkimalla painekyllästettyä puuta ja rakentamalla niistä tukeva kehikko. Jos mahdollista, upota nurkkapuut ja ovenpielet maahan betoniin, jolloin kehikko pysyy varmasti paikallaan.

Kun kehikko on valmis, kiinnitä siihen verkko. Kanaverkko toimii hyvin ja kestää kissan kiipeilyä ja kynsimistä. Kiinnitä verkko tukevasti kehikkoon ja varmista, ettei verkkoon tai esimerkiksi maanrajaan jää rakoja, joista kissa pääsisi livahtamaan ulos.

Katoksi voit laittaa yksinkertaisesti vanerin, tai jos haluat panostaa, rakenna peltinen harjakatto. Harjakatto vähentää lumen ja veden jäämistä katolle ja kestää käytössä pidempään kuin muut vaihtoehdot. Myös verkkokatto on mahdollinen, mutta muista silloin huolehtia kissalle suojaisia paikkoja muilla konsteilla.

Sisusta häkki mukavaksi

Kissanhäkin sisustukseen kannattaa panostaa. Hanki isoja kiipeilytelineitä, joissa on myös rauhallisia nukkumapaikkoja, ja varmista että ne pysyvät pystyssä silloinkin, kun kissa innostuu tai villiintyy. Kaikki erilaiset tasot, sillat ja mökit ovat myös kissojen mielestä mukavia, joten niitä kannattaa hankkia häkkiin. Kissat tykkäävät luonnostaan tarkkailla ympäristöään korkeilta näköalapaikoilta, joten varmista, että häkistä löytyy makuutasoja myös ylempää.

Esimerkiksi tämä monipuolinen ja kookas kiipeilyteline on hyvä vaihtoehto parvekkeelle, joskin se on järkevää sijoittaa niin, että se ei kastu sateella.