Ulkoile kissan kanssa

Jos kissa ei pääse ulkoilemaan vapaasti, valjaissa ulkoilu antaa hyvän mahdollisuuden tutustua ympäristöön. Kissa saa liikuntaa ja mielekästä tekemistä ja saa samalla toteuttaa lajille ominaisia luonteenpiirteitä sekä tutustua lähiympäristön muihin eläimiin. Moni kissa tykkäisi varmasti ulkoilla päivittäin, mutta harvemminkin riittää. Ei siis tarvitse potea syyllisyyttä, jos ei joka päivä ehdi sen kanssa ulos. Jos sinulla on mahdollisuus, kannattaa harkita kissan ulkotarhan rakentamista.

Hyvät kissanvaljaat

Hyvät kissanvaljaat on valmistettu kestävästä materiaalista ja ne istuvat kissalle moitteettomasti. Kissaa ei voi kuljettaa pelkästä kaulapannasta, sillä siitä kissan on helppo päästä vapaaksi. Kissanvaljaiden kuuluu olla H-kirjaimen mallisia, eli toinen hihna kulkee kaulan ympäri ja toinen etujalkojen takaa rintakehän ympäri ja nämä hihnat on kiinnitetty yhteen selkäpuolelta. Vielä parempi, jos valjaat ovat kahdeksikonmallisia, eli hihnat on kiinnitetty yhteen myös etujalkojen välistä.

Kissan ovat mestareita kiemurtelemaan irti ties minkälaisista valjaista, mutta kahdeksikonmallisista niiden on kaikkein hankalinta päästä irti. Varmista, että taaempi hihna kulkee heti etujalkojen takaa, jotta kissa ei pääse työntämään kyynärpäätään sen alle. Hihnojen täytyy myös olla riittävät kireällä. Valjaat ovat sopivan kireät, kun kaksi sormea mahtuu hihnan alle juuri ja juuri.

Varmista myös, että kaikki soljet ovat varmasti kestävää laatua, jotta ne kestävät äkilliset suunnanmuutokset ja tempoilut.

Lue myös: Parhaat kissanvaljaat – Esittelyssä TOP 3

Totuttele hiljalleen

Olipa kyseessä sitten pentu tai jo hieman iäkkäämpi kissa, valjaisiin totuttelu ei tapahdu välttämättä hetkessä. Mitä vanhempi kissa, sitä rauhallisempaan tahtiin totuttelussa täytyy edetä. Toisilla kissoilla aikaa voi mennä viikkoja, toisilla jopa useita kuukausia, joten ole kärsivällinen.

Aloita siitä, että jätät valjaat näkösälle, jotta kissa voi käydä omaan tahtiin haistelemassa niitä ja ehkä leikkiä niillä. Voit pyyhkiä niihin kissan omaa hajua pyyhkäisemällä ensin pyyhkeellä kissaa ja sitten valjaita.

Kun kissa tottuu siihen, että valjaat ovat näkyvillä, rupea totuttamaan kissaa valjaiden käyttöön. Laita valjaat hetkeksi kissan kaulan ympärille, mutta älä vielä kiristä niitä. Odota pari sekuntia ja ota valjaat sitten taas pois. Silittele ja palkitse kissaa tästä suorituksesta.

Pidennä hiljalleen aikaa, jonka annat valjaiden olla kissan kaulassa. Rupea myös kiristämään niitä kerta kerralta. Jos kissa hätääntyy, jätä tutustuminen siltä kerralta siihen ja jatka myöhemmin. Jossain vaiheessa voit kiinnittää myös mahan alta menevän hihnan ja kiristää sitäkin hiljalleen.

Kun pääset siihen vaiheeseen, että valjaat ovat kunnolla kissan päällä, ne ovat riittävän tiukalla ja kissa viihtyy niissä, voit kiinnittää talutushihnan. Aluksi hihna saa roikkua kissan perässä vapaasi, mutta jossain vaiheessa voit ottaa hihnan käteesi ja alkaa taluttaa kissaa. Älä vedä tai ohjaile kissaa, vaan anna kissan päättää kulkusuunta.

Kissan ulkoiluttaminen

Seuraava vaihe onkin sitten siirtyä ulkosalle. Kannattaa aloittaa turvallisesta paikasta, kuten kotipihasta tai lähipuistosta. Yritä valita sellainen aika, jolloin pihalla olisi mahdollisimman rauhallista, sillä sisätiloihin tottunut kissa voi säikkyä uusi ääniä kovastikin. Jos kissa on kovin arka, ota mukaan tuttu kuljetuslaatikko, johon kissa voi vetäytyä.

Anna kissan määrätä tahti. Kissan ulkoiluttamisessa tulee harvoin hiki, joten varaudu seisoskelemaan paikallaan ja odottelemaan, kun kissa löytää jotain mielenkiintoista haisteltavaa. Kulje rauhallisesti kissan perässä, jotta se ei säikkyisi. Pyri siihen, että hihna olisi koko ajan hieman löysällä, sillä kireä hihna auttaa kissaa pääsemään irti valjaista.

Muista pitää hihnasta kunnolla kiinni, sillä säikähtänyt kissa voi sännätä kovaa vauhtia tiehensä, ja jos pidät hihnasta kiinni kevyesti, se voi helposti livetä kädestäsi. Kierrä hihna ranteen ympärille tai kiinnitä se vaikkapa vyöhön. Vaikka kissa olisi tottunut ulkoilija, se saattaa säikähtää esimerkiksi vapaana olevaa koiraa tai äkillisiä ääniä ja yrittää pakoon. Säikähtänyttä kissaa varten voi olla hyvä kuljettaa mukana jotain kangasta, johon kissan voi kääriä, sillä muuten se saattaa hätäpäissään kynsiä omistajaakin pahoin.