Miksi jokaisella kissalla tulisi olla kiipeilypuu?

Kissan raapimispuu, raapimapuu, raapimistolppa, kiipeilypuu, kiipeilyteline, kynnenteroituspuu, kissanpuu… Jokaisella on oma nimityksensä tälle kapistukselle, mutta niillä kaikilla tarkoitetaan pääosin samaa asiaa. Asiaa, joka tulisi löytyä jokaisesta kissakodista.

Jokaisella kissalla tulisi olla vähintään yksi kiipeilypuu. Ulkoilemaan pääsevä kissa pääsee tietenkin kiipeilemään myös pihalla, mutta se ei poista kiipeilypuun tarvetta myös sisällä. Täysin sisällä oleileva kissa saattaa tarvita useammankin kiipeilypuun. Jos taloudessa on useampi kissa, telineitäkin voisi hyvä olla useampia, tai vaihtoehtoisesti yksi riittävän iso kiipeilypuu.

Miksi jokaisella kissalla tulisi olla kiipeilypuu?

  • kiipeileminen on kissojen luontaista toimintaa, jota ei saa kissoista pois kieltämällä tai nuhtelemalla
  • kun kissa pääsee kiipeilemään, se jättää helpommin huonekalut ja verhot rauhaan
  • kiipeileminen antaa virikkeitä ja iloa kissan elämään
  • kiipeilemällä kissa pääsevät purkamaan ylimääräistä energiaa, harjoittelemaan metsästystaitojaan ja kehittämään lihaksistoaan
  • kiipeily auttaa pitämään painoa kurissa
  • kiipeilypuu antaa mahdollisuuden myös kynsien terottamiseen, venyttelemiseen ja reviirin merkkaamiseen

Hyvän kiipeilypuun kriteerit

Hyvä kiipeilypuu täyttää seuraavat kriteerit:

  • riittävän korkea: Kiipeilypuun tulisi olla niin korkea, että kissan ylettyy nousemaan koko pituudeltaan sitä vasten seisomaan. Korkeuden pitäisi olla siis vähintään metrin verran.
  • tukeva: Kiipeilypuun ei missään tapauksessa saisi heilua, liikkua tai kaatua. Jos kissan edes yhden kerran pelästyy kiipeillessään, se ei välttämättä enää tämän jälkeen uskalla käyttää telinettä.
  • kestävä materiaali: Materiaalin pitää kestää mahdollisesti kovaakin käyttöä. Luultavasti kynsiminen ei jakaudu tasaisesti koko telineen alueelle, vaan kissa kynsii erityisesti jotain tiettyä kohtaa.
  • plussaa, jos telineessä on tasanteita ja tähystyspaikkoja: Monet kissat nauttivat siitä, kun ne voivat tarkkailla ympäristöä vähän korkeammalta. Kiipeilypuun tähystyspaikat ovat tähän mainioita, mutta eivät välttämättömiä, jos kissalla on muita sopivia tähystyspaikkoja.

Erilaisia kiipeilypuumalleja

Kissan kiipeilypuiden valikoima on laaja, ja sieltä löytyy varmasti sopiva jokaiseen kotiin. Pienimmät kiipeilypuut ovat vain noin puolen metrin korkuisia ja mahtuvat pieneenkin tilaan. Toisaalta jos lattiapinta-alaa on niukasti, mutta ylempänä olisi hyvinkin tilaa, voit hankkia lattiasta kattoon ulottuvat kapean kiipeilypuun.

Lue lisää: Paras kissan kiipeilypuu pieneen tilaan

Toisaalta markkinoilta löytyy myös todella kookkaita kiipeilypuita. Nämä ovat kissalle kuin paratiisi, jossa kissa pääsee leikkimään ja kiipeilemän sydämensä kyllyydestä. Mitä energisempi kissa on, sitä suurempi kiipeilyteline sille kannattaa hankkia. Myös useamman kissan talouteen kannattaa hankkia iso kiipeilypuu, jotta kaikki kissat mahtuvat yhtä aikaa leikkimään tai päiväunille.

Lue lisää: Suuret kiipeilypuut kissalle

Yksi vaihtoehto kiipeilypuulle on kiipeilyseinä. Voit suunnitella ja rakentaa seinän juuri sellaiseksi kuin haluat. Kissa nauttii, kun se pääsee kiipeilemään erilaisia tasoja pitkin seinällä sijaitsevaan lepopaikkaan. Sieltä se voi tarkkailla ympäristön tapahtumia. Lisäksi omistajan on mukava seurailla kissan leikkejä.

Lue lisää: Suunnittele ja rakenna kissalle kiipeilyseinä

Kiipeilypuu on hyvä sijoittaa mahdollisimman näkyvälle ja keskeiselle paikalle. Tämän takia kannattaa hankkia sellainen kiipeilypuu, joka miellyttää omistajan silmää ja sopii asunnon muuhun sisustukseen. Kiipeilyteline voi olla jopa sisustuksen keskipiste. Markkinoilta löytyy monenlaisia kauniita ja tyylikkäitä kiipeilypuita.

Lue lisää: Esittelyssä neljä tyylikästä kissan kiipeilypuuta

Jos kissa pääsee täyttämään kiipeilyviettinsä ulkona, saattaa sisälle riittää pelkkä raapimispuu. Toisaalta voi olla, että yhden kiipeilypuun lisäksi tarvitaan lisäksi raapimispuu johonkin toiseen paikkaan tai tarkoitukseen. Raapimispuut ovat usein selvästi pienempiä ja yksinkertaisempia kuin varsinaiset kiipeilypuut.

Lue lisää: Viisi parasta kissan raapimispuuta pieneen tilaan

Yhteenveto

Kynsiminen ja kiipeileminen ovat kissalle luonnollista toimintaa. Kissaa ei voi kieltää tekemästä niin, vaan sille täytyy tarjota paikka, jossa se voi turvallisesti toteuttaa itseään. Kiipeilypuut ja -telineet ovat tähän tarkoitukseen täydellisiä. Tyylikkäitä ja laadukkaita kissan kiipeilytelineitä on saatavilla vaikka miten montaa erilaista mallia, mutta halutessasi voit tehdä kissalle kiipeilytelineen myös itse.