Opeta kissalle temppuja, osa 2

Kissan kouluttaminen on mukavaa puuhaa. Se tarjoaa liikuntaa ja sisältöä kissan elämään sekä helpottaa kissan käsittelyä. Se myös vahvistaa omistajan ja kissan suhdetta. Kissa on älykäs eläin, joten sen voi kouluttaa suorittamaan monenlaisia temppuja. Kissa kuitenkin haluaa itse hyötyä tempun suorittamisesta, joten sille täytyy tarjota palkkioksi sen suurinta herkkua, mitä se sitten ikinä onkaan.

Lue myös: Voiko kissaa kouluttaa?

Koulutus kannattaa aloittaa totuttamalla kissa naksuttimen ääneen. Tämän jälkeen helpoin askel on opettaa kissa kosketuskepin käyttöön. Kun nämä kaksi asiaa ovat hallussa, voit siirtyä varsinaisten temppujen harjoiteluun. Voit esimerkiksi opettaa kissan tulemaan luokse, istumaan tai seuraamaan.

Lue myös: Kissan kouluttaminen naksuttimen avulla

Lue myös: Kosketuskepin käyttö kissan koulutuksessa

Minkä tahansa tempun valitsetkin, aloita jakamalla se mahdollisimman pieniin osiin. Kirjaa ensin paperille kaikki tempun vaiheet, jotta et vahingossa harppaa jonkun vaiheen yli. Jos harppaus on liian iso, kissa saattaa turhautua, kun se ei ymmärrä mitä sen pitäisi tehdä. Sen mielenkiinto lopahtaa nopeasti, jos se ei saa palkkioita riittävän usein.

Näin opetat kissan pyörähtämään ympäri

Edellisessa artikkelissa (Opeta kissalle temppuja, osa 1) opetimme muutaman perustempun. Suosittelemme aloittamaan niistä. Niiden jälkeen voit siirtyä kokeilemaan pyörähtämistä.

Pyörähtäminen on melko helppo temppu aktiiviselle kissalle. Joillekin kissoille temppu pitää kuitenkin pilkkoa hyvin pieniin osiin, jotta kissa ymmärtää jutun juonen. Seuraamalla näitä ohjeita vaihe vaiheelta onnistut:

1. Pidä kosketuskeppiä kissan takavartalon suunnalla. Odota, että kissa kääntää päätään kosketuskepin suuntaan, naksauta ja anna palkkio.

2. Liikuta kosketuskeppiä aavistuksen kauemmas kissan takavartalon suuntaan. Tarkkaile, milloin kissa liikauttaa jompaa kumpaa etutassua. Jos kissa ei muuten lähde liikkeelle, heiluta keppiä hieman, jotta saat kissan huomion heräämään. Kun kissa sitten liikuttaa tassuaan tai ottaa askeleen, naksauta ja palkitse kissa.

3. Seuraavaksi odota, että kissa ottaa muutaman askeleen kepin suuntaan ennen kuin naksautat ja annat palkkion.

4. Kun olet saanut kissan liikkeelle, vaadi sitä seuraamaan kokonainen kierros itsensä ympäri kepin perässä. Kun kierros on täynnä, naksauta ja anna palkkio. Voit ohjata palkkion avulla kierrosta jatkumaan eteenpäin.

5. Seuraavaksi voit halutessasi ohjata kissaa pyörähtämään useamman kierroksen.

6. Kun edelliset vaiheet ovat täysin kissan hallussa, voit kokeilla jättää kosketuskepin pois käytöstä. Ohjaa tällä kertaa kissaa sormillasi. Voit tarvittaessa aloittaa tempun harjoittelun pienemmissä osissa, jotta pääset palkitsemaan kissaasi riittävän usein ja sen mielenkiinto säilyy. (Tämä vaihe on täysin vapaaehtoista. Voit edelleen ohjata kissaa kosketuskepillä.)

7. Nyt voit siirtyä tempun lopulliseen versioon. Jos olet opettanut kissaa seuraamaan sormeasi, siirry käyttämään pelkkää käsimerkkiä: tee sormellasi ilmaan pieni ympyrä ja odota, että kissa pyörähtää itsensä ympäri. Jos sen sijaan olet koko ajan käyttänyt kosketuskeppiä, tee sillä pieni ympyrä ilmaan. Naksauta ja anna palkkio. Voit liittää tähän myös haluamasi sanallisen käskyn, esimerkiksi pyöri.

8. Voit halutessasi vaatia kissalta nopeampaa tempun suorittamista tai useampaa kierrosta. Voi myös opettaa kissaa pyörähtämään toiseen suuntaan. Saattaa olla, että tällöin sinun täytyy aloittaa taas alusta kohdasta 1.

Anna kissan määrätä tahti. Kertaa jokaista kohtaa niin kauan, että se varmasti syöpyy kissan mieleen. Jos jokin vaihe ei meinaa onnistua, palaa edelliseen vaiheeseen tai pidä pieni tauko. Lopeta koulutushetki temppuun, jonka kissa varmasti osaa ja palkitse kissa runsailla herkuilla. Aloita seuraava koulutushetki taas tempusta, jonka kissa varmasti osaa. Kertaa vanhoja vaiheita, ennen kuin taas siirryt eteenpäin. Hiljalleen temput alkavat onnistua paremmin ja niistä tulee varmempia. Jos kaipaat lisää ohjeita, lue artikkelimme Vinkkejä kissan koulutukseen.

Kun nämä temput sujuvat on ongelmitta, voit keksiä itse uusia temppuja tai siirtyä esimerkiksi kissa-agilityyn, jossa kissan täytyy suorittaa erilaisia esteitä. Vai oma mielikuvitus on rajana, kun kehittelet temppuja ja esteitä kissallesi. Mukavia koulutushetkiä!