Kissan kouluttaminen naksuttimen avulla

Naksutin on mitä oivallisin väline kissan koulutukseen. Menetelmä on ollut käytössä jo vuosikymmeniä, ja se on varmasti tutumpi koiramaailmasta, mutta toimii täysin samoin perustein myös kissamaailmassa. Menetelmä perustuu siihen, että kissa ehdollistetaan naksuttimen ääneen, ja näin saadaan ohjailtua kissan toimintaa haluttuun suuntaan. Palkkioksi kissa saa mieliherkkuaan.

Lue myös: Voiko kissaa kouluttaa?

Miten naksutinkoulutus toimii?

Naksutin on pieni laite, jonka sisällä on metalliliuska. Kun laitteessa olevaa nappia painetaan, liuskasta lähtee pieni naksahdus. Ääni on kuuluva, mutta ei niin äänekäs, että se ärsyttäisi eläimen tai omistajan korvia. Lisäksi ääni erottuu hyvin ympäristön muista äänistä.

Naksutin luo kielen omistajan ja kissan välille. Sen avulla omistajan on helppo viestiä kissalle juuri oikealla hetkellä, että kissa teki halutun liikkeen. Koulutus perustuu siis positiiviseen vahvistamiseen. Rangaistuksia ei käytetä missään vaiheessa kissan kouluttamisessa.

Koulutuksen ensimmäinen vaihe

Jotta voi ymmärtää naksutinkoulutuksen perusteet, on hyvä tietää hieman ehdollistumisen psykologiasta. Naksuttimen ääni on kissalle alunperin neutraali ääni. Harjoittelun kautta kissa kuitenkin oppii nopeasti, että kuullessaan naksahduksen se saa lempiherkkuaan. Tämä onkin koulutuksen ensimmäinen vaihe. Kissa opetetaan siihen, että naksahdusta seuraa palkkio. Tätä nimitetään ehdollistamiseksi.

Aloita kouluttaminen siis yksinkertaisesti istumalla kissan viereen. Naksauta ja anna välittömästi tämän jälkeen kissalle herkkupala. Toista tämä useamman kerran. Kissan ei siis aluksi tarvitse tehdä mitään saadakseen palkkion. Pidä välillä taukoja tai leiki kissan kanssa, jotta saat sen ajatukset muualle. Sen jälkeen taas naksauta ja anna palkkio. Tärkeintä on, että kissa oppii yhdistämään äänen ja palkkion. Joillain kissoilla tähän kuluu enemmän aikaa kuin toisilla.

Naksuttimia on saatavilla eläinkaupoista. Sellainen kannattaa ehdottomasti hankkia, jos haluat kokeilla kissan koulutusta.

Apuvälineitä koulutukseen

Voit kouluttaa kissasi pelkän naksuttimen avulla, mutta usein helpompaa on ottaa lisäksi käyttöön myös kosketuskeppi. Kissa oppii nopeasti, että se saa herkun koskettamalla keppiä, joten kepin avulla voit ohjata kissaa haluamaasi suuntaan. Voit askarrella kepin itse tai hankkia sellaisen lemmikkieläinkaupasta.

Erityisen näppärää on hankkia sellainen kosketuskeppi, jossa on mukana sisäänrakennettu naksutin.

Lue myös: Kosketuskepin käyttö kissan koulutuksessa

Jatka pienin askelin

Kun olet saanut kissan ehdollistettua naksauttimen ääneen, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Päätä minkä tempun tai harjoituksen haluat kissallesi opettaa, jaa se riittävän pieniin osiin ja toista jokaista osaa moneen kertaan. Älä mene seuraavaan osaan ennen kuin kissa varmasti on oppinut edellisen vaiheen.

Aluksi riittävän pieni asia voi olla se, että kissa kääntää päätään oikeaan suuntaan. Seuraava vaihe voisi olla ensimmäisen askeleen ottaminen haluttuun suuntaan. Riippuu luonnollisesti paljon tempusta minkälaisiin osiin se kannattaa jakaa.

Jos tuntuu, että kissa ei opi haluamaasi asiaa, yrität luultavasti opettaa liian suurta kokonaisuutta kerralla. Jaa siis temppu vielä pienempiin osiin. Sinusta voi tuntua hassulta edetä niin pienin askelin, mutta kissa kyllästyy helposti, jos se ei saa riittävän usein herkkua. Ota pienemmät välitavoitteet, jolloin kissalle tulee taas onnistumisen tunteita ja sen motivaatio säilyy paremmin.