Lähes jokainen koiran omistaja opettaa koiralleen vähintään muutaman tempun, mutta kissan kouluttaminen on edelleen melko harvinaista. Kissa on kuitenkin älykäs eläin ja sen kouluttaminen on täysin mahdollista. Kouluttaminen on mukavaa touhua, ja sillä on monta positiivista seurausta kissan elämään.
Aloita kouluttaminen totuttamalla kissa naksuttimen ääneen. Opeta kissa siihen, että naksausta seuraa aina herkkupalkkio. Tämä on kaiken koulutuksen ydin. Kissa ei tottele miellyttääkseen omistajaa vaan saadakseen itselleen palkkion. Kissa siis tekee temppuja herkkupalkka mielessään. Kun naksuttimen ääni ja sitä seuraava herkkupala ovat kissalla hyvin mielessä, voit siirtyä koulutuksen seuraavaan askeleeseen, joka voi olla esimerkiksi kosketuskepin käyttö.
Lue lisää: Kissan kouluttaminen naksuttimen avulla

Miksi kosketuskeppiä kannattaa käyttää?
Kosketuskeppi on keppi, jonka avulla voit suunnata kissan toimintaa. Kosketuskepin päässä kannattaa olla jokin värillinen kohde, johon kissan on helppo kiinnittää huomionsa. Tarkoitus on opettaa kissalle, että se saa palkkion silloin, kun se koskee nenällään kosketuskepin päätä.
Kosketuskepin sijaan voit toki käyttää myös omaa kättäsi tai sormeasi. Niissä on kuitenkin se ongelma, että sormet ovat aina sinulla mukana. Jos siis joskus arkielämässä teet vahingossa samanlaisia liikkeitä ja kissa tulkitsee ne käskyksi tehdä temppu, kissan kuuluu saada tempusta palkkio. Kosketuskepin voit sen sijaan laittaa piiloon aina, kun koulutustilaisuus on ohi. Muista kuitenkin, että jos kosketuskeppi jää vahingossa pöydälle lojumaan ja kissa käy koskemassa sitä, sen kuuluu jälleen saada palkkio toiminnastaan.
Kun kissa oppii kosketuskepin käytön, voit ohjailla kissan toimintaa haluamaasi suuntaan. Kissa seuraa vapaaehtoisesti perässä, kun se tietää saavansa siitä palkkion. Näin kissaa ei tarvitse pakottaa mihinkään, vaan teille molemmille jää koulutuksesta hyvä mieli.
Voit rakentaa kosketuskepin itse tai hankkia sellaisen valmiina. Kannattaa hankkia sellainen kosketuskeppi, jonka pituutta saa säädettyä. Näin pääset helpommin opettamaan kissalle erilaisia temppuja.

Näin opetat kissan kosketuskepin käyttöön
Kun opetat kissan kosketuskepin käyttöön, etene pienin askelin. Kosketuskeppihän ei aluksi merkitse kissalle mitään. Sinun täytyy vaihe vaiheelta opettaa kissaa toimimaan haluamallasi tavalla. Seuraavassa ohjeet, joita voit seurata tai voit laatia ohjeet itse riippuen kissasi luonteesta. Muista toistaa jokaista vaihetta moneen kertaan useampana eri päivänä. Toiset kissat oppivat nopeammin kuin toiset, mutta kaikki kaipaavat kertausta.
1. Aseta kosketuskeppi kissan eteen kuonon korkeudelle. Kun kissa katsoo keppiin päin, naksauta ja anna palkkio. Vie keppi aina palkkion annon ajaksi selkäsi taakse. Jos kissa ei meinaa kiinnostua kepistä, voit kokeilla vähän heiluttaa sitä kissan nenän edessä.
2. Odota, että kissa liikuttaa kuonoaan keppiä kohti. Naksauta ja anna palkkio.
3. Odota, että kissa koskettaa mihin tahansa kohtaan keppiä. Aluksi kosketus voi olla myös jollain muulla ruumiinosalla, esimerkiksi poskella. Naksauta ja anna palkkio. Seuraavaksi odota, että kosketus tapahtuu nimenomaan kuonolla.

4. Seuraavaksi odota, että kissan koskee kuonollaan nimenomaan kepin kärkeä, ellei se jo edellisillä kerroilla tehnyt niin, ennen kuin naksautat ja annat palkkion. Toista tätä niin kauan, että kissa varmasti ymmärtää, että palkkio tulee nimenomaan vasta, kun se koskettaa kuonollaan kepin kärkeä.
5. Toista harjoitusta myös niin, että viet kepin kärjen kissan vasemmalle ja oikealle puolelle. Palkitse kissa, kun se koskee kepin päätä. Pidä keppiä tässä vaiheessa vielä niin lähellä, että kissan ei tarvitse ottaa askeleita koskettaakseen keppiä. Toista tätä vaihetta jälleen niin kauan, että kissa varmasti oppii sen. Kissan täytyy siis ymmärtää, että kuono ja kepin pää on se juttu, joista seuraa palkkio.

6. Voit tämän jälkeen alkaa kerta kerralta vähitellen pidentämään välimatkaa kissan ja kosketuskepin välillä. Aluksi välimatkaa voi olla noin 10 senttiä. Nyt kissan täytyy vähän jo liikkua, jotta se pääsee koskettamaan keppiä. Etene tarvittaessa kuten alussakin, jotta saat palkittua kissaa riittävän usein, jotta kissan mielenkiinto säilyy. Aluksi voit siis antaa palkkion jo siitä, että kissa katsoo keppiä. Seuraavaksi odota, että kissa vie kuonoaan keppiä kohti. Sitten odota, että kissa koskee keppiä. Ja lopuksi kissan täytyy koskea nimenomaan kuonollaan kepin kärkeä saadakseen palkkion. Jos välimatka muodostuu liian pitkäksi, palaa takaisinpäin.
Jo kosketuskepin käyttö on temppu sinällään, joten voit onnitella itseäsi ja kissaasi jo tämän tempun oppimisesta. Nyt sinulla on kasassa kaikki ne palikat, joiden avulla voit opettaa kissallesi monenlaisia temppuja! Ei muuta kuin innolla eteenpäin! Ethän kuitenkaan innostu liikaa, vaan muista antaa kissan määrätä tahti.
