Opeta kissalle temppuja, osa 1

Oletko koskaan nähnyt kissan tekevän temppuja? Koirien kohdalla temppujen harjoitteleminen ja esittäminen on arkipäivää, mutta kissojen tempuista pääsemme harvemmin nauttimaan. Kissa on kuitenkin älykäs eläin, joten se oppii kyllä tekemään temppuja siinä missä koirakin. Kissan kohdalla on kuitenkin erityisen tärkeää muistaa, että kissa ei suorita temppua miellyttääkseen omistajaa, vaan saadakseen herkkuja.

Aloita kissan kouluttaminen opettamalla se naksuttimen ja kosketuskepin käyttöön. Näiden avulla voit suunnata kissan toimintaa haluamaasi suuntaan. Jo se, että kissa hallitsee nämä asiat, on hieno saavutus. Seuraavaksi voit siirtyä varsinaisten temppujen tekemiseen. Älä kuitenkaan hötkyile, vaan anna kissan määrätä tahti. Tässä artikkelissa kerromme muutaman helpohkon tempun, joista voit aloittaa.

Lue myös: Kissan kouluttaminen naksuttimen avulla

Lue myös: Kosketuskepin käyttö kissan koulutuksessa

Opeta kissa tulemaan luokse

Luokse tuleminen on hyvä osata ihan arkielämässäkin, mutta temppujen tekemisessä se on pohja, josta on hyvä lähteä liikkeelle. Jos kissa viihtyy paremmin yksikseen kuin ihmisten seurassa, tämä askel voi olla haastavampi, mutta kissa kyllä oppii sen säännöllisellä harjoittelulla. Muista kerrata jokaista vaihetta moneen kertaan ja useampana päivänä.

 1. Mene kissan lähelle ja kutsu sitä luoksesi. Kun kissa liikahtaa sinua kohti, naksauta, mutta anna palkkio vasta kun kissa on tullut luoksesi. Ole kuitenkin sen verran lähellä kissaa, että matkaa ei ole pitkästi ja kissa voi haistaa herkun kädessäsi. Käytä kutsumiseen sanallista käskyä (esimerkiksi tule) ja käsimerkkinä voit laittaa kätesi kissan tasolle kämmenpuoli ylöspäin.
 2. Vaihda paikkaa ja toista kohta 1.
 3. Kun kissa pääsee jyvälle tempusta, odota että kissa liikkuu hiukan enemmän sinua kohti ennen kuin naksautat. Lopulta napsautat vasta, kun kissa on luonasi.
 4. Voit hiljalleen pidentää matkaa sinun ja kissan välillä. Älä kuitenkin pidennä matkaa liian paljon kerralla ja kertaa välillä lyhyempiäkin matkoja. Muista palkita kissaa joka kerralla, jotta sen motivaatio säilyy.

Kun tämä temppu on hallinnassa, voit käyttää sitä esimerkiksi koulutushetkien alussa kutsuessasi kissaa harjoittelemaan. Kun olet saanut kissan luoksesi, voit jatkaa jollain toisella tempulla tai harjoituksella.

Opeta kissa seuraamaan

Seuraaminen on oikeastaan luonnollinen jatko kosketuskepin käyttöharjoitukselle. Kissa on tähän mennessä oppinut, että se saa palkkion koskiessaan paikallaan olevan kosketuskepin kärkeä. Nyt sen täytyy ymmärtää, että se saa palkkion myös liikkuvaa keppiä koskiessaan.

 1. Aloita harjoitus siitä, että kissa on vierelläsi. Vie kosketuskeppi kissan eteen ja lähde liikuttamaan sitä eteenpäin. Naksauta ja palkitse heti, kun kissa lähtee liikkeelle. Laita keppi palkkion antamisen ajaksi selkäsi taakse piiloon.
 2. Tee samoin kuin kohdassa yksi, mutta odota että kissa koskettaa liikkuvan kepin kärkeä. Naksauta ja anna palkkio.
 3. Pidennä hiljalleen matkaa, jonka kissan täytyy seurata kepin kärkeä ennen kuin naksautat ja annat palkkion.
 4. Kun kissa osaa seurata jo pidemmän matkan, voit kokeilla mutkan tekemistä. Aloita yhdestä mutkasta.
 5. Voit halutessasi yhdistää toimintaan suullisen käskyn, esimerkiksi seuraa.
 6. Lopuksi voit kokeilla jättää kosketuskepin pois ja käyttää merkkinä käskyä ja käsimerkkiä. Aloita taas pienistä pätkistä.

Opeta kissa istumaan

Kissa opettaminen istumaan on yleensä yllättävän helppoa. Voi olla, että kissa onnistuu jo ensimmäisten harjoitusten aikana, jolloin voit hypätä kohdasta 1 suoraan kohtaan 4. Harjoittele temppua kuitenkin moneen kertaan, jotta se vahvistuu ja kissa ymmärtää mistä tempussa on kyse.

 1. Aloita kutsumalla kissa luoksesi. Vie sormesi hieman kissan pään yläpuolelle. Kissa luultavasti katsoo luonnostaan sormiasi, mutta jos ei katso, heiluta niitä toisiaan vasten, jotta saat aikaa vähän ääntä ja kissan mielenkiinto herää. Jos tämäkään ei auta, voit ensimmäisellä kerralla ottaa käteesi namipalan. Kun saat kissan katsomaan sormiasi, naksauta ja anna palkkio.
 2. Seuraavalla kerralla tee samoin, mutta odota istuisiko kissa vaistomaisesti. Luultavasti kissa jossain vaiheessa laskee takapuoltaan, jolloin voit naksauttaa ja antaa kissalle palkkion.
 3. Tee samoin, mutta odota että kissan takapuoli koskee maahan ennen kuin naksautat.
 4. Seuraavaksi voit odottaa, että kissa istuu ja pysyy vähän aikaa paikallaan ennen kuin naksautat. Pidä sormesi paikallaan tämän ajan, jolloin kissa luultavasti katsoo sormiasi.
 5. Ota käyttöön suullinen komento istu.

Näillä kolmella tempulla pääset jo pitkälle. Kun kissasi osaa ne vaikka unissaan, voit kokeilla sekoittaa niitä: Kutsu kissa ensin luoksesi. Sen jälkeen pyydä se seuraamaan, tee mutka ja käske kissan tämän jälkeen istua. Palkitse kissa jokaisesta tempusta erikseen, ja vielä lopuksi kunnon palkkio kokonaisuudesta. Jos haluat oppia vielä yhden tempun lisää, lue myös artikkeli Opeta kissalle temppuja II.