Kissan ja ihmisen suhde

Kissan ja ihmisen välille voi syntyä vahva ja syvä tasa-arvoinen yhteys. Kissa määrää pitkälti itse vuorovaikutuksen ihmiseen. Toki ihminen voi houkutella kissaan leikkiin ja muuhun kontaktiin, mutta lopullisen päätöksen tekee kissa itse. Pentuvaiheen sosiaalistaminen määrittelee pitkälti sen, miten sosiaalinen kissasta tulee aikuisena. Jos se on pennusta lähtien oppinut luottamaan ihmiseen, se todennäköisesi viihtyy ihmisten seurassa koko elämänsä ajan.

Kiintyykö kissa omistajaansa?

Toisin kuin joskus väitetään, kissa kiintyy omistajaansa. Se ei välttämättä näytä kiintymystään yhtä avoimesti kuin esimerkiksi koira, mutta kiintymyksen voi huomata esimerkiksi siitä miten se tervehtii iloisesti omistajaansa ja tulee syliin nukkumaan. Toki kissojen välillä on havaittavissa myös huomattavia eroja tässä asiassa.

Toisaalta kissa on myös hyvin paikkasidonnainen eläin, eikä se siksi pidä esimerkiksi muuttamisesta. Kissalla on oma reviirinsä, jolla se mieluiten viettäisi koko elämänsä. Jos muutto on kuitenkin välttämätön, kissa kyllä ennemmin tai myöhemmin kotiutuu uuteen paikkaan. Kotiutumista nopeuttaa huomattavasti se, että sille tärkeät ja rakkaat ihmiset ovat läsnä uudessa paikassa.

Kissa määrittelee vuorovaikutuksen määrää

Kissa on hyvin itsellinen eläin, jolla on oma tahto ja luonne. Kissaa ei voi pakottaa leikkimään, nukkumaan sylissä tai olemaan rauhassa silitettävänä. Lähtökohta kaikkeen kissan kanssa olemiseen onkin se, että kissa itse määrittelee mitä ja milloin se tekee. Jos joskus vahingossa yrittää pakottaa kissaa johonkin, saa kyllä tuntea kissan eriävän mielipiteen nahoissaan.

Opettele lukemaan kissaa

Kissa kohtelee omistajaansa samoin kuin muita oman yhteisönsä kissoja. Tämä ei tarkoita sitä, että se ajattelisi ihmisen olevan kissa, vaan että se viestii ihmiselle samoin kuin kissoille. Siksi on tärkeää osata edes hieman lukea kissan kehonkieltä ja ymmärtää sen erilaisia ääniä. Hajuviestejä sen sijaan ihminen ei voi koskaan oppia lukemaan, mutta on hyvä tietää niistäkin jotain, vaikka emme niitä haistaisikaan.

Lue myös: Kissan kehonkieli, Mitä kissa sanoo? ja Kissa viestii hajuillaan

Kun ymmärtää kissan käyttäytymistä, välttyy monilta väärinymmärryksiltä. Hyvänä esimerkkinä voi pitää tilannetta, jossa kissa heittäytyy selälleen ihmisen lähestyessä sitä. Moni ymmärtää tilanteen väärin ja luulee, että kissa pyytää omistajaa rapsuttamaan sen mahaa. Useimmat kissan eivät kuitenkaan tykkää ollenkaan siitä, että niiden mahaa rapsutetaan. Selälleen heittäytyminen on oikeastaan vain tervehdys, joka osoitetaan ainoastaan kaikkein läheisimmille ihmisille ja kissakavereille.

Toimi kuin toinen kissa

Joskus voi olla eduksi seurata hetken miten kissat toimivat keskenään. Tästä voi saada paljonkin vinkkejä kissan kanssa toimimiseen. Esimerkiksi tervehtiessään kissat usein vain haistelevat toistensa naamoja. Jos siis kissat eivät koske toisiaan tervehtiessään, ehkä ihmisenkään ei heti pitäisi rynnätä silittämään kissaa vaan odottaa, että kissa tekee aloitteen.

Kun kissa sitten puskee sinua, voit jo vapaammin silittää ja rapsuttaa sitä. Tässäkin kohtaa voi kuitenkin ottaa esimerkkiä kissoista. Ne nimittäin useimmiten puskevat toisiaan vain naaman alueelle. Ehkä siis ihmisenkin olisi hyvä aluksi kohdistaa silittely ja rapsuttelu vain pään, kaulan ja niskan alueelle. Ehkä jossain myöhemmässä vaiheessa kissa voi suhtautua myönteisemmin myös selän silitykseen, mutta eteenkään vieraamman kissan kylkiä ja vatsaa ei luultavasti kannata mennä silittelemään.

Myös kissojenväliseen katsekontaktiin kannattaa kiinnittää huomiota. Kissa kokee suoran katsekontaktin uhkana ja haasteena. Siksi liian innokas kissan lähestyminen johtaa pikemminkin siihen, että kissa lähtee karkuun. Tästä syystä kissa usein tuleekin sellaisen ihmisen luo, joka ei oikeastaan piittaisi kissan seurasta ja tästä syystä katselee ihan muulle. Jos huoneessa kaikki muut ihmiset kutsuvat kissaa luokseen ja yrittävät leikittää ja rapsuttaa sitä, mutta yksi ihminen lukee rauhassa kirjaa, kissa todennäköisesti pujahtaa juuri tämän ihmisen tuolin alle rauhoittumaan.

Kissa on ihana kaveri

Ihmisen näkökulmasta kissa on ihana ja salaperäinen lemmikki, joka on mystinen sekoitus petoa ja lempeyttä. Kissan silittäminen rentouttaa pitkänkin työpäivän jälkeen, ja sen kehräys toimii kuin tuutulaulu. Parhaimmillaan kissa onkin mitä parhain lemmikki. Kunhan sen tarpeet on otettu huomioon, se on yleensä helppo, siisti, vaivaton ja mukava asuinkumppani. Ei siis ihme, että kissa on tuhansien vuosien ajan ollut kaikkein suosituin lemmikkieläin.