Miten kissa viestii hajuilla?

Kissalla on paljon kehittyneempi ja herkempi hajuaisti kuin ihmisellä. Hajut ovatkin kissojen tapa tunnistaa toisensa, merkitä reviirinsä ja lähettää toisilleen viestejä. Vaikka me ihmiset emme voi erottaa kissan lähettämiä hajuja, voimme ymmärtää paremmin kissan käyttäytymistä, kun tiedämme mitä kissan käyttäytymisen taustalla on.

Kissan nenässä on moninkertaisesti hajureseptoreita ihmiseen verrattuna. Lisäksi kissoilla on yksi sellainenkin hajuihin liittyvä aisti, jota ihmisillä ei ole ollenkaan. Kyseessä on Jacobsonin elin eli vomeronasaalielin, joka on tavallaan haju- ja makuaistin välimuoto. Voit joskus huomata, että kissa kääntää huulensa ylöspäin ikään kuin hieman törrölleen ja nyrpistää samalla nenäänsä. Tällöin kissa käyttää tätä aistia ja vastaanottaa erilaisia hajuviestejä.

Toisen kissan tunnistaminen

Kun ihmiset tutustuvat toisiinsa, he kertovat toisilleen nimensä ja ehkä kättelevät. Kissat sen sijaan tutustuvat toisiinsa haistelemalla. Ne haistelevat ensin toistensa päätä ja seuraavaksi kääntävät takapuolensa toistensa nuuskittavaksi. Tämä voi joskus hämmentää ihmisiä, kun kissa kääntää takamuksensa suoraan ihmisen kasvojen eteen. Tämä on kuitenkin kissoille normaalia toimintaa, sillä hajurauhaset sijaitsevat juuri näillä alueilla. Haistelemalla toistensa lähettämiä feromoneja kissat saavat paljon tietoa toisistaan.

Kissalle on tärkeää, että sille tärkeät asiat ja tuttavat tuoksuvat tutuilta. Siksi monet kissanomistajat saavat töistä kotiin tullessaan vastaansa kissan, joka puskee ja kiehnää innoissaan jalkoja vasten. Näin kissa merkitsee omistajansa omilla feromoneillaan ja saa samalla itseensä omistajansa hajua. Kun kissakaverukset kohtaavat toisensa, ne puskevat päitään vastakkain ja vaihtavat näin hajuviestejä keskenään. Omistajan pää on kuitenkin sen verran korkealla, että sinne kissa ei ylety, mutta myös lahkeet kelpaavat tähän tarkoitukseen. Tervehtimisen jälkeen kissa saattaa vetäytyä rauhassa pesemään itseään. Samalla se maistelee ja haistelee tutun omistajansa hajua.

Voit käyttää tätä kissan ominaisuutta myös hyödyksesi. Kun tiedät, että kissa merkitsee mielellään tavarat hajullaan omikseen, voit siirtää kissan hajua uuteen esineeseen. Jos esimerkiksi ostat kissalle uuden raapimispuun ja haluat opettaa kissan käyttämään sitä, kokeile hieroa kissaa jollain kankaalla ja hiero sen jälkeen kankaalla uutta raapimispuuta. Näin puuhun tulee kissan omaa hajua ja kissa luultavasti tottuu siihen nopeammin.

Reviirin merkitseminen

Kissat lähettävät paljon erilaisia hajuviestejä, joista meillä ihmisillä ei ole pienintäkään aavistusta. Kissat usein myös merkitsevät reviiriään erilaisilla keinoilla, joista osa on nähtävillä myös ihmissilmin.

Kissan ihossa olevat talirauhaset erittävät rasvaa, jota kissa tarvitsee pitääkseen turkkinsa kunnossa. Samaiset rauhaset erittävät myös hajua, jonka avulla kissa voi viestiä tehokkaasti muiden kissojen kanssa. Kissa voi esimerkiksi jättää viestin kieriskelemällä selällään maassa tai puskemalla poskellaan nurkkaa tai huonekalua. Kun kissa hieroo itseään jotain esinettä vasten, se jättää samalla viestin, että kyseinen esine kuuluu sille.

Raapiminen on tehokas konsti merkitä reviiri. Raapimisesta jää silmin nähtävä todiste, jonka voi havaita jo kaukaa, mutta kissojen polkuanturoista jää myös hajuviesti. Näin kissa merkitsee kuka tässä paikassa määrää. Usein raapimiskohdat sijaitsevat keskeisellä paikalla reviiriä mahdollisimman hyvin kaikkien nähtävillä. Tässä myös syy siihen, miksi kissa raapii huonekaluja juuri kaikkein keskeisimmällä paikalla olohuoneessa.

Virtsalla merkkaaminen

Ihmisnäkökulmasta epämiellyttävin kissojen hajuviestintään liittyvä asia on virtsalla ja ulosteilla merkkaaminen. Sitä tekevät kaikki kissat riippumatta sukupuolesta tai siitä, onko kissa leikattu vai ei. Kissat merkitsevät reviirinsä ruiskauttamalla virtsaa seisaaltaan. Näin merkki jää juuri sopivalle korkeudelle, jotta muut kissa takuulla huomaavat sen. Kissa merkitsee reviirinsä aina samoihin kohtiin. Sillä saattaa olla vakituinen reitti, jonka se kiertää joka päivä jättäen aina uudet viestit muiden kissojen luettaviksi.

Kissat voivat merkitä reviirinsä myös ulosteilla. Yleensähän kissa siistinä eläimenä piilottaa ulosteensa maahan, mutta merkitsemistarkoituksessa se jättääkin ulosteensa kaikkien nähtäville. Tämä merkki ei varmasti jää keltään huomaamatta.