Paras hiekkalaatikko suurille kissoille – Esittelyssä TOP 4

Jokainen kissa tarvitsee hiekkalaatikon, sehän on täysin selvä asia. Suurien kissojen kohdalla voi kuitenkin olla toisinaan vaikea löytää riittävän suurta ja tarkoitukseen sopivaa laatikkoa. Monet markkinoilla olevat laatikot ovat liian pieniä suurille kissaroduille. Sama tilanne voi olla silloin, jos kissa on vanha ja sille on tullut jo nivelongelmia. Myös tässä tapauksessa hiekkalaatikko voi olla syytä vaihtaa suurempaan, jotta kissa pääsee vaivattomasti kääntymään laatikon sisällä. Toisinaan täytyy myös vaihtaa täysin erityyliseen laatikkoon, jotta kissa pääsee kivuttomasti kulkemaan laatikkoon ja pois sieltä.

Tässä artikkelissa vertaillaan neljää erilaista kissanhiekkalaatikkoa, jotka on tarkoitettu suurille kissoille. Löytyisikö näistä sinun kissallesi sopiva hiekkalaatikko?

1. Paras iso kannellinen hiekkalaatikko: Savic Nestor Jumbo

 • korkeareunainen pohjalaatikko, joten hiekka pysyy hyvin laatikossa
 • helppo puhdistaa
 • mitat: P 66,5 x L 49,5 x K 46,5 cm
 • aukitaitettava luukku, heiluriovi ja kantokahva
 • kannessa aktiivihiilisuodatin, joka sitoo hajuja itseensä tehokkaasti

2. Todella suuri kannellinen hiekkalaatikko: Trixie Primo XXL

 • erittäin suuri
 • irrotettava yläosa
 • heiluriovi, jonka voi ottaa pois
 • aktiivihiilisuodatin sitoo epämiellyttäviä hajuja
 • mitat: P 71 x L 56 x K 47 cm

3. Paras yläkautta kuljettava hiekkalaatikko: MyPet Top Entry

 • siisti ja käytännöllinen kissanvessa
 • mitat: P 57 x L 39 x K 40 cm
 • auttaa pitämään ympäristön siistinä

4. Paras avoin hiekkalaatikko suurille kissoille: Savic Aseo XXL

 • mitat: P 67,5 x L 48,5 x K 28
 • irrotettava suojareunus
 • sopii myös pennuille ja nivelvaivaisille kissoille

Milloin tarvitaan suuri kissanhiekkalaatikko?

Suuret kissarodut, kuten maine coon ja norjalainen metsäkissa, tarvitsevat luonnollisesti suuren hiekkalaatikon, jotta ne mahtuvat tekemään tarpeensa mukavasti ja helposti. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa tilanne, jolloin suositellaan hankkimaan normaalia suurempi laatikko.

Myös suuret kollit voivat joskus tarvita tavallista suuremman hiekkalaatikon. Jotkut kollit tykkäävät myös pissata seisaaltaan, jolloin kannattaa valita laatikko, jossa on kiinteät ja korkeat reunat. Tässä artikkelissa esitellyistä laatikoista MyPet Top Entry sopii tällaiseen tilanteeseen ehkä parhaiten, sillä siellä virtsa pysyy varmasti laatikon sisällä eikä pääse livahtamaan mistään raosta ulos.

Vanheneva kissa saattaa kärsiä nivelkivuista, mutta se ei useinkaan näytä kipua ulospäin. Pienetkin muutokset kissan liikkumisessa voivat viestiä itse asiassa kovistakin kivuista, joten niihin kannattaa suhtautua vakavasti. Jos kissa vähänkään empii korkeareunaisen hiekkalaatikon äärellä, voi olla syytä vaihtaa matalampireunaiseen astiaan. Näin helpotat huomattavasti kissasi oloa ja teet sen elämästä helpompaa.

Mikäli taloudessa on useampi kissa, jotka käyttävät samoja hiekkalaatikoita, voi olla järkevää hankkia kerralla suurempia laatikoita, jolloin niitä ei tarvitse olla yhtenään siivomassa. Toki suuretkin laatikot täytyy siivota päivittäin ja tarvittaessa useamminkin, mutta suuri laatikko antaa hieman enemmän anteeksi kuin pieni. Näin ostat itsellesi hieman aikaa siivoamiseen.

Toisinaan myös yksittäisten pienempien kissojen käyttöön voi olla järkevää hankkia suuri hiekkalaatikko. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos kissa on erityisen tarkka hiekkalaatikon puhtaudesta ja virtsan pidättäminen voisi johtaa jopa terveysongelmiin. Suuremmassa hiekkalaatikossa tarkkakin kissa voi suostua käymään useamman kerran siivousten välillä.

Tutustutaan seuraavaksi näihin neljään laatikkomalliin hieman tarkemmin. Pohditaan mihin tilanteeseen ne sopivat parhaiten ja listataan niiden hyviä ja huonoja puolia.

1. Paras iso kannellinen hiekkalaatikko: Savic Nestor Jumbo

Savic Nestor Jumbo on hyvä perushiekkalaatikko, joka sopii kokonsa puolesta suurillekin kissoille. Tarvittaessa voit käyttää laatikkoa ilman kantta, mutta kansi on helppo kiinnittää klipseillä pohjaosaan. Yläosassa on luukku, joka helpottaa siivoamista, ja jota voi tarpeen mukaan pitää muutenkin auki. Lisäksi on vielä erillinen heiluriovi, jota voi myös pitää joko auki tai kiinni. Laatikkoa voi siis käyttää monella eri tavalla oman tarpeen mukaan.

Kannessa oleva aktiivihiilisuodatin lukitsee epämiellyttäviä hajuja itseensä. Laatikon korkeat reunat puolestaan estävät hiekan lentämistä ympäriinsä. Tämä laatikko auttaa siis pitämään kotiasi siistimpänä.

Laatikon mitat ovat P 66,5 x L 49,5 x K 46,5 cm. Etureuna on sopivan matala, joten laatikko soveltuu myös pentujen ja nivelvaivaisten kissojen käyttöön. Laatikon kannessa on nostokahva, mutta laatikkoa kannattaa varmuuden vuoksi tukea nostettaessa myös pohjasta, jos laatikossa on hiekkaa pohjalla, jotta kannen klipsit eivät petä.

Plussat

 • antaa kissalle yksityisyyttä
 • helppo puhdistaa
 • aukitaitettava katto
 • monta erilaista käyttövariaatiota
 • estää hajuhaittoja
 • saatavilla kahta eri kokoa

Miinukset

 • kahva ei välttämättä kestä nostamista
 • etureuna on hieman matala, joten hiekka saattaa lentää ulos laatikosta, jos oviaukko on auki

2. Todella suuri kannellinen hiekkalaatikko: Trixie Primo XXL

Trixie Primo XXL on todella suuri kissanhiekkalaatikko. Sen mitat ovat P 71 x L 56 x K 47 cm, joten se on yksi markkinoiden suurimmista kissanhiekkalaatikoista. Laatikossa on irrotettava yläosa sekä heiluriovi, jonka saa tarvittaessa pois. Heiluriovi estää hajujen leviämisen laatikon ulkopuolelle, mutta jotkut kissan vierastavat sen käyttöä.

Laatikon siivoaminen vaatii hieman enemmän vaivaa kuin Savic Nestor Jumbon siivoaminen, sillä tässä laatikossa ei ole avattavaa kattoluukkua toisin kuin Savicin mallissa. Koko laatikon yläosa täytyy siis joka kerta irrottaa, jotta laatikon saa kunnolla siivottua. Onneksi se onnistuu helposti yksinkertaisten klipsujen ansiosta.

Toinen miinus tässä laatikossa on se, että pohjan reunat ovat melko matalat, joten laatikkoa ei oikeastaan pysty käyttämään ilman kansiosaa, ellei halua että hiekat lentävät pitkin lattiaa.

Plussat

 • erittäin suuri
 • irrotettava yläosa
 • heiluriovi, jonka voi ottaa pois
 • aktiivihiilisuodatin sitoo epämiellyttäviä hajuja

Miinukset

 • hankalampi siivota kuin Savic Nestor Jumbo
 • pohjaosassa matalat reunat

3. Paras yläkautta kuljettava hiekkalaatikko: MyPet Top Entry

MyPet Top Entry on siisti ja käytännöllinen hiekkalaatikko lähes kaikille kissoille. Korkeiden reunojen ansiosta tähän laatikkoon voi laittaa paljonkin hiekkaa, joten se sopii hyvin esimerkiksi kissoille, jotka tykkäävät kuopsutella paljon. Ei myöskään haittaa vaikka kissa pissaisi seisaaltaan, sillä reunat estävät roiskeet. Lisäksi katossa oleva ritilä auttaa pitämään ympäristöä siistinä.

Vaikka kyseessä on tavallisen kokoinen kissanhiekkalaatikko, monet suuretkin kissat mahtuvat käymään siellä asioilla. Laatikon mitat ovat P 57 x L 39 x K 40 cm. Nivelvaivaisille kissoille tämä laatikko ei sovellu, sillä niiden on vaikea hypätä korkean reunuksen yli.

MyPet Top Entry -laatikko on todella tukeva, joten se on helppo ottaa mukaan matkalle. Moniin muihin suuren kissan laatikoihin verrattuna se vie kotona vähemmän lattiapinta-alaa, joten tämä on hyvä ratkaisu myös pieniin koteihin. Toki laatikon yläpuolella täytyy olla hieman tilaa, jotta kissa mahtuu menemään laatikkoon.

Plussat

 • siisti ja käytännöllinen kissanvessa
 • auttaa pitämään ympäristön siistinä
 • helppo siirtää
 • ei vie paljoa lattiapinta-alaa

Miinukset

 • ei sovi pienille pennuille eikä nivelvaivaisille kissoille
 • korkeiden reunojen takia hieman vaikeampi siivota

4. Paras avoin hiekkalaatikko suurille kissoille: Savic Aseo XXL

Tässä on hyvä niin sanottu perinteinen hiekkalaatikko. Savic Aseo on tilava ja avoin laatikko, joka sopii monenlaisiin tilanteisiin. Suuren kokonsa ansiosta se sopii loistavasti suurille kissaroduille sekä monen kissan talouteen, ja matala kynnys puolestaan mahdollistaa sen käytön pienien pentujen ja sairaiden kissojen kohdalla.

Tässä hiekkalaatikossa on irrotettava reunus, jonka tarkoitus on estää hiekan leviäminen laatikon ulkopuolelle, mutta jos kissa innostuu oikein kuoputtamaan, hiekka kyllä pääsee lentämään reunan yli. Irrotettava reunus helpottaa myös laatikon siivoamista.

Plussat

 • irrotettava suojareunus auttaa siivoamisessa
 • sopii myös pennuille ja nivelvaivaisille kissoille

Miinukset

 • hiekka pääsee lentämään laitojen yli
 • ei estä hajujen leviämistä

Miten valitsen oikean laatikon?

Useimmiten voit valita laatikon omien mieltymystesi mukaan. Suurin osa kissoista suostuu käymään asioilla lähes missä tahansa laatikossa, kunhan se on siisti ja sijoitettu sopivaan, rauhalliseen paikkaan.

Joskus voi kuitenkin olla niin, että kissa on hyvin nirso sen suhteen, mihin se suostuu tekemään tarpeensa. Toiset kissat tarvitsevat yksityisyyttä, jolloin kannellinen astia on parempi vaihtoehto (esimerksiksi Savic Nestor Jumbo), kun taas toisen nauttivat avarammista laatikoista, joissa ilma pääsee vaihtumaan. Tällöin avoin laatikko on parempi vaihtoehto (esimerkiksi Savic Aseo XXL). Joskus kissan voi opettaa käyttämään muunkinlaista laatikkoa, mutta voi olla helpompaa mukautua kissan mielipiteeseen.

Jos voit itse valita sellaisen laatikon kuin haluat, mieti mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeimpiä. Panosta laatuun ja valitse laatikko, joka on helppo siivota. Joudut siivoamaan laatikon joka päivä, joten älä valitse laatikkoa, jonka kansi on esimerkiksi vaikea irrottaa. Jos haluat käyttää tietynlaista kissanhiekkaa, varmista että laatikko soveltuu käytettäväksi sen kanssa. Useimpien laatikoiden kanssa voi käyttää mitä tahansa hiekkaa, mutta toisinaan niissä on joitain suosituksia tai rajoituksia.

Laatikon ei tarvitse viedä paljoa tilaa kotoasi. Esimerkiksi MyPet Top Entry sopii suhteelliseen pieneen koloon siihen nähden miten suuretkin kissat mahtuvat käymään siellä asioilla.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua ja löysit täältä laatikon, joka sopii sekä sinulle että kissallesi. Muista, että hiekkalaatikotkin kuluvat käytössä, joten niitä täytyy silloin tällöin uusia. Jos laatikon pohjaan pääsee tulemaan naarmuja esimerkiksi kissan kuopsutellessa pohjaa, epämiellyttävät hajut pääsevät pinttymään niihin kiinni, jolloin koko laatikko alkaa helposti haista. Pidä siis huolta siitä, että kissallasi on aina mukava ja siisti vessa käytössään.