Kiintyvätkö kissat omistajaansa?

Kissanomistajat ovat usein hulluna lemmikkeihinsä. Jossain vaiheessa voi mieleen kuitenkin nousta kysymys tunteeko kissa samoin meitä omistajia kohtaan. Kuvittelenko vain kaiken? Entä jos olenkin kissalleni vain yksi ihminen muiden mukana? Tai pelkkä ruokinta-automaatti?

Voit olla huoletta, sillä kissat voivat kiintyä omistajaansa todella vahvasti. Vaikka kissat eivät ole samalla tavalla laumaeläimiä kuin koirat, ne voivat kehittää vahvan kiintymyksen ihmiseen, joka huolehtii niistä ja tarjoaa niille turvaa ja rakkautta.

Osa kissoista kiintyy omistajaansa nopeasti, mutta kiintymys voi kehittyä myös ajan myötä, kun kissa oppii tuntemaan ja luottamaan omistajaansa. Kissan ja ihmisen suhde on aina molemminpuolinen. Molemmat osapuolet voivat tarjota toisilleen rakkautta ja tuoda iloa toisen elämään.

Jokainen kissa on erilainen, ja osa kissoista muodostaa kiinteämmän suhteen omistajaansa kuin toiset kissat. Tähän vaikuttaa tietenkin kissan luonne ja perintötekijät, mutta myös esimerkiksi sosialistamisella on suuri vaikutus. Kun kissa oppii jo pentuna olemaan paljon erilaisten ihmisten kanssa, se hyväksyy ihmiset luontevasti osaksi laumaansa ja oppii luottamaan heihin. Toki myös omistajan toiminnalla on oma merkityksensä kiintymyssuhteen syntymiseen.

Merkkejä siitä, että kissasi on kiintynyt sinuun

Jos mietit onko kissasi kiintynyt sinuun, luota intuitioosi. Jos sinusta tuntuu, että kissasi nauttii seurastasi, olet luultavasti oikeassa. Kissa kyllä lähtee pois seurastasi, jos se ei viihdy kanssasi. Intuition lisäksi voit seurata muun muassa näitä merkkejä:

 • Kissa haluaa olla sinun lähelläsi ja seuraa sinua huoneesta toiseen.
 • Se seuraa paikaltaan sinun tekemisiäsi ja reagoi, kun puhut sille.
 • Kehrääminen on merkki siitä, että kissa tuntee olonsa turvalliseksi ja rentoutuneeksi sinun seurassasi.
 • Kissa tulee mielellään nukkumaan syliisi.
 • Kissa puskee sinua. Tällä tavalla se haluaa merkata sinut omakseen levittämällä sinuun omaa hajuaan.
 • Se tuo sinulle lahjoja. Me ihmiset emme valitettavasti useinkaan arvosta näitä lahjoja, kuten hiiriä tai muita pikkujyrsijöitä.
 • Se antaa sinulle ”pusuja” silmillään. Tämä tarkoittaa sitä, että kissa katsoo sinua tiiviisti ja sitten räpäyttää silmiään hitaasti.
 • Kissasi tulee levottomaksi, kun lähdet kotoa ja tulee sinua vastaan, kun palaat. Tämä on merkki siitä, että se on onnellinen nähdessään sinut, mutta se voi myös olla merkki siitä, että se on yksinäinen.

Älä välitä, vaikka et huomaisi näitä kaikkia merkkejä omassa kissassasi. Kissat ovat yksilöitä ja osoittavat siksi kiintymyksensä hyvin eri tavoilla. Tärkeintä on, että opit tuntemaan kissasi ja teillä on mukavaa yhdessä. Kissat eivät vahingossa hakeudu kenen tahansa luokse, joten jos kissa viihtyy kanssasi, voit olla varma, että olet sille erityinen.

Miten osoitan kissalleni, että rakastan sitä?

Olisi mahtavaa, jos osaisimme puhua kissan kieltä ja osoittaa sille rakkautta niin, että se varmasti ymmärtäisi. Vaikka yhteistä kieltä ei löydy, voit kyllä helposti oppia ilmaisemaan rakkautesi ja kiintymyksesi kissalle ymmärrettävillä tavoilla. Voit esimerkiksi kokeilla seuraavia keinoja:

 • Oleskele rauhassa kissan kanssa: Anna kissallesi mahdollisuus tulla luoksesi ja lepäämään kanssasi.
 • Hellittele kissaa: Useimmat kissat nauttivat silittämisestä ja rapsuttamisesta, joten muista hellitellä kissaasi usein.
 • Leiki kissan kanssa: Leikkiminen on hauskaa yhteistä tekemistä, ja lisäksi se tekee hyvää kissasi terveydelle. Hanki muutamia leluja, jotta saat leikkeihin vähän vaihtelua.
 • Anna kissallesi herkkuja: Kukapa ei rakastaisi hyvää ruokaa, joten herkkujen ja laadukkaan ruuan tarjoaminen on hyvä tapa osoittaa rakkautta kissalle. Tämä toimii erityisen hyvin silloin, jos olet kesyttämässä kissaa tai tutustumassa uuteen kissaan.
 • Puhu kissallesi: Puhu kissallesi ääneen ja anna sille aikaa vastata. Jotkut kissat rakastavat kommunikoida ihmisten kanssa.
 • Anna kissallesi tilaa: Joskus parasta rakkauden osoittamista on antaa kissalle mahdollisuus levätä rauhassa ja olla omassa tilassaan.
 • Huolehdi kissan hyvinvoinnista: Kissan terveys ja hyvinvointi ovat tärkeitä, joten pidä huolta kissan ruokinnasta, hygieniasta ja terveydenhuollosta. Rutiinit ovat kissalle tärkeitä.
 • Anna kissalle silmäpusuja: Tuijota kissaa kiinteästi ja levollisesti. Sitten räpäytä silmiä hitaasti. Voit saada pusun vastalahjaksi.

Jos kissasi on hyvin varautunut, sinun kannattaa rohkaista sitä tutustumisessa mahdollisimman paljon. Tarjoa sille hyvää ruokaa ja yritä saada se mukaan leikkiin. Anna sen kuitenkin edetä omassa tahdissaan. Kiintymys voi muodostua myös vanhemmalla iällä ja hitaasti, mutta on takuulla vaivan arvoista.

Miksi kissat pitävät enemmän toisista ihmisistä?

Kissat ovat yksilöitä, joten niiden persoonallisuus ja mieltymykset voivat vaihdella paljon yksilöstä toiseen. Toiset kissat viihtyvät hyvin ihmisten seurassa, kun taas toiset voivat olla enemmän varautuneita ja arkoja ihmisten kanssa.

Yksi syy siihen, miksi kissat voivat pitää enemmän toisista ihmisistä, voi löytyä sosialisaatiosta. Kissat, jotka ovat tottuneet pentuina tietynlaisten ihmisten seuraan, hakeutuvat vanhempinakin helpommin samanlaisten ihmisten seuraan.

Kissat rakastavat turvallisuutta. Usein ne hakeutuvat sellaisten ihmisten seuraan, jotka käyttäytyvät ennustettavasti ja rauhallisesti. Lisäksi kissat voivat pitää enemmän ihmisistä, jotka kohtelevat niitä erityisen hyvin ja tarjoavat niille paljon positiivisia kokemuksia, kuten ruokaa, leikkimistä ja rapsutuksia.

Aina ei kuitenkaan löydy selkeää selitystä sille miksi kissa valitsee tietyn ihmisen suosikikseen, vaan kissat ajatukset jäävät osittain ikuiseksi mysteeriksi.