Opettele lukemaan kissojen kehonkieltä

Kissoja pidetään arvoituksellisina ja salaperäisinä eläiminä. Tämä saattaa johtua siitä, että niiden kehonkieli on hyvin erilainen kuin omamme ja eroaa myös esimerkiksi koirien kehonkielestä. Kun opimme lukemaan kissojen antamia viestejä, huomaamme että ne kertovat meille avoimesti aikeistaan ja ajatuksistaan.

Kissat viestivät asennon, hännän, kovien ja silmien avulla. Mikään näistä ei välttämättä yksistään kerro kissan mielialaa, vaan pitää oppia katsomaan kokonaisuutta. Viestit voivat olla todella näkyviä, mutta yhtä hyvin ne voivat olla pieniä vihjauksia, jotka jäävät meiltä ihmisiltä helposti huomaamatta. Jos pieni vihjaus ei auta, kissa ottaa kovemmat aseet käyttöön, jolloin viesti menee varmasti perille.

Kissojen elekielen hienovaraisuudesta kertoo se, että myös kissat voivat joskus tulkita toistensa viestejä väärin. Esimerkiksi pitkäkarvaisilla kissoilla eleet ja asennot eivät näy yhtä selvästi kuin lyhytkarvaisilla, joten toiset kissat eivät välttämättä huomaa niitä tai tulkitsevat ne väärin.

Levollinen ja iloinen kissa

Levollisen ja luottavaisen kissan asento on rento. Se kulkee pää pystyssä ja sen häntä roikkuu viistosti alaspäin tai rennon uteliaasti ylöspäin. Levollinen kissa voi myös kulkea suoraan avoimien tilojen poikki, koska sillä ei ole tarvetta piiloutua.

Levollisen kissan korvat osoittavat rennosti eteenpäin, mutta kissa kuuntelee koko ajan valppaasti ympäristöään. Äänen kuullessaan kissa kääntää kovansa salamannopeasti äänen suuntaan. Jos kissa tulkitsee äänen vaarattomaksi, korvat palautuvat takaisin etuasentoon. Mikäli ääni on riittävän mielenkiintoista, kissa valpastuu ja kääntää koko huomionsa kohteen suuntaan.

Levollisen kissan silmät voivat olla rennosti auki tai raollaan, jopa kiinni. Se silti tarkkailee ympäristöään jatkuvasti. Raollaan olevilla silmillä kissa osoittaa rauhanomaista mielentilaa. Jos haluat rauhoitella pelokasta kissaa, voit itsekin kokeilla siristellä silmiäsi.

Ystävällistä tervehdystä varten kissa nostaa häntänsä pystyyn. Hännän kärki voi olla hieman kaarella. Jos kissa on erityisen iloinen kohtaamisesta, se saattaa myös värisyttää häntäänsä hieman. Ystävälliseen tervehdykseen voi liittyä myös kurnaus tai kurina.

Ärsyyntynyt kissa

Kissa osoittaa ärtymyksenä yleensä ensimmäisenä hännällään. Pieni hännänpään liike saattaa olla merkki pienestä ärsyyntymisestä, mutta mitä enemmän kissa ärsyyntyy ja suuttuu, sitä laajemmaksi ja vinhemmaksi liike muuttuu. Jos siis olet silittämässä rauhallista kissaa, tarkkaile sen häntää. Jos huomaat, että kissa alkaa heiluttaa häntäänsä, voi olla paikallaan jättää kissa rauhaan ennen kuin kissa ottaa järeämmät konstit käyttöön.

Hännän heiluminen ei kuitenkaan aina merkitse ärsyyntymistä. Joillakin kissoilla yksinkertaisesti on tapana heiluttaa häntäänsä ilman että se tarkoittaisi jotain. Toisaalta hännän heiluttaminen voi olla merkki epätietoisuudesta. Esimerkiksi jos kissa haluaisi hypätä pöydälle, mutta tietää sen olevan kiellettyä, se saattaa seisoa pitkäänkin pöydän ääressä heiluttaen häntäänsä. Tällöin kissa miettii seuraavaa liikettään.

Varautunut ja pelokas kissa

Varautunut kissa painautuu hieman matalammaksi kulkiessaan. Kissan korvat voivat heilua vinhasti puolelta toiselle, kun kissa tarkkailee ympäristöään. Mitä pelokkaammaksi kissa muuttuu, sitä matalammaksi se painuu. Kyynärpäät painuvat lähelle vartaloa ja selkää samalla, kun vatsa viistää maata.

Pelokas kissa ei kulje avoimien tilojen poikki, vaan kulkee mieluummin niiden reunoja, jolloin sen on helpompi piiloutua ja puolustautua. Pelokas kissa painaa korvansa takaviistoon luimuun. Mitä pelokkaampi kissa, sitä enemmän korvat ovat luimussa. Pelokkaan kissan pupillit ovat suuret, jotta se pystyisi seuraamaan ympäristöään mahdollisimman tarkasti.

Jos kissaa uhataan, mutta se ei pääse pakoon, se painautuu mahdollisimman pieneksi, vetää hännän vatsan alle piiloon ja painaa korvat luimuun takaviistoon. Kissa vetää päätä taaksepäin ja siirtää koko kehon painopisteen taakse. Jos se haluaisi välttää yhteenoton, se saattaa pälyillä ympärilleen ja osoittaa muita alistumisen merkkejä. Mikäli uhka kuitenkin kasvaa, sen täytyy ruveta tuijottamaan uhkaajaa suoraan. Erityisen pahassa tilanteessa se voi heittäytyä kyljelleen, jolloin se saa kaikki aseensa, eli neljä tassua ja hampaat, tehokkaaseen käyttöön.

Uhkaava ja vihainen kissa

Uhkaava kissa haluaa tehdä itsestään mahdollisimman suuren näköisen. Se pörhistää turkkiaan erityisesti selän kohdalta ja hännän tyvestä. Hännän tyvi nousee hieman koholle, mutta loppu osa hännästä roikkuu alaspäin. Kissa asettuu lähes sivuttain kohteeseen nähden ja sen koko keho on jännittynyt. Katse on suunnattu uhkaavasti eteenpäin ja kehon painopiste on edessä.

Korvat ovat yleensä jäykästi eteenpäin, mutta lähemmäksi kohdetta siirtyessä kissa kääntää ne taaksepäin. Hyökkäyksen ajaksi kissa painaa korvansa päätä vasten turvaan