Kissan ruokinta käytännössä

Kissan ruokinta ei ole välttämättä aivan yksinkertainen juttu. Asiasta on olemassa monta eri kuppikuntaa, tuotevaihtoehtoja on paljon ja kissalla on lisäksi oma mielipiteensä asiasta. Jokainen kissa ja sen elämäntilanne on yksilöllinen, joten yhtä oikeaa ratkaisua ei ole. Jokainen omistaja joutuu itse pohtimaan omalle mussukalleen parhaiten sopivan ruuan ja rytmin.

Helpointa ja mukavinta on käyttää ruokinnassa teollisesti valmistettuja kissanruokia. Voit toki valmistaa myös itse kissallesi ruuat, mutta silloin täytyy perehtyä hyvin ravintoainesisältöihin, jotta ruoka olisi tasapainoista ja terveellistä

Kuinka paljon kissa syö?

Kissan normaali energiantarve on noin 70-85 kcal painokiloa kohti päivässä. Energiantarve riippuu kissan iästä, aktiivisuudesta, elinympäristöstä ja rodusta. Sisäkissat tarvitsevat yleensä vähemmän ruokaa kuin aktiivisesti ulkona liikkuvat kissat. Toisaalta ulkona liikkuvat kissat saattavat pyydystää itse osan ruuastaan, jolloin ruokinnan tarve luonnollisesti vähenee.

Steriloinnin jälkeen kissan energiantarve laskee huomattavasti, jolloin se on enää 45-55 kcal painokiloa kohti päivässä. Tämä kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon kissan ruokinnassa, sillä ylipainon ehkäiseminen on aina helpompaa kuin kissan laihduttaminen.

Ohutturkkiset ja hoikkarakenteiset kissat tarvitsevat enemmän ruokaa, koska ne käyttävät paljon energiaa lämmöntuotantoon. Samoin tiineet ja imettävät emot tarvitsevat enemmän ruokaa.

Kuinka usein kissa syö?

Luonnossa kissa syö useita pieniä aterioita pitkin päivää. Tämä sopii myös joillekin sisäkissoille. Kun ruokaa on aina tarjolla, kissa voi käydä syömässä oman tarpeensa mukaan pieniä aterioita päivän aikana. Tämä on kissan luonnollinen rytmi.

Sisäkissoille tämä tilanne ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Saattaa nimittäin olla, että sisäkissa käy syömässä myös tylsyyteensä ja turhautumiseensa. Ajan myötä tämä johtaa painon kertymiseen ja sairauksien syntymiseen. Kaikki kissat eivät myöskään ymmärrä omia rajojaan. Ne voivat siis syödä paljon enemmän kuin tarvitsisivat, vaikka eivät olisikaan tylsistyneitä.

Jos haluat jättää kissallesi ruokaa pitkien työpäivien ajaksi, voi yksi vaihtoehto olla erilaiset kissan aktivointilelut. Näin kissa joutuu näkemään hieman vaivaa ruokansa eteen, ja tilanne muistuttaa ehkä myös hieman saalistusta.

Toisille kissoille sopii paremmin erilliset ateria-ajat. Tällöin on hyvä muistaa, että kissa nauttii säännöllisyydestä, joten ruoka-aikojen olisi hyvä pysyä mahdollisimman samoina päivästä toiseen. Kissan kannalta ei siis ole ihanteellista, jos viikolla se saa aamuaterian kello kuusi, mutta viikonloppuisin ruuan saanti venyy pitkälle aamupäivään. Voit tarvittaessa kokeilla ajastettavia kissanruoka-automaatteja helpottamaan aamuja.

Kissan ikä vaikuttaa ruokailujen määrään. Pentujen vatsat ovat vielä hyvin pieniä ja ne tarvitsevat paljon ruokaa, joten niillä täytyy olla ruokaa tarjolla koko ajan. Pentujen kasvaessa niiden energiantarve vähenee, joten kolmen kuukauden ikäinen pentu tarvitsee enää viisi ateriaa päivässä. Pikkuhiljaa ruokintakertoja voi vähentää. Yhdeksän kuukauden ikäisenä kissa vastaa jo aikuista kissaa ruokailurytmin suhteen.

Aikuinen terve kissa pärjää kahdella aterialla päivässä. Ateria aamuin illoin on oikein hyvä rytmi, ja se sopii hyvin myös useimpien omistajien päivärytmiin. Vähemmän aktiiviset kissat pärjäävät jopa yhdellä aterialla päivässä, mutta nekin luultavasti nauttivat siitä, että saavat ruokansa useampana pienempänä annoksena.

Muista, että puhdasta vettä kissalla täytyy olla aina saatavilla. Jos kissa pitää virtaavasta vedestä, voit kokeilla kissan juoma-automaattia.

Ruokailua leikin varjolla

Jos haluat lisätä kissan aktiivisuutta, toisen ruokailun voi toteuttaa leikin ohella. Näin kissa pääsee toteuttamaan luonnollisia vaistojaan, eli vaanimaan ja saalistamaan ruokaansa. Monet kissat nauttivat näistä leikkihetkistä. Voit käyttää leikeissä apuna erilaisia aktivointileluja tai keksiä itse omia leikkejä.

Lue myös: Kissaa aktivoiva ruokinta

Täysravinto ja täydennysravinto

Kissanruuat voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: täysravintoon ja täydennysravintoon. Täysravinto sisältää kaikki kissan tarvitsemat aineet oikeassa suhteessa, joten sitä voidaan käyttää kissan ainoana ravintona. Täysravinto voi olla joko kuivaa tai kosteaa ruokaa. Kun kissa saa kunnollista täysravintoa, se ei tarvitse erikseen mitään ravintolisiä, ellei eläinlääkäri määrää niitä.

Täydennysravinto sen sijaan ei pidä sisällään kaikkia kissan tarvitsemia ravintoaineita, vaan kyseessä voi olla esimerkiksi herkkupala, jota annetaan täysravinnon ohella.

Tieto siitä, onko kyseessä täysravinto vai täydennysravinto, täytyy ilmaista ruokapakkauksessa.

Kuivaa vai kosteaa ruokaa?

Kissan täysravinteita löytyy sekä kuivana että kosteana versiona. Niillä on omat hyvät ja huonot puolensa, ja kissoilla luonnollisesti on omat mielipiteensä kumpaa ne mieluummin söisivät. Molemmista versioista on varmasti saatavilla sekä ravitsevia vaihtoehtoja että sellaisia tuotteita, joissa ravintoarvot eivät ole ihan kohdillaan. Ei siis voi suoraan sanoa, että jompi kumpi vaihtoehto olisi automaattisesti parempi. Voi olla järkevää käyttää rinnakkain molempia versioita. Näin saat molempien ruokien parhaat puolet, ja kissakin saa monipuolisempaa ravintoa.

Kostea ruoka

  • Saatavilla pusseina ja tölkkeinä
  • Makuvaihtoehtoja paljon
  • Koostumus lähempänä luonnollista liha-ateriaa
  • Edut: Kosteus lisää ruuan herkullisuutta, joten maistuu usein nirsommillekin kissoille. Sisältää paljon nestettä, joten sopii erityisesti kissoille, jotka juovat vähän.
  • Haitat: Pilaantuu helpommin ja on kalliimpaa kuin kuivamuona.

Kuivamuona

  • Paljon eri nimityksiä: napu, naksu, nappula…
  • Saatavilla useita eri makuja
  • Edut: Halvempaa kuin kostea ruoka. Säilyy paremmin ja sopii paremmin aktivointileluihin.
  • Haitat: Jotkut kissat nirsoja kuivamuonan suhteen. Jos kissa juo liian vähän vettä, voi seurauksena olla virtsatieongelmia.

Kissan herkkupalat

Makupaloja voi käyttää esimerkiksi hoitotoimenpiteiden yhteydessä palkkiona tai leikin ohessa saalistuspalkkiona. Älä kuitenkaan anna herkkupaloja liikaa, jotta kissan paino ei lähde nousuun. Kissojen mielipiteet herkuista voivat vaihdella yllättävänkin paljon, joten kaikki herkut eivät uppoa kaikille kissoille. Vain etsimällä ja kokeilemalla löydät oikeat tuotteet.

Joissain makupaloissa on erityisominaisuuksia, kuten hampaita puhdistavia, karvapalloja poistavia tai hengitystä raikastavia aineita.