Oletko tilanteessa, jossa sinun pitäisi keksiä uudelle kissalle nimi, mutta aivot lyövät ihan tyhjää? No, ei hätää! Olet juuri oikeassa paikassa! Tästä artikkelista löydät tiiviissä paketissa paljon tietoa kissan nimeämisestä. Onpa tilanteesi siis mikä tahansa, täältä löydät tietoa ja inspiraatiota, jotta pääset pulmassasi eteenpäin.
Tiesitkö muuten, että on olemassa virallinen kissojen nimipäiväkalenteri? No, nyt tiedät. Sen on laatinut Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, ja siitä löytyy runsaasti vaihtoehtoja, jos kaipaat apua etsiessäsi sopivaa nimeä kissalle. Sen avulla myös tiedät milloin oman lemmikin nimipäivää on syytä juhlia.

Rotukissojen nimeäminen
Tavallisen kotikissan ja rotukissan nimeäminen eroaa toisistaan huomattavasti. Rotukissan virallinen nimi koostuu kahdesta osasta: ensin tulee kasvattajanimi ja sen perään kissan oma nimi.
Kasvattajanimi on yleensä genetiivimuodossa, siinä saa olla enintään 15 merkkiä, vain suomalaisia aakkosia ja sen tulee olla yksiosainen (yksi väliviiva sallitaan). Esimerkkejä kasvattajan nimistä voisi olla Kissankellon ja Viiksiniekan. Ulkomailta tulleilla kissoilla nimi voi tietenkin olla muunkielinen.
Kissan oma nimi voi sisältää suomalaisia aakkosia sekä numeroita ja välimerkkejä. Nimen keksimisessä vain mielikuvitus on rajana. Koko nimen kirjainten yhteismäärä saa olla enintään 27 merkkiä välilyönnit mukaan luettuna, joten kasvattajan nimen pituus määrää osittain sen, miten pitkä kissan oma nimi voi olla.
Rotukissan koko nimi voisi siis olla esimerkiksi Kissankellon Elviira tai Viiksiniekan Oskar. Harvoin kissoista kuitenkaan käytetään virallista nimeä, vaan kotioloissa kissat saavat kutsumanimen, joka voi olla johdettu virallisesta nimestä (kuten Elviira – Ellu, Oskar – Osku), mutta se voi olla myös jotain ihan muuta.

Kotikissan nimeäminen
Kotikissan voi tietenkin nimetä ihan miten itse haluaa. Kukaan ei rajoita kirjainten määrää eikä aseta muitakaan rajoituksia. Yllättävän usein nimet kuitenkin noudattavat samoja kaavoja, ja ne on helppo tunnistaa kissan nimiksi. Yleensä nimet ovat lyhyitä ja kaksitavuisia, jolloin niitä on helppo käyttää arjessa.
Yleisin alkukirjain kissan nimessä on M. Nimissä käytetään lisäksi usein paljon i-, r- ja s-kirjaimia. Syitä tähän on esitetty useita, mutta varmaa tietoa ei ole. Yhden teorian mukaan kissa erottaa nämä kirjaimet parhaiten ja oppii näin helpoiten tunnistamaan oman nimensä. Toisen teorian mukaan r viittaisi kissan kehräysääneen ja s kissan sähinään. I-kirjain voisi puolestaan viitata kissan pieneen kokoon.

Seuraavaksi esittelemme muutamia yleisiä tapoja nimetä kissa. Voit joko ottaa näistä mallia tai päinvastoin välttää näitä, jos haluat kissallesi uniikin nimen.
1. Ulkonäön perusteella: nimi on johdettu kissan turkin väristä (esim. Lumi, Piki, Raitapaita), kuvioinnista (esim. Viiru, Laikku) tai yleisestä olemuksesta (esim. Pörrö, Lumikki, Kleopatra)
2. Viittaus kissamaisuuteen: nimi on johdettu jostain kissaa tarkoittavasta sanasta (mm. katti, killi, mirri, kisu). Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Mirre, Misse ja Misuli. Nimi voi olla viittaus myös kissan ääntelyyn (esim. Miuku, Nauku, Kurnau).
3. Viittaus luonteeseen: jos kissanpennulla on jokin erityisen erottuva luonteenpiirre, kissa saattaa saada nimen sillä perusteella (esim. Höpsö, Reppana, Hulivili, Fiksu, Into, Hitler)
4. Ihmisen nimi: nimi voi olla viittaus johonkin kuuluisaan ihmiseen (esim. Elvis, Caesar, Manu – Mauno Koivisto) tai muuten vaan kissalle sopiva ihmisen nimi tai lempinimi, kuten Leevi, Oskari, Iines tai Ellu. Kyseessä voi olla myös pelkkä sukunimi, kuten Kattinen.
5. Fiktiiviset hahmot: nimi voi olla myös lähtöisin kirjallisuudesta, elokuvista tai muusta taiteesta (esim. Pekka Töpöhäntä, Karvinen, Tarzan, Hemuli, Simba, Monalisa)
Tässä oli jo melko kattava lista siitä, miten Suomessa yleisesti nimetään kissoja. Ehkäpä bongasitkin esimerkkien joukosta jo jonkin oman kissasi nimen tai ainakin tunnistit, mihin kategoriaan kissasi nimi saattaa kuulua. Ja jos sinun pitää keksiä uudelle kissalle nimi, ehkä tämä lista auttoi avaamaan näkökulmia. Jos haluat vielä lisää inspiraatiota, tutustu seuraavaan.

Kissojen nimipäiväkalenteri
Harva tietää, että kissoille on olemassa on nimipäiväkalenteri, mutta sellainen todella löytyy. Sitä ylläpitää Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, eli sama toimisto, joka ylläpitää myös ihmisten nimipäiväkalenteria. Kissojen nimipäiväkalenteria on mukava selailla, ja sieltä saa runsaasta ideoita oman kissan nimeämiseen. Joistakin nimistä voi heti kuvitella minkä näköinen tai luontoinen kissa on kyseessä.
Kissojen kalenterissa nimipäivät on pyritty sijoittamaan samalle päivällä kuin vastaava nimi ihmisten kalenterissa. Jos sinulla on siis Aino-niminen kissa, sen nimipäivä on sama kuin ihmisten nimipäiväkalenterissa. Loogista. Myös samansuuntaiset nimet on pyritty asettamaan samoille päiville.
Nyt sinulla viimeistään on käsissäsi lista, josta varmasti löytyy sopiva nimi jokaiselle kissalle. Nyt jäljellä on enää se vaikein, eli valinta.