Kissaa aktivoiva ruokinta

Kissat nauttivat saalistamisesta. Se on niillä veressä. Ne vaanivat, hiipivät, syöksähtelevät ja saavat lopulta saaliinsa kiinni. Luonnossa kissat saavat kaiken ruokansa saalistamalla. Valmisruoka on niiden mielestä tavallaan kuollutta ruokaa, ja vaikka se täyttää niiden ravitsemukselliset tarpeet, jotain jää kuitenkin puuttumaan.

On helppoja konsteja aktivoida kissaa ruuan avulla. Näin kissa saa ikään kuin kokemuksen siitä, että se saalistaa itse ruokansa. Aktivoivalla ruokinnalla on monia etuja:

  • estää kissaa pitkästymästä
  • tarjoaa luonnollista liikuntaa
  • vähentää käytösoireita, jotka johtuvat tylsistymisestä
  • tarjoaa älyllisiä virikkeitä
  • estää kissaa hotkimasta ruokansa
  • auttaa kissaa ylläpitämään ja kehittämään saalistustaitojaan

Aktivoivaa ruokintaa on monenlaista. Voit olla itse aktiivisesti siinä mukana, tai voit jättää tehtäviä kissasi pohdittavaksi siksi aikaa, kun itse lähdet vaikkapa töihin. Huomaa, että vaikka aktivointi lisää liikuntaa, ruokaa ei silti saa antaa ylimääräistä, ettei kissa lähde lihomaan. Vähennä siis leikin ohella annetun ruuan määrä kissan päivittäisestä kokonaisruokamäärästä.

Ruoka-annoksia sinne tänne

Helppo konsti on jakaa kissan ruoka-annos useampaan pieneen annokseen, joita sitten piilottelet ympäri asuntoa. Näin kissa joutuu etsimään ruokaansa, jolloin se saa vähän liikuntaa ja sen mieli pysyy virkeänä. Aloita helpoista piilopaikoista. Kun kissa saa juonesta kiinni, voit ruveta vaikeuttamaan piilopaikkoja. Voit jopa laittaa paperia tai kangasta ruokakuppien päälle, jotta kissa joutuu näkemään vähän vaivaa kaivaakseen kupin esille.

Ruoka-annosten piilottelu vaatii tietenkin hieman suunnitelmallisuutta, aikaa ja vaivaa myös omistajalta. Lisäksi piilopaikkoja on rajoitetusti, joten kissa oppii nopeasti paikat, joista ruokaa voi löytää. Voit siis ottaa lisäksi käyttöön myös pulmalelut.

Pulmaleluja kissan ratkaistavaksi

Aktivointi- ja pulmaleluja on saatavilla lemmikkieläinkaupoista. Niiden avulla kissa joutuu käyttämään aivojaan, jotta se saa ruuan leluista ulos. Lelujen on hyvä olla sen verran helppoja, että kissa ei kyllästy yrittämiseen, mutta joutuu kuitenkin hieman yrittämään.

Lue myös: Kuusi parasta kissan aktivointilelua

Voit myös tehdä aktivointileluja itse. Hyvä esimerkki on tyhjä ja puhdas muovipullo, jonka kylkeen voit tehdä muutaman sen verran suuren reiän, että kissan kuivamuona mahtuu siitä ulos. Laita sitten ruokaa pullon sisälle, sulje korkki ja anna pullo kissan ihmeteltäväksi. Kissa haistaa ruuan, mutta joutuu hieman miettimään miten se saa makupalat sieltä suuhunsa.

Toisen helpon pulmalelun voit tehdä pienestä pahvilaatikosta. Teippaa kaikki kulmat kiinni, leikkaa laatikon reunaan muutama tassunmentävä aukko ja laita ruokaa laatikon sisälle. Kissa joutuu jälleen tekemään hieman työtä saadakseen ruuan ulos.

Ruokaa leikin ohessa

Voit antaa osan päivittäisestä ruoka-annoksesta leikin ohessa. Anna kissan ensin saalistaa leluhiirtä, ja kun se saa sen kiinni, annat sille muutaman naksun. Voit myös heitellä kissalle napuja, jolloin se pääsee oikeasti saalistamaan ruokaa. Heittele aluksi helppoja heittoja, jotta kissa saa ideasta kiinni. Voit hiljalleen vaikeuttaa heittoja. Heitä kauemmas, nopeammassa tahdissa tai vaikka vähän korkeammalle.

Ruokaa koulutuksen ohessa

Ruoka on hyvä motivaattori myös koulutuksessa. Kissa ei luonnostaan viitsi miellyttää omistajaa, mutta jos se tietää että palkkioksi on ruokaa, se kyllä oppii. Siksi voit säästää osan ruoka-annoksista koulutukseen.