Apua, kissa raapii huonekaluja!

Raapiminen ja kynsiminen on kissalle luonnollista ja tarpeellista toimintaa, joten kissaa ei voi opettaa olemaan raapimatta. Ulkona kissoilla on runsaasti erilaisia raapimispaikkoja, mutta jos niitä ei sisällä ole erikseen tarjolla, kissa useimmiten päätyy raapimaan huonekaluja.

Raapimiselle on useita syitä. Ensinnäkin kissat pitävät raapimalla huolta kynsistään. Raapiminen irrottaa uloimpia, jo tylsyneitä keratiinikerroksia kynsistä (vertaa ihmisten kynsien leikkaaminen tai viilaaminen). Toisekseen se on keino merkitä reviiriä. Raapiminen jättää näkyvän jäljen, ja lisäksi kissan tassuissa on rauhaset, joista jää hajua raavittuun kohtaan. Kolmas syy on se, että raapiminen on loistava keino pitää huolta nivelistä ja lihaksista sekä verrytellä koko kehoa.

Tarjoa vaihtoehtoja

Kissaa ei siis voi käskeä lopettamaan raapimista. Sen sijaan sille täytyy tarjota vaihtoehto. Kiipeilypuut ja raapimispuut ovat tähän tarkoitukseen loistavia. Kissat valitsevat kotoa yleensä yhden tai kaksi paikkaa raapimiseen, joten kiipeilypuitakin pitäisi olla vähintään saman verran. Tällöin kissa siirtyy raapimaan sallittuja kohteita ja unohtaa huonekalut.

Joskus kissat löytävät kiipeilypuun itsekseen, mutta joskus sitä täytyy hieman auttaa hoksaamaan mistä on kyse. Kun haluat korvata huonekalun raapimisen kiipeilypuulla, tuo kiipeilypuu huonekalun viereen. Voit tarvittaessa peittää huonekalun nurkan muovikelmulla, foliolla, pleksillä, paperilla tai jollain muulla materiaalilla, jotta kissa ei enää pääse käsiksi vanhaan raapimiskohtaan. Sen sijaan houkuttele kissaa leikkimään kiipeilypuun luo ja kehu sitä, kun se kokeilee kynsillään puuta. Kun kissa oppii, että tätä puuta voi raapia, siirrä kiipeilypuuta hiljalleen kohti sitä paikkaa, jossa se tulee jatkossa olemaan.

Tutustu täällä erilaisiin kissan kiipeilypuihin!

Mitä sitten, jos kissa ei käytä kiipeilypuuta?

Varsinaisesta raapimisongelmasta voidaan puhua oikeastaan vasta siinä vaiheessa, jos kissalle olisi tarjolla kiipeilypuu, mutta se ei jostain syystä käytä sitä, vaan jatkaa huonekalujen raapimista. Tässä vaiheessa täytyy miettiä asiaa vähän tarkemmin. Käy läpi ainakin seuraavat asiat:

  • Onko raapimispuiden määrä riittävä? Jos talossa on monta kissaa, myös raapimispuita tarvitaan useampi.
  • Missä raapimispuu on? Onko paikka kissan mielestä sopiva ja riittävän näkyvällä paikalla? Useimmitenhan raavittavat kohteet sijaitsevat kissan reviirin näkyvimmillä paikoilla, joten se ei välttämättä tyydy raapimaan telinettä, joka sijaitsee jossain nurkan perällä. Toisaalta jos teline sijaitsee liian lähellä käymälää, kissa voi kieltäytyä käyttämästä telinettä.
  • Onko raapimispuu tukeva ja riittävän iso? Entä onko se sen mallinen, josta kissa tykkää? Oletko kokeillut erilaisia malleja? Eihän telineessä ole hyllyjä tai luolia juuri sillä korkeudella, josta kissa haluaisi raapia?

Jos nämä kaikki on kokeiltu, kiinnitä huomiota kissan muuhun käyttäytymiseen. Voisiko kissa olla stressaantunut? Mistä stressi voisi johtua? Voit saada vihiä stressin aiheuttajasta tarkkailemalla sitä, missä kissa raapii. Jos raapiminen tapahtuu eteisessä, stressin aiheuttaja saattaa olla ulkona, esimerkiksi naapurin kissa. Yritä silloin luoda kissalle rauhallinen ja turvallinen ympäristö sisällä. Anna sille omaa rauhaa ja riittävästi hellyyttä. Voit kokeilla myös feromonivalmisteita, jotka saattavat rauhoittaa kissaa ja poistaa sen stressiä.

Taustalla voi myös olla jokin muu syy, kuten sairaus, liian suuri kissojen määrä, ongelmia hierarkiassa, virikkeiden puute, muuttuneet rutiinit tai trauma. Yritä miettiä asiaa kissan kannalta, ja tartu ongelman syihin. Tarvittaessa pyydä apua eläinlääkäriltä.