Kissan kynnet tarvitsevat hoitoa siinä missä ihmisenkin kynnet. Ulkona vapaasti liikkuvan kissan kynsiä ei tosin välttämättä tarvitse aktiivisesti hoitaa, sillä ne kuluvat luonnostaan kissan liikkuessa ja saalistaessa. Niitäkin kannattaa kuitenkin pitää silmällä ja tarvittaessa auttaa niiden hoidossa. Sisäkissojen kynnet sen sijaan tarvitsevat säännöllistä hoitoa. Hoitoväli riippuu jonkin verran siitä kuinka paljon kissa käyttää raapimispuuta. Raapimispuu auttaa kissoja poistamaan kynsistä vanhan keratiinikerroksen, mutta se ei auta pitämään kynsiä lyhyinä. Tämän takia kynsiä täytyy leikata noin 3-4 kuukauden välein.
Totutteleminen vie aikaa
Totutteleminen kynsien huoltoon kannattaa aloittaa jo pentuna. Aikuisenkin kissan voi totuttaa, mutta totuttelemiseen täytyy varata paljon enemmän aikaa kuin pennulla. Toki kissojen välillä on eroja tässäkin asiassa.
Totuttelu kannattaa aloittaa siitä, että harjoitellaan kissan tassujen käsittelyä. Jos kissa ei ole tottunut tassujen koskettamiseen, voi viedä aikaa, ennen kuin se tottuu siihen, että ihminen pitää sen tassusta kiinni. Aloita siis vain hipaisemalla tassuun. Seuraavaksi voit pitää tassusta kiinni pari sekuntia, ja siitä hiljalleen aikaa pidentäen voit kevyesti vaikka hieroa tassua. Älä pidä tassusta kiinni väkisin ja muista aina palkita kissa suorituksista herkuilla.
Anna kynsileikkureiden lojua kissan näkyvillä ja anna sen itse tehdä tuttavuutta niiden kanssa kaikessa rauhassa.
Miten kynnet leikataan?
Kun kissa on tottunut tassun koskettamiseen, voit varovasti painaa kynttä esille. Se tapahtuu painamalla varpaan päältä ja alta peukalolla ja etusormella. Älä heti aloita leikkaamista, vaan tutustu ensin kissan kynsiin. Jos kynsi on valkoinen, näet luultavasti kynnen tummemman ytimen. Ytimessä kulkee verisuonia ja hermoja, joten sitä täytyy varoa leikatessa. Jos kynsi on tumma, et erota ydintä, vaan joudut arvioimaan sen sijainnin.
Seuraavaksi voit kokeilla ensimmäisen kynnen leikkaamista. Varo kynnen ydintä. Yleensä riittää, että leikkaat vain ihan terävimmän kärjen pois, jolloin et vahingossa osu ytimeen. Leikkauslinjan tulisi kulkea kohtisuoraan kynteen nähden.
Jos kissa ei ole moksiskaan ensimmäisen kynnen leikkaamisesta, voit leikata useamman kynnen kerrallaan. Joskus kuitenkin voi olla viisainta leikata vain yksi tai pari kynttä kerrallaan. Muista antaa runsaasti namipaloja jälkeenpäin.
Takatassujen kynsiä ei yleensä tarvitse leikata. Kissa ei teroita niitä aktiivisesti samaan tapaan kuin etutassujen kynsiä, joten jätä ne rauhaan ellei jostain syystä ole välttämätöntä leikata niitäkin. Sen sijaan muista tarkistaa niin sanottu peukalonkynsi, joka sijaitsee etutassun takana suunnilleen ranteen korkeudella. Se saattaa kasvaa liian pitkäksi, sillä siihen harvoin kohdistuu luonnollista käyttöä, ja se saattaa siis kaivata leikkausta.
Kissojen kynsisakset
Kissan kynsiä on helpointa leikata kissoille ja jyrsijöille suunnitelluilla kynsisaksilla. Koiran kynsisakset ovat usein liian isot, mutta jotkin ihmisten kynsisakset saattavat kelvata. Varminta on kuitenkin hankkia kissalle omat kynsisakset.
Muista myös varmistaa, että kotoasi löytyy riittävästi raapimis- ja kiipeilypuita kissaasi varten, jotta se saa käyttää kynsiään luonnollisissa tilanteissa ja samalla teroittaa niitä.