Viisi parasta kissan raapimispuuta pieneen tilaan

Raapiminen on yksi kissan luonnollisista tarpeista. Raapimalla kissa pitää kyntensä terävinä ja merkitsee reviiriään hajuillaan ja näkyvillä raapimajäljillä. On siis täysin mahdotonta saada kissa lopettamaan raapiminen, vaan paljon parempi keino on luoda kissalle tila, jossa se saa raapia sydämensä kyllyydestä ihan luvan perästä. Ulkona liikkuva kissa pääsee toteuttamaan luontaista raapimisviettiään helposti, mutta myös sisätiloissa kissalle on annettava tähän mahdollisuus. Helpoiten se onnistuu hankkimalla kissalle raapimispuu.

Raapimispuu kannattaa sijoittaa näkyvälle ja keskeiselle paikalle asuntoon, sillä kissa haluaa raapimajälkiensä näkyvän mahdollisimman laajalle reviirillään. Jos raapimistolpan sijoittaa johonkin nurkkaan pois tieltä, kissa ei välttämättä hyväksy sitä, vaan valitsee mieluummin huonekalun nurkan.

Kaikissa kiipeilypuissa on mukana myös jonkinlainen raapimisalue, joten kiipeilyteline on oiva ratkaisu tähän. Jos et kuitenkaan syystä tai toisesta kaipaa kiipeilytelinettä, voit hankkia pelkän raapimistelineen. Tähänkin löytyy lukuisia vaihtoehtoja, joista voit valita omaan tarpeeseesi parhaiten sopivan. Jokaisella kissalla on omat tapansa, joten myös raapimispuu kannattaa valita sen mukaan. Toisinaan voi olla paikallaan hankkia useitakin raapimispuita eri tilanteisiin. Voit halutessasi hankkia suurenkin raapimispuun, mutta pieneenkin asuntoon löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja.

Lue myös: Paras kissan kiipeilypuu pieneen tilaan

Parhaat pieneen tilaan mahtuvat kissan raapimispuut

Yksinkertainen tolppa: Olga-raapimistolppa

Raapimistolppa on varmasti se perinteisin raapimispuun malli. Eikä se ole mikään ihme, sillä se toimii loistavasti lähes kissalla kuin kissalla. Kunhan kissa tajuaa mistä on kyse, se voi venytellä nautinnollisesti samalla terottaen kynsiään.

Raapimistolppaa on helppo siirrellä paikasta toiseen, jos kissa vain suostuu siirtelyyn. Tolppa pysyy hyvin pystyssä ja siistinä, mutta vaatii hieman tilaa. Kannattaa hankkia riittävän korkea tolppa, jotta se ei jää pieneksi kissan kasvaessa. Tolpan tulisi olla sen verran korkea, että kissa voi nousta sitä vasten seisomaan koko pituudeltaan.

Seinälle: Trixie raapimislauta

Raapimislauta on helppo, pieneen tilaan mahtuva vaihtoehto. Lauta kiinnitetään seinään sopivalle korkeudelle, jossa kissa pääsee kynsimään sitä venytellen samalla itseään. Raapimislauta on erityisen hyvä silloin, jos kissalla on tapana kynsiä tapettia ja tiettyä kohtaa seinästä.

Raapimislaudan hyvä puoli on se, että se ei vie yhtään ylimääräistä tilaa. Huono puoli taas on se, että sen siirtäminen on vaivalloista. Kannattaa siis valita tarkasti mihin sen sijoittaa.

Lattialle: Raapimamatto Trixie harmaa

Raapimismatto on oivallinen väline silloin, jos kissalla on esimerkiksi tapana venytellä ja terottaa kynsiään mattoa vasten samassa paikassa heti herättyään tai jos se raapii mattoa ulko-oven luona pyytäen päästä pihalle. Raapimismaton hyvä puoli on tietenkin se, että se ei vie yhtään ylimääräistä tilaa, vaan sen saa nätisti maastoutumaan muuhun sisustukseen. Voi kuitenkin olla, että yksinään se ei tyydytä kissan raapimistarpeita, vaan usein maton lisäksi kannattaa hankkia jonkin toinenkin raapimapuu.

Ovenkahvaan roikkumaan: Elefun-raapimismatto

Tämä elefantin näköinen raapimismatto on monikäyttöinen ja hauskannäköinen vaihtoehto kissan raapimapuuksi. Sitä voi käyttää niin lattialla kuin ovenkahvassa, joten sitä voi siirrellä paikasta toiseen tarpeen mukaan. Se on erinomainen myös esimerkiksi silloin, kun kissan kanssa matkustetaan, sillä se on helppo pakata mukaan kissatarvikkeisiin.

Ovenpieleen: Trixie raapimalauta

Jos kissalla on tapana raapia ovenpieliä, kannattaa hankkia ovennurkkaan asennettava raapimapuu. Näin suojelet ovia karmeja turhilta raapimisjäljiltä ja annat kissalle mahdollisuuden toimia oikein, jolloin kotirauha säilyy. Tämä raapimispuu ei vie ylimääräistä tilaa, joten se mahtuu pieneenkin asuntoon.