Suunnittele ja rakenna kiipeilyseinä kissalle

Kissat rakastavat kiipeilemistä. Mikään ei ole kissan mielestä mukavampaa ajanvietettä kuin kiipeily, leikkiminen ja saalistaminen. Ulkona liikkuessaan ne pääsevätkin toteuttamaan luonnollisia tarpeitaan helposti, mutta sisätiloissa omistaja ja kissa ovat yleensä eri mieltä siitä, missä milloinkin on lupa kiipeillä. Jotta vältyt tällaiselta häiriökäyttäytymiseltä, kannattaa talouteen hankkia kunnollinen kiipeilyteline.

Yksi vaihtoehto perinteiselle kiipeilytelineelle on seinään kiinnitettävä kiipeilyrata. Tällaisen rakentaminen vaatii toki sinulta hieman viitseliäisyyttä, ja seiniltä kantokykyä, mutta lopputulos on näyttävä kokonaisuus, josta on iloa sekä sinulle että kissalle.

Kiipeilyseinän hyvät puolet

 • jättää lattiatilan täysin vapaaksi
 • antaa kissalle paljon lisää liikkumatilaa
 • näyttävä kokonaisuus

Kiipeilyseinän huonot puolet

 • tekeminen vaatii vaivannäköä
 • ei sovi painaville kissoille
 • siirtäminen vaivalloista

Yksinkertaisimmillaan kiipeilyrata voi olla lähelle katonrajaa kiinnitetty lauta jota pitkin kissan voi kävellä ja jonne se voi vetäytyä lepäämään. Askelmat voit tehdä vaikka tuolista ja kirjahyllystä.

Eläinkaupoissa on kuitenkin myynnissä myös valmiita, juuri tähän tarkoitukseen kehitettyjä osia. Voit tilata valmiin kokonaisuuden tai tilata yksittäisiä osia, ja suunnitella niistä täysin uniikin kiipeilyradan. Vain oma mielikuvituksesi (ja seinän kantokyky) on rajana, kun suunnittelet maailman hienoimman kiipeilyseinän!

Valitse valmis kokonaisuus: Kissan puinen kiipeilyseinä Anden

Ominaisuudet:

 • paketti sisältää seitsemän osaa: kaksi astintolppaa, riippusilta, pesämaja, taso, nukkumapussi sekä tolppa
 • jokainen osa kiinnitetään erikseen seinään
 • vaatii tyhjän seinätilan, mutta muuten ei vie paljoa tilaa
 • tarvittaessa lisäosia saa tilattua erikseen
 • sopii enintään 6 kg kissalle

Tämä valmis paketti sisältää siis seitsemän osaa, jotka voit sijoittaa haluamaasi järjestykseen tai käyttää valmista ohjetta. Jos haluat laajentaa kokonaisuutta, voit tilata lisää yksittäisiä osia. Tämä kiipeilyseinä ei sovellu isommille kissoille, sillä suositeltu maksimipaino on 6 kiloa. Kannattaa myös varmistaa, että seinä kestää näin suurta painoa.

Yksittäiset osat kiipeilyseinään

Yksinkertaisin osa on tappi, joita voi kiinnittää seinään kuin rappusiksi. Tapit on päällystetty sisalilla, joten kissa saa niistä kynsillään pitävän otteen ja voi halutessaan myös terottaa niiden avulla kynsiään. Jo pelkästään laittamalla yksittäisiä tappeja peräkkäin saa kivan kiipeilyradan.

Tutustu tarkemmin: Kissan seinäaskelma Trixie Wall Mounting

Mutta toki kokonainen kiipeilyseinä vaatii vähän muutakin kuin pelkkiä tappeja. Kulkuyhteyksiä voi rakentaa esimerkiksi pitempien tolppien avulla tai lisäämällä riippusiltoja tappien välille.

Tutustu tarkemmin: Phoebe-raapimistolppa

Kulkureitin lisäksi tarvitaan tietenkin myös maisemointi- ja lepopaikkoja, joihin kissa voi pysähtyä lepäämään ja tarkastelemaan ympäristöä. Tähän tarkoitukseen löytyy useampikin vaihtoehto. Jos kissasi tykkää suojaisasta nukkumispaikasta, voi olla paikallaan lisätä puinen kissanmaja. Muita vaihtoehtoja on riippumatto ja unipesä. Valitse näistä se, josta luulet kissasi tykkäävän eniten. Ja miksipä et valitsisi useampaa?

Tutustu tarkemmin: Lulu-kissanmaja

Tutustu tarkemmin: Seinätaso Basic MultiPurr Wallie

Ja jotta saat kaikki nämä osat kiinnitettyä seinään, tarvitset tietenkin myös kiinnikkeitä. Muista siis tilata niitä riittävästi, jotta rakennelmasta ei tule liian kiikkerää. Kiinnike antaa vahvan pidon, mutta suositeltu maksimipaino kissalle on 6 kiloa. Kovin suurikokoisille kissoille tällainen kiipeilyseinä ei siis sovellu.

Tutustu tarkemmin: Kissan kiipeilypuun seinäkiinnike

Ja sitten ei muuta kuin suunnittelemaan ja toteuttamaan unelmien kiipeilyseinää!