Näitä ääniä kissat inhoavat

Kissoilla on paljon herkempi kuulo kuin ihmisillä. Tarkka kuulo tekee niistä erinomaisia saalistajia, ja toisaalta kuulonsa avulla ne pystyvät myös pakenemaan saalistajiaan.

Hyvästä kuulosta on nykymaailmassa kuitenkin myös paljon haittaa. Jatkuva äänitulva saattaa helposti aiheuttaa meille ihmisille stressiä, joten voimme vain kuvitella miten paljon stressiä herkkäkuuloiset kissat kokevat samassa ympäristössä.

Kissojen välillä on kuitenkin myös eroja. Toiset ovat hyvin herkkiä erilaisille äänille, toiset sietävät niitä paremmin. Tämä ei tarkoita, etteivätkö äänet häiritsisi kaikkia kissoja, vaan sitä että toiset kissat hermostuvat ja ärtyvät ääniin nopeammin. Ihan niin kuin me ihmisetkin.

Meidän kissanomistajien on hyvä tiedostaa minkälaisia ääniä kissat inhoavat, jotta voimme tehdä niiden olosta mahdollisimman mukavaa ja leppoista. Kaikkia ääniä emme voi välttää, eikä siihen ole tarvekaan, mutta voimme toimillamme vähentää selvästi kissan kokemaa stressiä. Pieniä muutoksia tekemällä voimme auttaa kissaa voimaan paremmin.

Käydään seuraavaksi läpi ääniä, joita kissat yleisesti inhoavat. Monet näistä ovat ehkä itsestään selvyyksiä, mutta mukaan mahtuu myös yllättävämpiä näkökulmia.

Lue myös: Näitä ääniä kissat rakastavat

1. Yllättävät ja äkilliset äänet

Oletko koskaan hätkähtänyt kuullessasi äkillisen pamauksen? Varmasi olet. Ei siis ole ihme, että kissa, jonka kuulo on paljon herkempi kuin ihmisen, hätkähtää vähän pienempääkin yllättävää ja äkillistä ääntä. Jos kissa on ollut nukkumassa, se saattaa vauhkoontua täysin pelosta. Se ei tiedä mistä äkillinen ääni tulee ja sen pitää asennoitua taistelemaan.

Äkillisiä ja yllättäviä ääniä ovat esimerkiksi niinkin arkiset äänet kuin ovikellon soiminen, oven pamahtaminen kiinni, vihellys, esineen putoaminen lattialle tai keittiökoneiden käyttö. Jotkin näistä äänistä aiheuttavat myös paineaaltoja, jotka kissa tuntee herkissä viiksissään ja joka saa kissassa aikaan levottomuutta.

2. Voimakkaat äänet

Kissat nauttivat hiljaisuudesta ja voivat saada kovasta metelistä päänsärkyä ja stressiä, ihan kuten ihmisetkin. Ne eivät yleensä näytä kipua ulospäin, vaan kärsivät sen hiljaa itsekseen. Kannattaa siis antaa kissan herkille korville armoa, jos se vain mitenkään on mahdollista.

Älä siis luukuta musiikkia samassa tilassa kissan kanssa. Jos haluat luoda kissallesi parhaat mahdolliset olosuhteet, myös videopelejä ja televisiota kannattaa pitää hiljaisella.

Pölynimurit ovat klassinen esimerkki äänestä, jota kissat inhoavat ja jopa pelkäävät. Parasta onkin siirtää kissa toiseen tilaan siksi aikaa, kun sinä hoidat kodin imuroimisen. Sama koskee ruohonleikkureita.

3. Korkeat äänet

Kissat kuulevat paljon korkeampia taajuuksia kuin me ihmiset. Ne kuulevat siis monia sellaisia ääniä, joista ihmisillä ei ole aavistustakaan. Esimerkiksi monet elektroniset laitteet päästävät hiljaista korkeaa ääntä. Televisionäytöt, tietokoneet ja jopa kaukosäätimet voivat siis aiheuttaa kissalle stressiä. Tämän takia kannattaa sulkea kaikki laitteet silloin, kun niitä ei tarvita.

4. Sihinä

Kissat sihisevät toisilleen silloin, kun ne ovat vihaisia tai tuntevat olonsa uhatuksi. Tämän takia kaikki sihisevät äänet aiheuttavat niille pelkoreaktion, sillä niiden maailmassa sihinä merkitsee vaaraa.

Sihiseviä ääniä meidän maailmassamme ovat esimerkiksi suihkepullot. Myös tietynlaiset toisiaan hankaavat vaatteet päästävät sihisevää ääntä. Jopa muovipussien tai folion käsittely voivat kissan mielestä muistuttaa riittävän paljon sihisevää ääntä. Kaikkiin näihin ääniin kissa saattaa reagoida puolustamalla itseään, sillä se voi luulla olevansa vaarassa.

Miten auttaa kissaa, joka on herkkä äänille?

Kaikkiin koviin ja äkillisiin ääniin et voi itse vaikuttaa. Esimerkiksi ukkosen jyrinä, ilotulitteet, sireenit sekä ulkoa kantautuvat äänet eivät ole sinun hallinnassasi. Voit kuitenkin helpottaa kissasi olotilaa pienillä arkisilla muutoksilla:

  • Luo kissallesi rauhallinen tila, johon se voi vetäytyä suojaan.
  • Varmista, että kissan ruokakulhot ja vessa ovat rauhallisessa tilassa. Niitä ei kannata sijoittaa esimerkiksi pesukoneen lähelle.
  • Juttele kissalle rauhallisesti ja silittele sitä hellästi, jos se niin haluaa.
  • Sulje ikkuna, jotta ulkoa tulevat äänet vaimenevat.
  • Siirrä kissa toiseen huoneeseen ennen kuin käynnistät kodinkoneita tai kuuntelet musiikkia.
  • Vältä kovia ääniä, mikäli se on mahdollista.
  • Vältä outoja ääniä. Esimerkiksi viheltely ja suun naksauttelu kannattaa jättää hetkiin, jolloin kissaa ei ole paikalla.
  • Vaihda muovipussit kangaskasseihin ja tyhjää karkkipussi kulhoon, jotta sinun ei tarvitse koko ajan näperrellä karkkipussin kimpussa.
  • Voit kokeilla rauhoittaako kissoille sävelletty musiikki sinun kissaasi. Lue lisää: Pitävätkö kissat musiikista?

Kaikkia ääniä ei voi kuitenkaan täysin poistaa arjesta, eikä siihen ole syytäkään. Sen sijaan kissa kannattaa totuttaa arjen ääniin, jotta se ei säiky ja stressaannu niin helposti. Itse asiassa erilaisiin ääniin tutustuminen onkin yksi niistä asioista, joka pitää aloittaa jo pentuna. Näin kissa pystyy elämään normaalia elämää myös aikuisena.

Lue myös: 10 mielenkiintoista faktaa kissan korvista