Pitävätkö kissat musiikista?

Olet ehkä joskus nähnyt videon tai todistanut omin silmin, kun kissa reagoi jollain tavalla hassusti musiikkiin. Yksi kissa rupeaa naukumaan, toinen hyppää syliin puskemaan, kolmas lähtee korvat luimussa pois. Suurimman osan ajasta tuntuu kuitenkin siltä, että kissat eivät juuri piittaa siitä millaista musiikkia kuuntelemme. Onko musiikilla siis väliä kissalle, pitävätkö ne ylipäätään musiikista ja jos pitävät, niin millaisesta?

Paljastetaan vastaus saman tien. Kissat kyllä pitävät musiikista, mutta eivät välttämättä samanlaisesta musiikista, josta me ihmiset pidämme. Sen sijaan kissat saattavat kyllä nauttia kovastikin oikeanlaisesta musiikista. Näin ainakin väittää Wisconsinin yliopistossa tehty tutkimus. Ja kyllä, on olemassa erityisesti kissoille sävellettyä musiikkia.

Kissan herkät aistit

Jotta voimme ymmärtää minkälaisesta musiikista kissat pitävät, meidän täytyy tietää jotain niiden aisteista. Kissojen musiikkimakuun vaikuttaa luonnollisesti niiden kuuloaisti, mutta myös niiden tuntoaistilla on osuutta asiaan.

Kissojen kuulo on paljon tarkempi kuin ihmisten kuulo ja ne kuulevat paljon korkeampitaajuisia ääniä kuin ihminen. Ihminen pystyy erottamaan ääniä, joiden taajuus vaihtelee 20 ja 20 000 hertsin välillä, kun taas kissan kuulo yltää noin 50 hertsistä aina noin 85 000 hertsiin asti. Ei siis ihme, jos ne kuulevat äänet hieman eri tavalla kuin me ihmiset.

Tuntoaistin vaikutus ei ehkä olekaan ihan niin ilmiselvä. Kissojen viikset ovat todella herkät ja ne aistivat pienetkin muutokset ilmanpaineessa. Tämän takia esimerkiksi hyvin bassovoittoinen musiikki saattaa ärsyttää kissaa.

Minkälaisesta musiikista kissat pitävät?

Ihmismusiikki on useimmiten suunnattu juuri ihmisille. Musiikin rytmi sopii sydämen lyönteihimme, äänitaajuudet ovat meille sopivat ja kappaleissa käytetään kieltä, jota ymmärrämme sekä ääniä, jotka värähtelevät ihmiskehossa miellyttävästi. Kissojen ruumiin rakenne on sen sijaan täysin erilainen kuin ihmisten, joten äänet värähtelevät eri tavalla niiden kehojen sisällä. Tämä on yksi syy siihen miksi ne kuulevat äänet eri tavalla kuin me.

Kun on lähdetty kehittelemään kissoille sopivaa musiikkia, on kiinnitetty huomiota juuri näihin samoihin asioihin kuin ihmismusiikissakin. Musiikin rytmi on vaihdettu vastaamaan kissojen kehräystä ja ääninä on käytetty enemmän sellaisia ääniä, joita kissat käyttävät kommunikoimiseen. Toisin sanoen on yritetty tehdä musiikkia, jota kissa ymmärtää ja joka on kissan kieltä.

Ja kyllä, tällainen musiikki sai tutkimuksessa aikaan erilaisen reaktion monien kissojen kohdalla. Kissat saattoivat esimerkiksi kehrätä tai käydä puskemassa kaiuttimia ja osoittivat näin hyväksyntänsä.

Jos haluat itse kokeilla soittaa kissoille tarkoitettua musiikkia, tässä pari vinkkiä:

  • David Teie on säveltänyt erityisesti kissoille suunnattua musiikkia. Esimerkiksi Cozmo’s Air -niminen kappale on yksi kissamusiikin klassikoita.
  • Myös jotkin klassisen musiikin kappaleet voivat toimia, kuten Bachin Goldberg-Variations tai Debussyn La Mer.

Lue myös: Näitä ääniä kissat rakastavat

Miksi kissa ei sitten lähde pois, kun kuuntelen musiikkia?

Jos kissa ei siis pidä musiikista, jota kuuntelen, niin miksi kissa sitten ei yksinkertaisesti lähde pois. Jotkin kissat toki tekevätkin niin, mutta useimmat jäävät paikoilleen. Tämä johtuu oletettavasti siitä, että ne eivät varsinaisesti kuitenkaan inhoa kyseistä musiikkia. Tai pitäisikö sanoa, että kyseisiä ääniä. Ne eivät nimittäin tunnista sitä musiikiksi, vaan se on niille ainoastaan sarja erilaisia ääniä. Ne eivät erota toisistaan poppia, rokkia tai humppaa.

Jos kissa kokee äänet riittävät epämiellyttäviksi, se kyllä lähtee pois. Esimerkiksi kovat bassot tai hevimetalli voivat ärsyttää niitä niin, että ne lähtevät muualle nukkumaan. Mutta yhtä hyvin niiden korvia ärsyttävä ääni voi olla imurin surina tai ukkosen jyrähtely.

Lue myös: Näitä ääniä kissat inhoavat

Pitääkö minun ruveta soittamaan kissalle musiikkia?

Kissoille suunnattu musiikki saattaa auttaa stressaantunutta kissaa rentoutumaan. Joskus esimerkiksi eläinlääkärin vastaanotot sujuvat paremmin, kun kissa voi kuunnella samalla rentouttavaa musiikkia. Kissojen elämässä musiikilla ei kuitenkaan ole yhtä suuri merkitys kuin ihmisten elämässä. Kissat eivät siis kaipaa musiikkia tai nauti siitä samalla tavalla kuin me.

Ei siis ole mitään tarvetta ruveta soittamaan joka päivä kissalle musiikkia. Kunhan huolehdit kissan luontaisista tarpeista ja turvallisuudesta, se on täysin tyytyväinen elämäänsä. Toki voit halutessasi silloin tällöin soittaa sille vähän kissamusiikkia, mutta kissa tulee vallan mainiosti toimeen ilman sitä.