10 mielenkiintoista faktaa kissan korvista

Huonokin piirtäjä osaa piirtää kissan tunnistettavasti. Tarvitaan vain kaksi kolmionmuotoista korvaa, ja jokainen tunnistaa mistä eläimestä on kyse. Mutta kissan korvat ovat paljon muutakin kuin vain kaksi suloista kolmiota pään kummallakin puolella. Korvat ovat yksi niistä asioista, jotka tekevät kissasta taitavan metsästäjän. Ne pystyvät paikallistamaan pikkunisäkkään hämmästyttävän tarkasti jopa kymmenien metrien etäisyydeltä.

Keräsimme tätä artikkelia varten kymmenen mielenkiintoista faktaa kissojen korvista. Toivottavasti nämä faktat auttavat sinua ymmärtämään paremmin miten hienosta kokonaisuudesta kissojen korvissa on kyse ja miten tärkeät ne ovat kissalle.

1. Kissojen kuulo on erinomainen

Kissoilla on todella tarkka ja herkkä kuulo. Ne pystyvät kuulemaan paljon korkeampia ääniä kuin ihmiset, sillä sen kuuloalue yltää kymmeneen ja puoleen oktaaviin. Kissa pystyy myös kuulemaan jopa ääniä, joita koira ei kuule. Itse asiassa luultavasti vain hevosella ja pyöriäisellä on laajempi kuuloalue kuin kissoilla.

Tarkka kuuloaisti tekeekin kissoista loistavia metsästäjiä. Ne kuulevat jyrsijöiden kimeän vikinän ja liikkeiden aiheuttaman rapinan hyvinkin kaukaa. Ne pystyvät paikallistamaan pikkujyrsijän sijainnin jopa 20 metrin etäisyydeltä noin 40 cm:n tarkkuudella.

2. Kissojen korvat ovat lihaksikkaat

Kissa pystyy liikuttamaan korviaan hyvin tarkasti haluamaansa suuntaan, sillä sen korvia liikuttaa 35 lihasta. Vastaavasti ihmisellä tähän tarkoitukseen on vain kuusi lihasta. Näiden lihaksia avulla kissa pystyy kääntämään korviaan jopa 180 astetta, jolloin se saa mahdollisimman tarkan kuvan äänestä ja sen tulosuunnasta. Lihakset mahdollistavat myös sen, että kissa voi kääntää korviaan samaan aikaan eri suuntiin.

3. Kolmionmuotoiset korvat tehostavat kuuloa

Kissan korvat eivät ole kolmionmuotoiset sattumalta. Kolmionmuotoiset korvat keräävät ääniaaltoja tehokkaasti kuin suppilot ja johdattavat ne sisäkorvaan, jossa kuuloaistimus käsitellään ja tieto äänestä kulkeutuu aivoihin. Kissa pystyy kääntelemään korvanlehtiään helposti eri suuntiin, jolloin se saa kerättyä paljon tietoa ympäristöstään.

4. Korvien muoto voi vaihdella

Joillain roduilla ei kuitenkaan ole perinteisiä kolmionmallisia korvia. Näillä kissoilla on geenimutaation myötä kehittynyt täysin erilaiset korvat. Scottish fold -rotuisilla kissoilla korvanlehdet ovat kääntyneet eteenpäin ikään kuin korvakäytävän suojaksi. Vastaavasti american curl -rodulla korvanlehtien päät kääntyvät kauniisti taaksepäin.

5. Karvoilla on merkitystä

Karvat kissan korvien sisällä ja ympärillä saavat korvat näyttämään pehmeiltä ja kauniilta, mutta karvoilla on myös tehtävä. Näiden karvojen tarkoitus on tehostaa kuuloa ja suojella kovia. Ne auttavat ääniaaltoja siirtymään suoraan sisäkorvaan, mikä tekee kissan kuulosta entistä tarkemman. Lisäksi ne nappaavat ilmasta epäpuhtauksia, jotta pöly ei pääse likaamaan korvia ja aiheuttamaan korvatulehduksia. Tarkoitus on siis sama kuin ihmisen nenäkarvoilla. Karvattomilla kissaroduilla voikin tästä syystä olla hieman enemmän korvatulehduksia kuin karvaisilla roduilla.

6. Korvat auttavat tasapainoilussa

Sanotaan, että kissat putoavat aina jaloilleen. Tämä johtuu siitä, että niillä on todella hyvä tasapainoaisti. Ne pystyvät häntänsä ja notkean vartalonsa avulla kääntämään itsensä ympäri lähes minkälaisesta asennosta tahansa. Mutta eniten tasapainoon vaikuttaa kuitenkin sisäkorvassa sijaitseva tasapaino- eli vestibulaarielin.

Tasapainoelin koostuu kolmesta nesteen täyttämästä kaarikäytävästä, joiden reunoilla on miljoonia aistikarvoja. Kun kissa kääntää päätään, neste virtaa käytävässä liikuttaen aistikarvoja. Tästä lähtee aivoille tieto siitä missä asennossa kissa on. Kissojen tasapainoelin on siis rakenteeltaan ja toiminnaltaan samanlainen kuin useimmilla muillakin nisäkkäillä, mutta kissoilla se on kehittynyt todella tarkaksi. Sen avulla ne pystyvät säätelemään asentonsa hyvin tarkasti.

7. Kissat syntyvät kuuroina

Tiesitkö, että kaikki kissanpennut ovat syntyessään kuuroja? Moni tietää, että kissanpentujen silmät aukeavat vasta parin viikon iässä, mutta harvempi on kuullut, että sama koskee niiden korvakäytäviä. Korvakäytävät ovat aluksi ummessa ja avautuvat yleensä 1-2 viikon iässä. Silloinkaan pentujen kuulo ei ole vielä täysin kehittynyt. Seuraavien viikkojen aikana niiden kuulo paranee, ja vasta noin kuuden viikon iässä niiden kuulo alkaa olla täysin kehittynyt.

8. Korvat kertovat mielialasta

Kissan korvat eivät ole pelkästään kuulemista varten, vaan kissat käyttävät korviaan tehokkaasti myös kommunikointiin. Korvien asennosta voi päätellä kissan mielialan. Lähellä päätä olevat korvat kertovat pelosta ja suuttumuksesta, kun taas pystyssä olevat korvat ovat merkki ilosta, kiinnostuksesta ja tarkkaavaisuudesta.

Lue myös: Opettele lukemaan kissojen kehonkieltä

9. Valkoiset kissat ovat usein kuuroja

Kissoilla esiintyy geenimutaatiota, joka aiheuttaa kissalle valkoisen turkin ja siniset silmät. Samalla se aiheuttaa epämuodostumia siinä korvan osassa, jonka pitäisi lähettää tieto ääniaistista aivoihin. Kun tämä viesti ei pääsekään kulkemaan normaalisti, kissasta tulee kuuro. Jopa 65 – 85% valkoturkkisista ja sinisilmäisistä kissoista on kuuroja. Voi myös olla, että vain kissan toinen silmä on sininen ja saman puolen korva kuuro.

10. Kuumat korvat voivat olla oire stressistä

Kun kissa on hermostunut, stressaantunut tai peloissaan, sen adrenaliinitaso nousee. Tämän seurauksena syntynyt ylimääräinen energia muuttuu lämmöksi ja saa korvat tuntumaan kuumilta. Tämä ei tarkoita sitä, että kissa olisi sairas, vaan että sinun pitää ehkä kiinnittää enemmän huomiota siihen miten voisit tehdä kissan elintilasta rauhallisemman ja vähemmän stressaavan. Jätä siis kissa lepäämään rauhassa ja tee sen olosta mahdollisimman mukava.