Miksi kissat viihtyvät näppäimistöllä?

Teet töitä tietokoneella ja kissa tulee istumaan näppäimistön päälle. Luet sanomalehteä ja kissa tulee makaamaan lehden päälle. Tai järjestelet papereita pinoihin ja kissa tulee ihmettelemään mitä teet. Kuulostaako tutulta?

Mikä tietokoneen näppäimistössä tai sanomalehdessä vetää kissaa puoleensa? Kissat ovat monimutkaisia otuksia eikä niiden käytökselle aina löydy suoraa ja yksiselitteistä vastausta. Kokosimme tähän artikkeliin muutamia todennäköisiä syitä tälle käytökselle.

1. Kissat haluavat huomiota

Useimmat kissat nauttivat ainakin ajoittaa omistajansa seurasta. Niitä saattaa harmittaa se, että tietokone vie kaiken huomiomme ja siksi ne tulevat meidän ja tietokoneen väliin. Ne haluavat osan siitä huomiosta, jota me osoitamme tietokoneeseen. Ne kaipaavat leikkihetkiä, silittelyä ja sylissä olemista. Ja useimmitenhan ne myös saavat haluamiaan asioita, kun ne tulevat häiritsemään työtämme.

2. Onko täällä saalista?

Luontaisena saalistajana kissoja kiinnostaa tapa, jolla me kiinnitämme huomiota tietokoneeseen. Kissojen ajatus saattaa kulkea kutakuinkin näin: jos tuota ihmistä kiinnostaa tuo asia noin paljon, sen täytyy olla hyvä saalis. Ne siis tulevat tarkistamaan millainen saalis meillä on.

3. Tämähän on hauskaa!

Näppäimistöllä liikkuvat sormet, naputtelun äänet ja näytön tapahtumat saattavat olla kissan mielestä ylitsepääsemättömän mielenkiintoisia. Rapinaa ja liikettä, sitähän saalistaja etsii.

4. Näppäimistö on lämmin

Näppäimistö tuottaa lämpöä ja kissat tunnetusti nauttivat lämmöstä. Kissan mielestä näppäimistö on siis loistava nukkumispaikka eikä se voi ymmärtää miksi se ei saa tulla nukkumaan näin ihanan lämpimään paikkaan.

5. Näppäimistö tuoksuu sinulta

Kissat kiintyvät omistajaansa ja ne nauttivat kaikesta siitä mikä tuoksuu sinulta. Näppäimistössä on erityisen paljon meidän tuoksuamme, sillä käsittelemme sitä niin paljon. Joten totta kai kissa haluaa olla paikassa, jonka se kokee turvalliseksi ja tutuksi. Lisäksi kissa merkitsee tietokoneen myös omalla hajullaan, jolloin siitä tulee sille entistä tutumpi ja turvallisempi paikka.

Miten estää kissaa tulemasta näppäimistölle?

Näppäimistöllä istuminen tai makoileminen ei ole vahingollista kissalle, mutta näppäimistö saattaa kyllä kärsiä siitä. Lisäksi sinun työsi luonnollisesti vaikeutuu. Siksi voi olla järkevää opettaa kissalle, että tämä ei ole suotavaa käytöstä. Tässä muutama konsti, joita kannattaa kokeilla:

1. Kiellä joka kerta

Opeta kissallesi, että tämä ei ole sen aluetta. Nosta se päättävästi pois ja käytä rauhallista kieltoa, esimerkiksi ”ei”. Kunhan teet näin joka ikinen kerta, kissa kyllä oppii sen jossain vaiheessa. Jos sen sijaan silloin tällöin annat kissan jäädä nukkumaan näppäimistölle, se luultavasti innostuu tulemaan useamminkin.

2. Leiki kissan kanssa ennen koneelle menemistä

Jos epäilet kissan tulevan näppäimistölle siksi, että se kaipaa sinun seuraasi ja huomiotasi, pääset ehkä helpoimmalla kun annat kissalle sen kaipaamaan huomiota. Järjestä yhteinen leikkihetki, pidä kissaa sylissäsi, juttele sille, silittele sitä. Mikä ikinä onkaan se juttu, josta kissasi nauttii.

Kannattaa ottaa tavaksi järjestää leikkihetki jo ennen tietokoneelle menemistä. Kun kissa on saanut purkaa energiaa, se ei ehkä niin helposti tule häiritsemän työtäsi. Jos olet huolehtinut yhteisestä hetkestä ja kissa siitä huolimatta tulee näppäimistölle, voit hyvällä omallatunnolla siirtää kissan sivuun ja jatkaa työtäsi. Kissa kyllä ennen pitkää oppii rutiinin, kunhan teet sen säännöllisesti samalla tavalla.

Varmista myös, että kissallasi on riittävästi muutakin tekemistä, sillä kissat tarvitsevat sekä henkistä että fyysistä ajanvietettä. Esimerkiksi aktivointilelut ovat kissalle hyvä tapa purkaa energiaa pitkin päivää. Lisäksi huolehdi, että sillä on kiipeily- tai raapimispuita. Muista myös antaa kissalle ruokaa ennen kuin aloitat työt, sillä nälkäisenä se tulee aivan varmasti häiritsemään sinua.

3. Hanki kissalle sallittu paikka

Mikäli kissa tulee näppäimistölle lämmön perässä, huolehdi että kissalla on riittävästi muita lämpimiä nukkumispaikkoja. Tarvittaessa voit hankkia kissallesi sallitun nukkumispaikan ihan läppärisi läheltä. Näin se saa kokea olevansa turvallisesti lähelläsi ja sinä pääse jatkamaan hommia.

Lue myös: Miksi kissat tykkäävät pahvilaatikoista?