Näitä ääniä kissat rakastavat

Kissojen kuulo on hyvin tarkka ja niiden kyky kuulla ääniä on paljon laajempi kuin ihmisillä. Tarkan kuulonsa ansiosta ne pystyvät kuulemaan ääniä pitkänkin matkan päästä. Ne pystyvät paikallistamaan saaliinsa ja jopa erottamaan eri saaliseläimet toisistaan.

Herkästä kuulosta on siis kissoille paljon hyötyä mutta myös haittaa, sillä monet normaalit arkielämän äänet voivat ärsyttää ja stressata niitä. Entä millaisista äänistä kissat pitävät? Minkälaiset äänet saavat ne rentoutumaan? Siihen saat vastauksen tässä artikkelissa.

On olemassa ääniä, joista kissat pitävät luonnostaan heti pennusta lähtien. Toisaalta on olemassa myös ääniä, joista kissat oppivat pitämään ehdollistumisen kautta. Kun ne oppivat yhdistämään äänen johonkin miellyttävään tapahtumaan, kuten ruokailuun, tästä äänestä tulee ilman muuta yksi niiden lempiäänistä.

On myös hyvä pitää mielessä, että kissat ovat yksilöitä, aivan kuten ihmisetkin, joten ne kaikki eivät reagoi samalla tavalla kaikkiin ääniin. Siinä missä yksi kissa voi kokea jonkin äänen mielenkiintoisena, toinen voi pelätä sitä.

1. Toiset kissojen äänet

Kissat ovat sosiaalisia eläimiä ja ne pitävät toisten kissojen äänistä. Niillä on laaja valikoima erilaisia ääniä, joilla ne voivat kommunikoida keskenään. Naukuminen on useimmiten suunnattu ihmisille, ja sen tarkoituksena on saada omistaja toimimaan toivotulla tavalla, kuten antamaan ruokaa. Toisilleen ne harvoin naukuvat, vaan ne käyttävät muita ääniä. Esimerkiksi kehräys, kurina ja tervehdyskurnaus ovat positiivisia viestejä toiselle kissalle.

Kaikki kissojen ääntelyt eivät tokikaan ole pelkästään positiivisia. Esimerkiksi sihinä on useimmiten uhkauksen tai pelon ääni, joka saa toisessa kissassa aikaan stressireaktion. Olipa ääni millainen tahansa, se kiinnittää kuitenkin automaattisesti toisten kissojen huomion.

2. Luontoäänet

Lähes kaikki ihmiset kokevat luonnon äänet rentouttavina ja rauhoittavina. Sama koskee kissoja. Kevyt sade, rauhallinen tuuli ja juokseva vesi ovat klassisia esimerkkejä äänistä, jotka auttavat sekä kissoja että ihmisiä rentoutumaan ja nukkumaan. Ehkä tästä syystä kissat ovat usein kiinnostuneita myös juoksevan veden äänestä ja kiipeävät mielellään lavuaariin leikkimään.

3. Hiljaisuus

Kissat nauttivat myös täydestä hiljaisuudesta. Niiden herkät aistit vaativat välillä taukoja, jolloin niiden ei tarvitse kuunnella mitään. Ne siis vetäytyvät mielellään rauhaan leikki- tai saalistushetkien vastapainoksi.

4. Saaliin aiheuttamat äänet

Kissoilla on sisäsyntyinen tarve saalistaa. Tämän takia kaikenlaiset saaliseläinten äänet, kuten vikinä ja sirkutus, ovat musiikkia kissan korville. Myös hyönteisten äänet kiinnostavat kissaa kovasti.

5. Rapina

Hiljainen rapina herättää jokaisessa kissassa innostusta ja kiinnostusta. Rahisevat ja rapisevat äänet kertovat kissalle, että nyt lähistöllä on jokin saaliseläin. Rapina siis tarkoittaa ihan kirjaimellisesti ruoka-aikaa. Rapina voi tarkoittaa myös leikkiaikaa, mikä voi olla kissalle ihan yhtä innostava asia kuin ruoka. Monet kissojen leluista onkin suunniteltu niin, että päästävät jonkinlaista rahisevaa ääntä. Näiden lelujen avulla sisäkissatkin pääsevät toteuttamaan luonnollista saalistusviettiään.

Rapina voi toisaalta jakaa kissoja kahteen leiriin. Toiset kissat pelkäävät esimerkiksi muovipussien aiheuttamaa rahisevaa ääntä, kun taas toiset innostuvat siitä ja hyökkäävät jokaisen vähänkin rapisevan pussin kimppuun.

6. Kissamusiikki

Kissat eivät juuri ole kiinnostuneita musiikista, mutta tutkimuksissa on havaittu, että oikeanlainen musiikki saa ne rentoutumaan ja niiden syke laskee. Kissoille onkin sävelletty ihan omaa musiikkia, jonka rytmi ja äänimaailma on niille sopivassa muodossa.

Ihmismusiikista kissoille soveltuu yleensä parhaiten rauhallinen klassinen musiikki. Sen sijaan kovin bassovoittoinen ja äänekäs musiikki ei ole sopivaa kissan herkille aisteille.

Lue lisää: Pitävätkö kissat musiikista?

7. Omistajan ääni

Kissat oppivat tunnistamaan omistajansa äänen. Tämä on todettu tutkimuksissa, joissa kissoille soitettiin eri ihmisten ääniä. Kun ne kuulivat omistajansa äänen, ne reagoivat siihen hienovaraisesti esimerkiksi heilauttamalla häntäänsä tai kääntämällä korvia äänen suuntaan.

On myös huomattu, että kissat pitävät korkeista ihmisäänistä. Ne siis pitävät keskimäärin enemmän naisten kuin miesten äänistä, sillä naisten äänet ovat yleensä korkeampia kuin miesten äänet. Lisäksi ne reagoivat paremmin sanoihin, joissa on pitkiä vokaaleja. Tämän takia voi olla järkevä valita kissan nimeksi jokin sellainen, jossa on kaksi samaa vokaalia peräkkäin.

8. Ruokapurkin äänet

Kissat oppivat tunnistamaan ruokapurkin avausäänen ja rientävät paikalle herkuttelemaan. Ei siis ihme, että tästä äänestä tulee yksi niiden lempiäänistä. Samoin ne oppivat tunnistamaan leikkikalulaatikon avaamisen äänen ja muita kissoihin itseensä liittyviä ääniä.