Ovatko kissat empaattisia?

Moni kissanomistaja on vakuuttunut siitä, että oma lemmikki tunnistaa hänen tunteensa. Kun olo on alakuloinen tai väsynyt, kissa tulee syliin kehräämään ja antamaan tukeaan. Se voi kokeilla hellästi tassulla poskea ja puskea nenänpäätä.

On tutkittu, että ainakin useimmat kissat osaavat tunnistaa ihmisten perustunnetiloja. Ilo, viha ja pelko ovat esimerkiksi sellaisia tunteita, joita kissa oppii lukemaan omistajansa kasvoilta. Monimutkaisia tunteita, kuten kostonhimoa, ne eivät pysty tunnistamaan. Mutta tuntevatko kissat empatiaa meitä ihmisiä kohtaan?

Mitä empatia on?

Empatia tarkoittaa kykyä asettua toisen asemaan, ymmärtää hänen tunteitaan ja ajatuksiaan sekä kykyä toimia niiden mukaan. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että itkee, kun näkee toisen itkevän ja hymyilee, kun toinen hymyilee.

Kissat ja empatia

Kissat tunnistavat monia ihmisen tunnetiloja, kuten iloa, pelkoaja vihaa. Lisäksi ne myös saattavat muuttaa käyttäytymistään ihmisten tunteiden mukaan. Ne voivat esimerkiksi

  • Lohduttaa: Kun ihminen on surullinen tai stressaantunut, kissa voi tulla lähelle ja yrittää lohduttaa ihmistä.
  • Kehrätä: Kissan kehräys on yleensä merkki siitä, että se on tyytyväinen ja rentoutunut. Se voi myös olla tapa tukea ihmistä, joka on surullinen tai sairas.
  • Pyytää silitystä: Kissat voivat tulla lähelle ihmistä ja pyytää silittämistä tai rapsutusta, mikä voi auttaa ihmistä rentoutumaan ja tuntemaan olonsa paremmaksi.
  • Hakea huomiota: Kissat voivat yrittää houkutella ihmisen huomion itseensä esimerkiksi leikkimällä tai hankaamalla päätään ihmistä vasten.
  • Antaa sosiaalista tukea: Kissat voivat tukea toisiaan esimerkiksi pesemällä toisiaan tai nukkumalla yhdessä. Tämä sama sosiaalinen tuki voi laajentua myös ihmiseen, johon kissa on kiintynyt.

Kaikki tällaiset pienet eleet kissan käyttäytymisessä antavat viitteitä siitä, että kissat ovat empaattisia ja haluavat ottaa osaa toisen tunteeseen. Aina asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen.

Empatiaa vai opittua käytöstä?

Vaikka monet kissat tuntuvat osaavan lohduttaa surullista omistajaansa, voi kyse olla loppujen lopuksi jostain täysin muusta kuin empatiasta. Kyse voi olla nimittäin opistusta käytöksestä. Kun kissa oppii, että toimimalla tietyllä tavalla se saa omistajansa olon paranemaan, se luultavasti tekee niin jatkossakin.

Kissat rakastavat rauhallista elämää ja pitävät rutiineista. Jos omistaja on väsynyt tai surullinen, kissan elämä järkkyy. Sen rauhallinen kotielämä muuttuu ja turvallinen tila katoaa. Kissa yrittää palauttaa rauhan ja turvallisuuden tunteen puskemalla itseään omistajaa vasten ja kehräämällä sylissä. Sen ensisijainen tarkoitus ei siis välttämättä olekaan rauhoittaa sinua vaan itseään.

Kun kissa näin saa sinut rauhoittumaan ja kotirauhan palaamaan, kissa oppii, että syliin tuleminen ja kehrääminen ovat hyviä asioista. Kun vastaava tilanne seuraavan kerran tulee eteen, kissa kokeilee samaa konstia uudelleen.

Toinen saman tyyppinen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, jos olet kovin surullinen. Luultavasti tällaisessa tilanteessa haluaisit, että kissa lohduttaa sinua. Otat kissan syliisi ja silität ja hellit sitä. Näin kissa oppii, että kun sinä itket, se saa sinulta hoitoa ja silittelyä, ja hakeutuu syliisi sen takia.

Kissojen välillä on myös suuria eroja sen suhteen, miten paljon ne haluavat ottaa kontaktia ihmisiin. Siinä missä yksi kissa on koko ajan omistajan sylissä, toinen haluaa elää omassa rauhassaan ja vähät välittää muiden tunteista.

Kissat perivät omistajan luonteenpiirteitä

On myös huomattu, että omistajan luonne voi vaikuttaa kissojen luonteen kehittymiseen. Rauhallisten omistajien kissoista tulee suuremmalla todennäköisyydellä rauhallisia ja neuroottisten omistajien kissoilla on enemmän käytöshäiriöitä. Ulospäin suuntautuneiden omistajien kissat suhtautuvat puolestaan hyvin usein positiivisesti muihin kissoihin. Tämä viittaa vahvasti siihen, että kissat heijastavat meidän ihmisten tunteita vahvasti omaan käytökseensä.

Lopullista päätelmää siitä ovatko kissat empaattisia (ja jos ovat, niin missä määrin) on vaikea sanoa. Kissojen sosiaaliset tavat ovat erilaisia kuin esimerkiksi ihmisillä tai koirilla, joten tästä aiheesta tarvittaisiin paljon lisätutkimusta.

Lue myös: Onko kissoilla tunteita?