9 mielenkiintoista faktaa kissan viiksistä

Viikset ovat kissan ulkonäön ikoninen piirre. Jos olet piirtämässä kissaa, et takuulla unohda piirtää sille viiksiä. Viikset ovat kauniit ja ihanan pehmeän näköiset, mutta ne ovat paljon muutakin kuin vain kissan kaunis ulkonäöllinen piirre. Niillä on valtava merkitys siinä, miten kissa aistii ympäristöään ja pystyy toimimaan tehokkaasti ja turvallisesti. Keräsimme tähän artikkeliin mielenkiintoisia faktoja kissan viiksistä. Ovatko nämä asiat sinulle jo ennestään tuttuja?

1. Viikset koostuvat keratiinista

Kissojen viikset ovat tavallista karvaa paksumpia ja jäykempiä. Tämä auttaa viiksiä pysymään pystyssä ja vastaanottamaan viestejä ympäristöstä. Ne koostuvat proteiinista jonka nimi on keratiini, eli samasta materiaalista kuin esimerkiksi kynnet, hiukset ja kissojen turkki. Niissä ei ole verisuonia, hermosoluja eikä lihaksia. Jokaisen viiksikarvan päässä on kuitenkin tietynlainen sensori, joka aistii tarkasti ympäristöä ja lähettää viestin viiksikarvan juureen, josta viesti kulkeutuu aivoihin.

2. Viikset ovat erittäin herkät

Tämä ei varmaankaan tule yllätyksenä, mutta kissan viikset ovat erittäin herkät. Niitä voisi verrata ehkä hyönteisten tuntosarviin tai ihmisten sormenpäihin. Itse asiassa viikset ovat niin tarkat, että ne reagoivat pieniinkin ilman liikkeisiin ja jopa ilmanpaine-eroihin. Kissa siis aistii hyvissä ajoin, jos sää on muuttumassa ja osaa hakeutua suojaan sateelta.

Kissat saattavat myös kärsiä siitä, että niiden viikset ovat niin herkät. Jos esimerkiksi kissan ruoka- tai juomakupissa on niin korkeat reunat, että viikset ottavat reunoihin kissan ruokaillessa, kissa saattaa jättää ruuan syömättä. Siksi kissoille suositellaankin hankkimaan riittävän isot ruoka- ja juomakupit.

3. Viikset auttavat saalistamisessa

Kissan tarkat aistit ovat vuosituhansien aikana tehneet kissasta tehokkaan metsästäjän. Kissan näkökyky ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, mutta se pystyy kompensoimaan tätä puutetta muilla aisteilla. Kissa ei esimerkiksi näe tarkasti kovin lähelle, vaan se käyttää viiksiään tähän tarkoitukseen. Viiksillään se aistii saaliseläimen pienetkin liikkeet ja pystyy paikantamaan saaliin tarkasti.

4. Viikset auttavat näkemään pimeässä

Kissan silmät toimivat hyvin hämärässä, mutta se käyttää liikkumiseen myös viiksiään ja kuuloaan. Tämän takia kissa pystyy kulkemaan melko hyvin myös täysin pimeässä, vaikka se ei näkisikään mitään.

Lue myös: 12 knoppitietoa kissojen silmistä

5. Viikset ovat symmetriset

Kissalla on yleensä 12 viikseä nenän kummallakin puolella ja ne sijaitsevat yleensä symmetrisesti neljässä rivissä. Voit silloin tällöin löytää pudonneen kissan viiksen lattialta tai matolta. Tämä on täysin normaalia, sillä viiksetkin kuluvat ja niiden täytyy uusiutua ajoittaan, ikään kuin ihmisen hiukset. Onneksi viikset kasvavat ennen pitkää takaisin. Älä kuitenkaan koskaan revi viiksiä tarkoituksella irti, sillä ne ovat syvällä ihossa ja viiksien kiskominen sattuu kissaan valtavasti.

6. Viikset kasvavat kissan mukana

Kissan viiksien sanotaan olevan yhtä leveitä kuin kissan levein kohta. Tässä on ainakin osa totuutta, sillä kissan viikset kasvavat pituutta sitä mukaa, kun kissa kasvaa. On luonnollista, että pennulla on pienet viikset ja aikuistuessaan sen viikset kasvavat. Mutta viikset kasvavat myös aikuisiällä, jos kissa esimerkiksi lihoo. Usein viikset ovat kuitenkin selvästi leveämpiä kuin kissa.

7. Viiksiä on muuallakin kuin kasvoilla

Poskilla olevien viiksien lisäksi kissalta löytyy viiksiä myös otsalta ja etutassujen takana. Näiden viiksikarvojen tarkoitus on auttaa kissaa aistimaan kävelyalustaa ja muuta ympäristöä entistä tarkemmin. Otsalla olevat viikset voivat näkyä selvästikin korvien ja silmien ympärillä, ikää kuin kulmakarvoina. Jaloissa olevat viikset piiloutuvat usein karvan sekaan, mutta kyllä ne siellä ovat. Nämä ”tassuviikset” auttavat kissaa paikantamaan saaliinsa.

8. Viikset voivat paljastaa kissan mielialan

Kissan mielialaa pystyy arvioimaan monesta asiasta ja viikset ovat yksi niistä. Jos viikset ovat suorana sivulla, kuten normaalisti, se tarkoittaa että kissa on rauhallinen ja rentoutunut. Innostunut tai valpas kissa kääntää viiksiään usein hieman eteenpäin, kun taas pelokas tai vihainen kissa vetää viikset taaksepäin poskia vasten.

9. Emokissat pureskelevat joskus pentujensa viiksiä

Voi tuntua hurjalta, jos näkee emon pureskelevan pentunsa viiksiä, mutta ei syytä huoleen. Kyse on useimmiten täysin normaalista toiminnasta. Emot yrittävät kaikin konstein pitää pentunsa turvassa, ja voivat turvautua mitä omituisempiin konsteihin. Toisinaan ne jopa katkaisevat pentunsa viikset, jotta pennut eivät lähtisi omin päin tutkimaan ympäristöä. Joskus myös pennut pureskelevat toistensa viiksiä, mutta se on normaalia sisarusten välistä kanssakäymistä. Ihmisten ei kuitenkaan koskaan pidä mennä katkomaan kissojen viiksiä.