Laita koti valmiiksi uutta kissaa varten!

Kun taloon on muuttamassa uusi perheenjäsen, sen tuloon on syytä varautua kunnolla. Kissaa ei kannata tuoda kotiin ennen kuin olet hankkinut sille tietyt välttämättömät tarvikkeet ja varmistanut, että kotisi on sille turvallinen. Käy siis rauhassa läpi tämä lista, niin elämä on huomattavasti mukavampaa sekä sinulle että kissallesi.

Kissan pakolliset tarvikkeet

Tarkista, että kotoasi löytyy ainakin nämä tavarat:

Kissanhiekkalaatikko ja lapio. Laatikoita on olemassa useampaa eri tyyliä. Voit valita kannellisen tai ilman kantta olevan laatikon. Jotkut kissat ovat hyvin kranttuja sen suhteen minkälaista laatikkoa ne suostuvat käyttämään, joten jos mahdollista, kysy kasvatuspaikasta minkälainen laatikko siellä on käytössä. Muista hankkia kerralla riittävän iso laatikko, jotta kissa mahtuu asioimaan siellä vielä silloinkin, kun se on kasvanut isoksi.

Lue myös: Paras hiekkalaatikko kissalle

Kissanhiekkaa. Hiekoissakin löytyy valinnanvaraa vaikka millä mitalla. Voit valita paakkuuntuvaa tai paakkuuntumatonta, ja halutessasi voit suosia ekologista vaihtoehtoa. Paakkuuntuvat hiekat ovat käytännöllisiä ja suosituimpia, mutta paakkuuntumattomassa kristallihiekassa on omat hyvät puolensa.

Lue myös: Paras kissanhiekka

Kissankantokoppa. Jokainen kissa tarvitsee oman kuljetuslaatikon eläinlääkärireissuja ja muita matkoja varten. Suosituimpia ovat muovilaatikot, mutta myös metallista ja rottingista valmistettuja laatikoita löytyy.

Tutustu: Paras kuljetuslaatikko kissalle

Kissan ruokakuppi ja juomakuppi. On hyvä hankkia erilliset kupit ruualle ja juomalle, sillä ne pysyvät paremmin puhtaina kuin yhteenliitetyt kupit. Kuppien on hyvä olla myös riittävän suuria, jotta kissan viikset eivät ota reunoihin ruokaillessa.

Kissanruokaa. Kissa tarvitsee tasapainotettua ja laadukasta ruokaa pysyäkseen terveenä ja elinvoimaisena. Voit valita joko kosteaa ruokaa tai kuivamuonaa tai vaikka molempia vuorotellen.

Kissan kiipeily- ja raapimispuu. Kissoilla on luonnostaan tarve kiipeillä ja raapia. Kiipeily kehittää kissan lihaksia ja auttaa purkamaan ylimääräistä energiaa. Raapiminen puolestaan pitää kynnet terävinä ja antaa kissalle mahdollisuuden merkitä reviiriään. Samalla se saa venytellä nautinnollisesti. Jos haluat säilyttää matot, verhot ja huonekalut siisteinä, kannattaa hankkia kunnollinen kiipeilypuu.

Lue myös: Paras kissan kiipeilypuu

Kissanvaljaat. Mikäli kissa ei pääse kulkemaan vapaasti ulkona, se kannattaa totuttaa valjaisiin heti pienestä pitäen. Näin kissa pääsee turvallisesti tutustumaan ympäristöön.

Tutustu: Parhaat kissanvaljaat

Kissankampa ja/tai -harja. Rodusta riippuen kissan turkkia kannattaa harjata tai kammata viikoittain tai päivittäin.

Kissan lääkekaappi. Varmista, että kotoa löytyy ainakin haavanpuhdistusaine (sekä kissalle että sinulle), matolääkettä sekä punkkilääkettä, jos kissa pääsee ulkoilemaan.

Kissan hammasharja. Sisäkissan hampaita pitää ruveta puhdistamaan säännöllisesti noin vuoden ikäisenä, mutta se kannattaa totuttaa jo pentuna hammasharjan käyttöön, jotta homma lähtee sujumaan vaivatta.

Kissanpetiä sinun ei välttämättä tarvitse hankkia valmiiksi, sillä aluksi kelpaa mikä tahansa koppa tai laatikko. Myöhemmin voit tarvittaessa hankkia erillisen pesän kissallesi. Varmista kuitenkin, että kissalla on jonkinlainen rauhallinen nukumispaikka alusta lähtien.

Tee kodistasi turvallinen kissalle

Kissanpennut ovat todella uteliaita pikku otuksia, jotka löytävät joka ikisen nurkan ja tavaran, ja mahtuvat mitä pienimpiin rakoihin. Käy siis mahdollisuuksien mukaan läpi jokainen kotisi kolo ja rako, ja varmista ettei siellä ole mitään kissalle vaarallista.

  • Tarkista, ettei kissa pääse pesukoneeseen, uuniin, hellan levyille tai roskiksiin.
  • Hanki jokaiseen avonaiseen ikkunaan verkko.
  • Varmista että kissa ei pääse putoamaan parvekkeelta.
  • Piilota sähköjohdot tarvittaessa.
  • Tarkista, että takassa on kipinäsuojus.
  • Pidä terävät esineet ja muovipussit pois kissan ulottuvilta.
  • Piilota myrkylliset aineet, kuten pesuaineet, kasvimyrkyt ja lääkkeet.
  • Nosta väliaikaisesti verhot ylös.
  • Vie kaikki rikkoontuvat esineet suojaan. Kissat voivat olla kovia kiipeilemään ja hyppimään, joten mikään tavara ei ole turvassa edes ylähyllyllä.
  • Tarkista myös ovatko huonekasvit kissaystävällisiä.

Kaikkea et varmastikaan osaa ottaa huomioon, mutta mitä tarkemmin varaudut, sitä turvallisempaa kissallasi tulee olemaan.