Valitse kissallesi paras hiekkalaatikko

Kissan hiekkalaatikko on yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä hankinnoista, joita kissa tarvitsee. Hyvän hiekkalaatikon valintaan kannattaa myös hieman panostaa, sillä hyvä laatikko helpottaa siivoamista ja tekee kodista viihtyisämmän. Hyvä laatikko kestää käytössä ja on helppo ottaa mukaan myös matkalle. Ei ole myöskään ihan sama miltä laatikko näyttää, vaan kannattaa valita laatikko jota jaksaa katsella vuodesta toiseen. Onneksi vaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Meidän valintamme:

1. Paras hiekkalaatikko kannella: Savic Nestor

Savic Nestor on erittäin hyvä perushiekkalaatikko, joka soveltuu moneen erilaiseen käyttöön. Voit käyttää laatikkoa kannella tai ilman. Laatikon yläosan saa kiinnitettyä klipseillä kiinni pohjaosaan, joten se pysyy tukevasti paikoillaan, ja se antaa kissalle yksityisyyttä. Yläosan oviaukon saa siivottaessa taitettua auki, mutta kiinni ollessaan se pitää hajut hyvin sisällä laatikossa. Kannessa on lisäksi aktiivihiilisuodatin, joka lukitsee epämiellyttäviä hajuja itseensä.

Savic Nestoria löytyy kahta eri kokoa. Pienempi on tarkoitettu niin sanotusti normaalikokoisille kissoille, kun taas suurempi sopii loistavasti suurille roduille, nivelvaivaisille kissoille sekä muuten vaan kissoille, jotka tykkäävät kuoputella. Pienemmän laatikon mitat ovat P 56 x L 39 x K 38,5 cm, ja suuremman P 66,5 x L 48,5 x K 46,5 cm. Löydät suuremman laatikon täältä.

Plussat

  • antaa kissalle yksityisyyttä
  • helppo puhdistaa
  • aukitaitettava katto
  • monta erilaista käyttövariaatiota
  • estää hajuhaittoja
  • saatavilla kahta eri kokoa

Miinukset

  • kahva ei välttämättä kestä nostamista
  • etureuna on hieman matala, joten hiekka saattaa lentää ulos laatikosta, jos oviaukko on auki

2. Paras päältä kuljettava hiekkalaatikko: MyPet Top Entry

MyPet Top Entry on todella käytännöllinen hiekkalaatikko. Siinä on todella korkeat reunat, joten kissa saa rauhassa kuoputella ja pissata vaikka seisaaltaan ilman, että roiskeita pääsee laatikon ulkopuolelle. Katossa oleva ritilä puolestaan auttaa siinä, että tassujen ja turkin mukana hiekkaa ei pääse kulkeutumaan niin helposti ympäristöön.

Tämä hiekkalaatikko sopii hyvin kaiken kokoisille kissoille, sillä suuren oviaukon ansioista myös suuret kissat mahtuvat toimittamaan asiansa siellä. Laatikon mitat ovat P 57 x L 39 x K 40 cm. Pienille pennuille ja nivelvaivaiselle kissalle se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen vaihtoehto, sillä kissa ei pysty hyppäämään korkean reunan yli.

MyPet Top Entry -laatikko on helppo ottaa mukaan matkalle, sillä se pysyy tukevasti pystyssä. Kotona se ei vie paljoa lattiapinta-alaa, joten tämä on hyvä ratkaisu myös pieniin koteihin. Toki laatikon yläpuolella täytyy olla hieman tilaa, jotta kissa mahtuu menemään laatikkoon.

Plussat

  • siisti ja käytännöllinen kissanvessa
  • sopii kaiken kokoisille kissoille
  • auttaa pitämään ympäristön siistinä
  • helppo siirtää
  • ei vie paljoa lattiapinta-alaa

Miinukset

  • ei sovi pienille pennuille eikä nivelvaivaisille kissoille
  • korkeiden reunojen takia hieman vaikeampi siivota

3. Paras avoin hiekkalaatikko: Moderna Lift to Sift

Jos kissasi tykkää ensisijaisesti käyttää avoimia hiekkalaatikoita, kannattaa tutustua Moderna Lift to Sift -hiekkalaatikkoon. Siinä on kolme pohjakerrosta, joiden ansioista laatikon voi puhdistaa helposti myös ilman lapiota: paakut ja kiinteät ulosteet jäävät ritiläkerrokseen, kun muu hiekka menee ritilästä läpi alakerrokseen. Tässä laatikossa on siis tarkoitus käyttää paakkuuntuvaa pienirakeista kissanhiekkaa.

Avoimien laatikoiden ongelma on se, että hiekka ei välttämättä pysy laatikossa, jos kissa innostuu kuoputtelemaan vähäkään innokkaammin. Lisäksi tämä laatikkomalli on melko pientä kokoa (P 50,5 x L 38,4 x K 24,1 cm), joten se ei sovi isommille tai iäkkäämmille kissoille.

Plussat

  • siiviläkerroksen ansiosta helppo puhdistaa ilman lapiota
  • monet kissat pitävät avoimista laatikoista

Miinukset

  • ei sovi kissoille, jotka tykkäävät kuopsutella kovasti
  • melko pieni laatikko

4. Paras automaattinen hiekkalaatikko: Petsafe Simply Clean

Automaattisella puhdistuksella varustettu kissanhiekkalaatikko voi olla hyvä ratkaisu silloin, jos et itse ehdi (tai jaksa) puhdistaa laatikkoa riittävän usein tai kissasi on erityisen siisti, jolloin yksikin siivoamatta jäänyt uloste estää hiekkalaatikon käytön. Tällainen tilanne voi johtaa siihen, että kissa päätyy tekemään tarpeensa laatikon ulkopuolelle tai joutuu pidättelemään, mistä voi puolestaan seurata erilaisia terveysongelmia. Petsafe simply Clean on hyvä vaihtoehto tällaisiin tilanteisiin, sillä se helpottaa arkeasi ja vähentää laatikon tyhjäyksen tarvetta.

Tässä hiekka-astiassa on pyörivä astia, josta laite haravoi paakkuja pois jatkuvasti. Paakut siirtyvät suljettuun asiaan, josta ne on helppo heittää roskiin.

Hiekka-astian halkaisija on 45 cm, joten tämä laatikko ei sovi kovin suurille kissoille. Lisäksi astian reunat ovat melko matalat, jolloin hiekkaa pääsee lentämään ympäriinsä, jos kissa tykkää kuopia voimakkaasti. Ongelma voi olla myös se, että laite ei välttämättä saa haravoitua kaikkia paakkuja pois.

Plussat

  • automaattinen jatkuva puhdistus
  • estää hajuhaittoja

Miinukset

  • ei välttämättä pysty poistamaan kaikkia jätöksiä
  • melko matalat reunat
  • melko pieni hiekka-astia
  • kallis

Mukaudu siihen mistä kissa tykkää

Jokaisella kissalla on omat mieltymyksensä laatikoiden suhteen, vaikkakin monille kissoille kelpaa lähes mikä tahansa laatikko. Voit siis yleensä melko vapaasti valita laatikon, joka miellyttää sinua ja täyttää sinun kriteerisi, sillä kissat useimmiten tottuvat käyttämään mitä tahansa laatikkoa. Joskus voi kuitenkin olla toisin päin, eli kissa on niin tarkka omasta laatikostaan, että omistajan on vain mukauduttava kissan mieltymyksiin.

Seuraavaksi käydään jokainen laatikko läpi hieman seikkaperäisemmin. Mitä hyviä ja huonoja puolia niiltä löytyy ja minkälaisiin tilanteisiin ne soveltuvat parhaiten.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kissan hiekkalaatikosta

Mikä hiekkalaatikko sopii isoille kissoille?

Suurikokoiset kissat vaativat luonnollisesti myös suuremman hiekkalaatikon kuin pienemmät kissat. Niidenkin on päästävä kääntymään laatikossa vaivatta ja kuopimaan hiekkaa. Liian pieni hiekkalaatikko voi jopa estää kokonaan hiekkalaatikon käytön.

Tämän artikkelin laatikoista parhaiten isoille kissoille sopivat Savic Nestor suurempi koko sekä MyPet Top Entry. Molemmat laatikot auttavat pitämään ympäristöä siistinä ja ne on helppo puhdistaa. Jos haluat löytää lisää vaihtoehtoja, lue myös artikkelimme Paras hiekkalaatikko suurille kissoille.

Hiekkalaatikko pieneen asuntoon?

Onneksi kissan hiekkalaatikon ei tarvitse viedä paljoa tilaa, vaan markkinoilta löytyy myös vaihtoehtoja, jotka sopivat pieneenkin rakoon. Esimerkiksi MyPet Top Entry ei vie paljoa lattiapinta-alaa, sillä sen mitat ovat P 57 x L 39. Toki jollain sivulla on syytä olla sen verran tyhjää tilaa, että kissa pääsee hyppäämään laatikon päälle, ja laatikon päällä taas sen verran tilaa, että kissalla on riittävästi tilaa seisoa laatikon päällä, mutta tässä laatikossa ei ole sivulla olevaa oviaukkoa, joka vaatisi paljon tilaa.

Minkälainen on hyvä kissan hiekkalaatikko?

Hyvä hiekkalaatikko on helppokäyttöinen. Tämä tarkoittaa sitä, että kissan on helppo kulkea sinne ja tehdä siellä asiansa, mutta myös sitä, että se on helppo puhdistaa ja ottaa mukaan matkalle. Sen on kestettävä kulutusta ja siirtelyä. Hyvin valittu hiekkalaatikko auttaa pitämään kotisi siistinä, sillä se estää hajujen leviämistä asuntoon ja hiekan kulkeutumista laatikon ulkopuolelle.

Laatikon on oltava myös tarpeeksi iso, jotta kissa mahtuu liikkumaan siellä hyvin. Tämä on hyvä pitää mielessä myös nivelvaivaisten kissojen kohdalla, joiden liikkumiskyky on jo alentunut. Nivelvaivaisille kissoille kannattaa valita matalareunainen astia.

Mutta ennen kaikkea hyvä hiekkalaatikko on sellainen, jota kissa itse tykkää käyttää. Toiset kissat pitävät enemmän avoimista hiekkalaatikoista, kun taas toiset haluavat enemmän yksityisyyttä, jolloin kannellinen laatikko on parempi vaihtoehto.

Minkä kokoinen hiekkalaatikko kissalla pitäisi olla?

Laatikon koossa täytyy tietenkin ottaa huomioon kissan koko. Pienikokoiselle kissalle riittää pienempi laatikko kuin vaikkapa suurelle maine coonille. Hyvä nyrkkisääntö tässä on, että laatikon pituus olisi hyvä olla 1,5 x kissan pituus. Laatikon leveys kasvaa yleensä samassa suhteessa laatikon leveyden kanssa.

Montako hiekkalaatikkoa olisi hyvä olla?

Tähän nyrkkisääntönä voi pitää kissojen määrä +1. Eli jos taloudessa on yksi kissa, laatikkoja olisi hyvä olla kaksi. Kahdelle kissalle voisi varata kolme laatikkoa ja niin edelleen. Monet yksikissaiset taloudet tosin pärjäävät vallan hyvin yhdellä laatikolla, kunhan se on järkevästi sijoiteltu ja sitä siivotaan riittävän usein.

Mihin hiekkalaatikko olisi hyvä sijoittaa?

Hyvä sijainti on jossain rauhallisessa paikassa, johon kissalla on aina pääsy. Monissa talouksissa hyvä paikka on kylpyhuone tai vessa, mutta muukin sijainti käy. Toisaalta jotkin kissat pelkäävät pesukoneen meteliä, mikä on hyvä pitää mielessä laatikon paikkaa valitessa. Käytävät ja eteiset eivät välttämättä ole parhaita mahdollisia paikkoja, sillä niissä on usein liikennettä tai hälinää, joka häiritsee kissaa. Jos taloudessa on useampi hiekkalaatikko, niitä ei kannata sijoittaa vierekkäin tai välttämättä edes samaan huoneeseen, vaan vähän eri puolille asuntoa.

Kuinka usein hiekkalaatikko pitää siivota?

Siivoa laatikko päivittäin tai tarvittaessa useamminkin, jotta se ei rupea haisemaan eivätkä hajut pääse pinttymään siihen. Jos laatikko jää liian pitkäksi aikaa siivoamatta, kissa voi kieltäytyä käyttämästä sitä, minkä seurauksena saattaa pahimmassa tapauksessa olla sisäsiisteysongelmia. Tämän takia kannattaa valita sellainen laatikko ja siihen sellaista kissanhiekkaa, että siivoaminen on mahdollisimman helppoa.

Lue myös: Paras kissanhiekka – Esittelyssä TOP 4

Milloin hiekkalaatikko pitää vaihtaa?

Hiekkalaatikko kuluu käytössä. Se kannattaa vaihtaa viimeistään siinä vaiheessa, jos siihen pääsee pinttymään hajuja. Näin käy helposti siinä vaiheessa, jos kissa kuopsuttaa laatikon pohjaa niin, että siihen tulee nirhaumia. Näihin jälkiin haju jää helposti kiinni.