Kissan hampaiden hoito

Kissan hampaissa on hyvin samankaltaisia ongelmia kuin ihmiselläkin. Niihin saattaa kertyä plakkia, joka ajan myötä aiheuttaa ienongelmia ja tulehduksia. Hampaat voivat myös syöpyä. Ongelmat ovat hyvin yleisiä etenkin vanhemmilla kissoilla, mutta ne paljastuvat omistajille usein vasta, kun tilanne on jo todella huono. Aikuinen kissa ei kuitenkaan välttämättä päästä ketään hoitamaan hampaitaan, joten tilanne on kinkkinen. Siksi kissan hampaita pitäisi ruveta pesemään jo varhaisessa iässä. Valitettavan moni omistaja unohtaa tämän.

Jos kissa pääsee itse saalistamaan ruokansa, saaliseläinten jänteet, rustot, nahka ja muut jäykemmät rakenteet hoitavat hampaiden puhdistuksen luonnostaan. Sisäruokinnassa olevien kissojen ei sen sijaan tarvitse jäytää kovaa ravintoa. Sekä pehmeä ruoka että kuivamuona tarttuvat hampaiden pintaan, ja ellei niitä sieltä erikseen poisteta, ne jäävät sinne keräämään bakteereja.

Kissan hampaiden kuuluisi olla valkoiset. Jos ne ovat kellertävät tai ruskehtavat, niihin jo ehtinyt kertyä plakkia, eli bakteerimassaa. Ajan myötä plakkia alkaa kertyä myös ienten alle ja ikenet tulehtuvat. Jos ientulehdusta ei hoideta, seurauksena on hampaan kiinnityskudoksen tulehdus, joka voi johtaa hampaiden irtoamiseen. Kipu saattaa tässä vaiheessa olla kova, vaikka kissa ei sitä ulospäin näyttäisikään. Pinttynyt plakki täytyy käydä poistattamassa eläinlääkärillä, ja jatkaa sen jälkeen kotihoitoa.

Hampaiden hoidossa tarvittavat välineet

Kissan hampaiden harjaukseen löytyy muutamia vaihtoehtoja. Helpoiten ja mukavimmin homma hoituu kissoille tarkoitetuilla hammasharjoilla. Ne on muotoiltu juuri kissan suuhun sopiviksi eivätkä ole liian suuria. Jos hammasharja ei jostain syystä kelpaa kissallesi, voit kokeilla vauvan hammasharjaa, sormenpääharjaa tai sormen päälle sidottua sideharsoa. Tärkeintä on, että homma hoituu.

Hammasharjan kanssa kannattaa käyttää kissalle tarkoitettua hammastahnaa. Se on useimpien kissojen mielestä hyvänmakuista, mikä saattaa helpottaa pesua. Hammastahnan käyttö ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaan mekaaninen puhdistus riittää. Ihmisten hammastahnaa ei saa käyttää kissalle.

Älä unohda makupaloja. Niiden kanssa ei kannata kitsastella. Kun kissa oppii, että se saa hampaiden pesusta runsaasti nameja, pesu onnistuu helpommin.

Miten kissan hampaat pestään?

Kissan hampaita ei välttämättä tarvitse puhdistaa joka päivä, vaan yleensä 1-3 kertaa viikossa riittää. Jos hampaissa on jotain ongelmaa, kysy eläinlääkäriltä tarkempia ohjeita.

Kissan hampaiden pesu tapahtuu näin:

  1. Pese kädet.
  2. Ota kissasta hellä, mutta määrätietoinen ote.
  3. Vedä kissan huulia taaksepäin niin että hampaat ja ikenet paljastuvat.
  4. Harjaa hampaiden ulkosivuja pienillä, pyörivillä liikkeillä. Jos tämä tuntuu vaikealta, voit käyttää yhdensuuntaisia liikkeitä, esimerkiksi takaa eteenpäin. Hampaiden sisäpintoja ei tarvitse puhdistaa ellet välttämättä halua. Tärkeintä on keskittyä puhdistamaan ulkopinnat kaikista hampaista, myös takahampaista, sekä yläleuasta että alaleuasta. Yritä samalla puhdistaa myös ienraja.
  5. Anna kissalle makupaloja kiitokseksi.

Aloita jo pentuna

Kuten ihmisellä, myös kissalla on pentuna maitohampaita. Pysyvät hampaat puhkeavat ensimmäisen elinvuoden aikana, joten noin yksivuotiaana kissan hampaita kannattaa ruveta pesemään säännöllisesti ja järjestelmällisesti. Myös alle yksivuotiaan kissan hampaitakin voi puhdistaa hyvin kevyesti lähinnä siksi, että kissa tottuu tähän käsittelyyn.

Jokaisen sisäkissan hampaita täytyy puhdistaa säännöllisesti, ja teet itsellesi ja ennen kaikkea kissallesi palveluksen, kun aloitat hampaidenpesurutiinin jo pentuna. Kun kissa on tottunut hampaidenhuoltoon jo pentuna, toimenpide on vaivaton myös aikuisena.

Jos olet tilanteessa, että kissasi on jo aikuinen, lähde liikkeelle todella pienin askelin. Jätä ensin harja vapaasti kissan tutkittavaksi. Aluksi jo se, että saat harjan kissan suuhun, voi olla suuri edistysaskel. Tässä kannattaa kokeilla kaikki mahdolliset herkut ja makuhammastahnat, joita vain löydät. Pikkuhiljaa voit kokeilla liikuttaa harja suussa, ja ehkä vielä jonain päivänä pääset tilanteeseen, että saat kokonaisen hampaan harjattua.

Vaihtoehtoja hampaidenpesulle

Valitettavasti hampaidenpesulle ei ole olemassa täysin korvaavaa vaihtoehtoa. On kuitenkin olemassa ruokia, joiden rakenne ja joiden sisältämät entsyymit vähentävät plakin muodostumista. Tarvittaessa voit siis ottaa käyttöön tällaisia ruuan joukkoon sekoitettavia plakinestorakeita tai antaa valmista ruokaa tai makupaloja.

Jos muu ei auta, käy säännöllisesti eläinlääkärillä poistattamassa plakkia.