5 tapaa joilla lemmikit tukevat terveyttä

Lemmikit ovat olleet ihmisten seuralaisia tuhansien vuosien ajan, ja ne vaikuttavat omistajiensa elämään monella tavalla. Mutta tiesitkö, että lemmikkien vaikutus ulottuu paljon syvemmälle kuin pelkkään seuraan ja iloon? Tutkimukset ovat osoittaneet, että lemmikit voivat myös tukea omistajiensa terveyttä monin eri tavoin.

Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten lemmikit voivat olla avain hyvinvointiin ja terveyteen, ja pureudumme niihin fyysisiin, psyykkisiin ja sosiaalisiin etuihin, joita lemmikkien omistamisesta voi saada. Erityisesti käsittelemme astiaa kissanomistajan näkökulmasta, mutta samat edut pätevät lähes kaikkiin muihinkin lemmikkeihin. Olipa lemmikkisi sitten suloinen kissa, uskollinen koira tai jokin muu lemmikkieläin, saatat yllättyä siitä, kuinka paljon ne voivat vaikuttaa positiivisesti elämääsi.

Stressin vähentyminen

Kissan läsnäolo on hyvin rauhoittavaa monella tavalla. Monet ihmiset kokevat rentouttavana sen, kun kissa tulee istumaan syliin tai makoilemaan sohvalle viereen. Kissan lämpö ja pehmeä turkki luovat turvallisen olon sekä tunteen siitä, että joku hyväksyy minut sellaisena kuin olen. Myös kissan kehräysääni on monille kissanomistajille miellyttävä ja rauhoittava. Se tuottaa positiivisia tuntemuksia ja auttaa vähentämään stressiä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että lemmikkieläinten kanssa vietetty aika vähentää stressihormonien, kuten kortisolin, määrää ihmisen kehossa. Samalla hyvänolon hormonien, kuten endorfiinien ja oksitosiinin, määrä elimistössä lisääntyy. Kissan silittäminen ei siis todellakaan ole hukkaan heitettyä aikaa, vaan se saa paljon positiivista aikaan sekä kissalle että omistajalle.

Lisäksi kissan persoonallisuus ja kiinnostavat tavat tarjoavat loputtomasti viihdykettä ja iloa omistajalleen. Kissan kanssa puuhailu on siis hyödyllinen tapa irrottautua arjen stressistä.

Verenpaineen aleneminen

On hämmästyttävää miten kissan omistaminen voi vaikuttaa positiivisesti jopa sydänterveyteen. Kissan läsnäolo on rauhoittavaa ja rentouttavaa. Koska stressi saa aikaan verenpaineen nousua, stressin vähentyminen auttaa alentamaan verenpainetta.

Kissan rauhoittava vaikutus laskee myös sydämen sykettä ja hidastaa hengitystä. Kun kehon parasympaattinen hermosto pääsee aktivoitumaan, se johtaa osaltaan myös verenpaineen laskuun.

Kissan silittäminen ja rapsuttaminen lisäävät myös endorfiinien vapautumista omistajan aivoissa. Endorfiinit ovat kehon luonnollisia kipua lievittäviä ja mielialaa parantavia hormoneja, joten niiden vapautuminen auttaa sekä rentoutumaan, parantamaan mielialaa että alentamaan verenpainetta.

Mielialan paraneminen

Jo pelkkä kissan touhujen seuraaminen voi auttaa unohtamaan hetkeksi oman elämän huolenaiheet. Kun tähän lisätään kissan stressiä lievittävä vaikutus ja endorfiinien eli hyvänolonhormonien vapautuminen, voidaan todeta, että kissa todellakin vaikuttaa omistajansa mielialaan positiivisesti.

Kissat osaavat myös lohduttaa ja antaa henkistä tukea erityisesti vaikeina aikoina. Ne saattavat tulla lähelle ja syliin kehräämään juuri silloin, kun kaipaa erityistä lohtua ja seuraa. Kissan omistaminen on yhdistetty myös pienempään masennuksen riskiin.

Yksinäisyyden vähentyminen

Kissat ovat usein hyvin kiintyneitä omistajiinsa ja niiden läsnäolo auttaa täyttämään tyhjää tilaa sekä vähentämään yksinäisyyttä. Kissan läsnäolo voi olla asia, joka estää tehokkaasti sosiaalista eristäytymistä ja lisää tunnetta yhteydestä toiseen elävään olentoon. Kun omistaja huolehtii kissastaan, se tarjoaa tarkoitusta elämään ja tunnetta siitä, että on tarpeellinen.

Kissat voivat toimia myös keskustelun avaajina muiden eläinrakkaiden ihmisten kanssa. Kissojen touhujen seuraaminen ja kokemuksien jakaminen on helppo tapa tutustua muiden kanssa ja luoda näin yhteyksiä toisiinsa.

Rutiinit ja vastuu elämästä

issat rakastavat rutiineja ja säännöllisyyttä erityisesti ruokailujen ja nukkumaanmenon suhteen. Kissan hoitaminen ja ruokkiminen asettavat siis omistajallekin säännöllisen päiväjärjestyksen, mikä auttaa luomaan vakautta elämään.

Kissan omistaminen voi myös osaltaan antaa elämälle tarkoitusta ja merkitystä. Kun on olemassa eläin, joka on täysin riippuvainen itsestä ja omista tekemisistä, on suurempi motivaatio nousta joka aamu sängystä.

Kissat myös automaattisesti lisäävät aktiivisuutta elämään, sillä kissojen kanssa on mukava touhuta ja käydä ulkoilemassa.

Artikkelin on kirjoittanut Anna Hyvinvointitorista. Jos haluat saada lisää vinkkejä terveyteen ja hyvinvointiin, käy tutustumassa Hyvinvointitori.fi-sivustoon.