Kissojen sisäsiisteysongelmat

Kissa pissaa sänkyyn, matolle tai sohvalle. Kuulostaako tutulta? Ongelmat kissojen sisäsiisteydessä ovat harmillinen pulma, joka aiheuttaa huolta ja vaivaa omistajassa. Ongelma on melko yleinen ja voi johtaa väärinkäsityksiin ja rajoituksiin sekä kissan että omistajan elämässä. Voi esimerkiksi olla, että omistaja ei enää halua kutsua kotiinsa vieraita tai että kissan liikkumista talossa joudutaan rajoittamaan, jolloin sen elämänlaatu kärsii. Sisäsiisteysongelmat ovat myös yksi yleisimmistä syistä siihen, miksi kissasta halutaan luopua.

Useimmiten sisäsiisteysongelman takaa löytyy selvä syy, jota voidaan hoitaa tai ainakin vähentää vahinkoja. Siksi ongelman kanssa ei kannata jäädä odottelemaan, vaan tarttua toimeen pikimmiten. Yleisimpiä syitä ovat

 • fyysiset sairaudet
 • stressi ja muutokset
 • reviirin merkitseminen
 • vääränlainen hiekkalaatikko tai hiekka

Hoidon suuntaviivat

Koska taustalla voi olla monenlaisia syitä, ei yhtä oikeaa hoitokeinoa ole valitettavasti tarjolla. Lisäksi kannattaa alusta lähtien asennoitua niin, että ongelman hoito voi viedä pitkään ja vaatia kärsivällisyyttä. Joskus ongelma voi tosin ratketa nopeastikin, mutta kannattaa varautua pidempään prosessiin.

Jos taloudessa asuu useampi kissa, täytyy selvittää varmuudella, mikä niistä tekee tarpeensa hiekkalaatikon ulkopuolelle. Ei kannata olettaa, vaan ottaa asiasta selvää.

Ongelmaa lähdetään purkamaan käymällä eläinlääkärissä. Näin voidaan sulkea pois kaikki fyysisistä sairauksista johtuvat syyt ja saada niihin tarvittaessa hoitoa.

Tarpeiden tekoa vai reviirin merkkaamista?

Kun fyysisistä sairauksista johtuvat syyt on rajattu pois, siirrytään seuraamaan kissan käyttäytymistä. On tärkeä saada selville, ovatko virtsaongelmat tavallista tarpeiden tekemistä vai onko kyseessä reviirin merkitseminen. Kiinnitä siis huomiota kissan asentoon, virtsapaikkoihin ja käyttäytymiseen.

Tarpeita tekevä kissa:

 • tekee asiansa vaakapinnalle kyyryssä asennossa (esim. lattia, sänky tai matto)
 • valitsee paikaksi rauhallisen ja syrjäisen paikan
 • kaivaa kuopan ja peittää jätöksensä
 • rauhallinen toimenpide

Reviiriä merkkaava kissa:

 • tekee asiansa useimmiten pystysuoraan kohteeseen (esim. seinä, ovenpieli, huonekalun jalka), joskus myös vaakapinnalle
 • virtsaa seisaaltaan häntä nostettuna ylöspäin
 • valitsee paikaksi keskeisen kohteen esimerkiksi käytävällä tai keskellä olohuonetta
 • ei yritä peittää jätöksiään
 • nopea suihkaus, hännän värisyttäminen

Tarpeiden tekeminen hiekkalaatikon ulkopuolelle

Jos ongelmassa on selvästi kyse tarpeiden tekemisestä (joko virtsaamisesta tai ulostamisesta), ongelman syy on useimmiten hiekkalaatikossa. Joko laatikon paikka on kissan mielestä väärä, laatikko on liian pieni, hiekka on vääränlaista tai kissa ei jostain syystä pääse laatikolle.

Varmista siis, että mikään ei estä kissaa pääsemästä laatikolle. Joskus esimerkiksi toinen kissa voi estää pääsyn, jolloin voi olla tarpeen hankkia lisää hiekkalaatikkoja eri huoneisiin. Toisinaan taas kissa voi pelätä jotain siinä huoneessa, jossa hiekkalaatikko sijaitsee, joten hiekkalaatikkoa kannattaa kokeilla siirtää toiseen paikkaan.

Jotkut kissat ovat puolestaan hyvin tarkkoja siitä mitä hiekkaa ne suostuvat käyttämään, joten kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Myös kuivikkeen määrällä voi olla merkitystä. Muista myös siivota hiekkalaatikko riittävän usein, sillä kissa ei välttämättä suostu käyttämään likaista laatikkoa.

Joskus voi myös olla, että kissalla on joku huono kokemus hiekkalaatikosta. Se on voinut esimerkiksi säikähtää jotain tai sillä on ollut virtsatietulehdus, jonka aiheuttaman kivun se yhdistää hiekkalaatikkoon. Tämän seurauksena kissa ei enää halua käyttää kyseistä laatikkoa. Näissä tapauksissa kannattaa kokeilla hankkia täysin erilainen hiekkalaatikko.

Ongelmana merkkailu

Jos virtsaongelmassa on tarpeiden teon sijaan kyse reviirin merkkailusta, täytyy ongelmaa pohtia vähän syvällisemmin. Pitkittynyt stressi ja ahdistus ovat yleisiä syitä merkkailulle, joten mieti mikä voisi aiheuttaa kissassa huolta? Minkä se kokee uhaksi omalle reviirilleen? Onko taloudessa tai pihalla muita kissoja tai näkeekö se ikkunasta kilpailijansa? Eihän taloudessa ole liikaa kissoja tilaan nähden? Mikä tahansa syy onkin, se täytyy yrittää poistaa tai ainakin vähentää minimiin, jotta ongelma saadaan rauhoittumaan.

Joskus kissa voi kokea esimerkiksi arkirutiinien pienetkin muutokset niin suurena uhkana itselleen, että se reagoi tilanteeseen lisäämällä merkkailua. Voi olla, että se on aikaisemmin käyttänyt merkkailuun vain naamaferomoneja, mutta nyt se siirtyy käyttämään merkkailuun myös virtsaa. Näissä tapauksissa yritä vähentää muutoksen aiheuttamaa stressiä minimoimalla muutokset ja tekemällä kissan olo mahdollisimman mukavaksi ja turvalliseksi. Kokeile myös feromonisuihkeen käyttöä.

Keinoja merkkailun lopettamiseen

Kissa merkkaa reviirinsä yleensä samoihin paikkoihin kerta toisensa jälkeen. Kokeile siis järjestää nämä paikat uudelleen. Vaihda järjestystä ja sisusta niin, että kissan käyttämä merkkailupaikka katoaa. Voit myös vaihtaa kissan ruokailupaikan tälle alueelle. Lisäksi kannattaa kokeilla feromonisuihketta, joka rauhoittaa kissaa ja lisää sen turvallisuudentunnetta. Feromonisuihketta kannattaa suihkutella päivittäin.

Jätöspaikat täytyy myös puhdistaa kunnolla, jotta niihin ei jää kissan hajuviestejä. Jos näitä hajuja ei poisteta kunnolla, kissa todennäköisesti vahvistaa niitä uudelleen.

Kissan virtsa koostuu pääasiassa kloorista ja ammoniakista, joten älä käytä näitä aineita sisältäviä pesuaineita, sillä se vain rohkaisisi kissaa jatkamaan merkkailua. Käytä sen sijaan entsymaattista puhdistusainetta. Se rikkoo virtsassa olevat valkuaisaineet ja rasvan, jolloin kissa ei enää tunnista hajua. Puhdistuksen jälkeen huuhtele paikka vedellä ja voit suihkuttaa alueen vielä spriillä (tai muulla alkoholia sisältävällä aineella), jotta saat loputkin hajut poistettua. Päästä kissa sisälle huoneeseen vasta, kun kaikki pesuaineet ovat kuivuneet ja niiden hajut kadonneet.

Jos nämäkään konstit eivät auta, kokeile siirtää hiekkalaatikko kyseiselle paikalle. Voit myös tehdä merkkauskohdasta kissalle mahdollisimman epämiellyttävä. Peitä kohde ja/tai lähialueen lattia muovilla, foliolla tai kaksipuoleisella teipillä. Voit kokeilla myös sitruunan hajua, sillä monet kissat inhoavat sitä. Jos muu ei auta, kissan pääsy kyseiseen tilaan täytyy estää.

Yhteenveto

Sisäongelmien taustalla voi olla hyvin monenlaisia ongelmia. Olipa taustalla olevat syy mikä tahansa, kannattaa

 • käydä kissan kanssa eläinlääkärillä
 • varmistaa, että ongelma ei johdu hiekkalaatikosta tai kuivikkeesta
 • minimoida kissan kokema stressi
 • puhdistaa jätöspaikat huolellisesti
 • kokeilla feromonisuihkeen käyttöä

Sisäsiisteysongelmista ei pidä koskaan suuttua kissalla tai rangaista sitä. Kissa vain hämmentyy ja stressaantuu tästä yhä enemmän. Sen sijaan kannattaa palkita kissa silloin, kun se käy asioillaan hiekkalaatikossa.