Kissanpeti

Tuntuu hassulta kertoa erikseen, että kissa tarvitsee itselleen nukkumapaikan. Kissathan ovat tunnettuja siitä, että ne etsivät itse omat petipaikkansa, ja käpertyvät torkkumaan milloin mihinkin. Jokaisella kissalla olisi kuitenkin hyvä olla olemassa myös sellainen paikka, johon se voi halutessaan vetäytyä nukkumaan rauhassa. Kissat nukkuvat paljon enemmän kuin ihmiset, joten joskus voi tulle eteen tilanne, että talossa on sen verran kova meno, että rauhallinen paikka on todella tarpeen.

Monia lepopaikkoja

Kissat tykkäävät vaihdella nukkumapaikkaa usein ja niillä luultavasti on useampi suosikkipaikka, joita ne käyttävät ahkerasti. Suosittuja paikkoja ovat esimerkiksi hieman korkeammalla sijaitsevat hyllyt, joista ne voivat seurata ympäristön tapahtumia. Pöydän alla olevat tuolit ovat myös kissojen mielestä mukavia paikkoja, sillä siellä ne tuntevat olevansa turvassa, mutta kuitenkin keskeisellä paikalla. Ikkunalaudoilta kissat sen sijaan pääsevät levätessään seuraamaan autoja, lintuja ja ihmisiä.

Kissat kiintyvät omistajiinsa, ja mikäpä sen ihanampaa päiväuniseuraa kuin kehräävä kissa vatsan päällä tai kainalossa. Jo pelkkä kissan olemassaolo rauhoittaa mukavasti. Kissat tykkäävät siis nukkua myös ihmisten ja muiden eläinten kanssa.

Kaikesta huolimatta olisi kuitenkin hyvä, että jokaisella kissalla olisi jokin oma paikka, jossa se saa olla rauhassa, ja johon se voi vetäytyä suojaan ja lämpimään. Kuljetuskoppa voi toimia ainakin aluksi tällaisena turvallisena paikkana, mutta kunnollinen kissanpetikin voisi olla hyvä olla olemassa.

Kissanpeti on hyvä asettaa johonkin rauhalliseen kulmaukseen, mutta ei kuitenkaan pimeään nurkkaan kauas kaikesta elämästä. Kissoille on tärkeää olla selvillä ympäristön tapahtumista myös silloin kun ne ovat nukkumassa, joten kaukaiseen nurkkaan laitettu peti jää helposti käyttämättä.

Vaikka kissat joskus itse menevät nukkumaan mitä pienimpiin ja hankalimpiin paikkoihin, lepopaikan olisi hyvä olla riittävän suuri. Kissan täytyy pystyä venyttelemään, vaihtamaan asentoa ja pesemään itseään siellä.

Erilaisia kissanpetejä

Jokaisella kissalla on omat suosikkinsa petien suhteen. Kissanpeti voi olla ihan perinteinen kori tai pahvilaatikko, jonka pohjalle on kääritty huopa tai tyyny. Tarkista, että vähintään pehmusteiden päällinen on irrotettava ja pestävä. Mieluiten tietenkin kannattaa valita sellainen pehmike, jonka voi pestä kokonaan. Varsinkin aluksi tällainen ratkaisu on aivan tarpeeksi hyvä.

Perinteisten koppien ja laatikoiden lisäksi on olemassa lukemattomia erilaisia kissanpetejä, joita voit jossain vaiheessa harkita. Löytyy tyylikkäitä, sisustukseen sopivia malleja, sekä hauskoja erikoismalleja. Lämpöä arvostavat kissat voivat nauttia lämpöpatteriin ripustettavasta riippumatosta. Rauhaa kaipaavat kissat voivat sen sijaan tykästyä iglumaiseen pesään. Styroksirouhetta sisältävät pedit ovat monen kissan mielestä mukavia ja sopivan lämpimiä. Monet vanhat kissat etsivät itselleen mahdollisimman pehmeää nukkumapaikkaa. Valikoima on siis laaja.

Ennen kuin lähdet hankkimaan petiä kissallesi, seuraa vähän aikaa millaisissa paikoissa se tykkää nukkua. Minkälaisista materiaaleista se pitää, ja tykkääkö se enemmän avoimesta vai suljetusta torkkupaikasta. Loppujen lopuksi on kuitenkin hieman arpapeliä minkälaisen petipaikan se hyväksyy. Toiset kissat ovat ronkelimpia tässäkin asiassa kuin toiset. Lisäksi kissat saattavat vaihtaa torkkupaikkoja vuosien saatossa, joten jossain vaiheessa mieleinen paikka ei välttämättä hetken päästä enää olekaan suosiossa. Kissojen mieli on arvaamaton ja juuri siksi niin kiehtoja.