Kissanruokien vertailu on yllättävän hankalaa. Tämä johtuu monestakin tekijästä, kuten siitä, että on olemassa erilaisia kissanruokia ja siitä, että kaikki valmistajat eivät halua tehdä vertailua helpoksi. Saattaa olla, että he haluavat tuotteensa näyttävän paremmalta kuin se onkaan.
Kaikki tiedot ruokien ravintosisällöstä on kuitenkin useimmiten saatavilla, ja kun opimme lukemaan pakkausmerkintöjä, voimme vertailla tuotteita keskenään.
Aloitetaan pitämällä mielessä muutama seikka:
- Hinta antaa yleensä hyvän arvion tuotteen laadusta. Halpa tuote harvoin on huippulaadukasta.
- Mitä lyhyempi aineluettelo, sen laadukkaampi tuote. Ainakin yleensä.
- ”Premium”, ”Deluxe” tai muut vastaavat termit eivät tarkoita välttämättä yhtään mitään. Ne ovat vain mainospuhetta.
Lue myös: Paras kissanruoka

Kissanruokien pakkausmerkinnät
Kissanruuat voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: täysravintoon ja täydennysravintoon. Täysravinto sisältää kaikki kissan tarvitsemat aineet oikeassa suhteessa, ja sitä voidaan käyttää kissan ainoana ravintona. Täydennysravinto sen sijaan ei pidä sisällään kaikkia kissan tarvitsemia aineita, vaan kyseessä voi olla esimerkiksi herkkupala, jota annetaan täysravinnon ohella. Tieto siitä, kumpi tuote on kyseessä, täytyy ilmoittaa ruokapakkauksessa.
Ainesosaluettelossa aineet ilmoitetaan paino-osuuksien mukaisessa järjestyksessä aloittaen siitä aineesta, jota tuotteessa on eniten. Tässä kohdassa valmistajat voivat hieman kikkailla yrittäen saada tuotteensa näyttämään paremmalta kuin se onkaan. Aineita voidaan yhdistellä isompiin kokonaisuuksiin tai pilkkoa pienempiin osiin, jolloin se saadaan ylemmäs tai alemmas ainesosaluettelossa. Jos tuote sisältää esimerkiksi enemmän viljaa kuin lihaa, voidaan vilja jakaa pienempiin osiin, jolloin yksittäisen aineen osuus tuotteessa laskee. Toisaalta liha voidaan laittaa ”liha ja eläinperäiset tuotteet” -otsikon alle, jolloin ei tarvitse kertoa miten paljon lihaa tuotteessa oikeasti on.
Joidenkin tuotteiden ravintoainesisällössä kummitteleva termi ”tuhka” tarkoittaa kivennäisaineita.

Ravintoainesisällössä ilmoitetaan ravintoaineiden prosenttiosuus koko tuotteessa. Tämä saattaa aluksi johtaa helposti harhaan, sillä tuotteiden kosteusprosentti eroaa huomattavasti riippuen siitä, onko kyseessä kuivamuona vai kostea ruoka. Kosteutta ei tarvitse ilmoittaa, jos sitä on alle 14%. Kuivamuonassa kosteuspitoisuus on yleensä noin 8%, kun taas kosteassa ruuassa sitä voi olla noin 80%.

Kuivamuonan ja kostean ruuan vertaileminen
Vertaillessamme eri kissanruokia haluamme yleensä ensimmäisenä tietää niiden proteiinipitoisuuden. Jotta voimme vertailla kuivan ja kostean ruuan todellisia proteiinipitoisuuksia keskenään, meidän täytyy poistaa nesteen osuus. Näin saamme tietää paljonko ravintoaineita varsinainen kuiva-aine sisältää.
Lasku suoritetaan näin:
- Vähennä veden osuus sadasta prosentista, jolloin saat kuiva-aineiden prosenttiosuuden (y)
- Jaa proteiinin prosenttiosuus (x) kuiva-aineen prosenttiosuudella (y)
- Kerro tulos sadalla
Eli x/y x 100
Esimerkki:
Kostean ruuan kosteuspitoisuudeksi ilmoitetaan 83% ja proteiinipitoisuudeksi 8,5%. Haluamme tietää minkä verran tuotteessa oikeasti on proteiinia.
- Vähennä veden osuus sadasta prosentista: 100-83= 17
- Jaa proteiinipitoisuus kuiva-aineen prosenttiosuudella: 8,5/17= 0,5
- Kerro tulos sadalla: 0,5 x 100 = 50%
Tämän ruuan kuiva-aineesta siis 50% on proteiinia. Tämä luku on vertailukelpoinen muiden kissanruokien kanssa.

Proteiinin määrä ei kuitenkaan vielä kerro koko totuutta. Proteiini voi nimittäin olla myös kasviperäistä, jolloin se saattaa olla lähes käyttökelvotonta kissalle. Siksi kannattaakin valita tuote, jossa liha on korkealla ainesosaluettelossa. Huomaa, että ”eläinperäiset ainesosat” voivat tarkoittaa lähes mitä vaan ruhon osia, joten olisi tärkeää, että luettelossa mainittaisiin myös liha.
Tämä on yksi keino vertailla kissanruokia, mutta muitakin näkökulmia on. On siis mahdotonta nimetä absoluuttisesti parasta kissanruokaa, joten jokainen kissanomistaja joutuu itse tekemään omat valintansa omista lähtökohdistaan käsin. Ja loppujen lopuksi valinnan tekee tietysti kissa.