Kissan ikä ja elinkaari

Aivan kuten ihmisellä, myös kissan elämästä voidaan erottaa selvästi useita eri vaiheita. Nämä vaiheet vaikuttavat selvästi niin hoitoon, ravinnontarpeeseen kuin käyttäytymiseenkin, joten on hyvä tiedostaa minkä ikäinen kissasi on. Jokainen kissa on kuitenkin yksilö, joten sen kehitys kulkee oman aikataulunsa mukaan. Senpä takia nämä vuosimäärät eivät siis ole kiveen hakattuja, vaan pikemminkin suuntaviivoja.

Kissan elinkaari lyhyesti:

  • Pentuvaihe: 0-6 kk
  • Nuoruus: 7 kk – 2 v
  • Aikuisuus: 3-6 v
  • Keski-ikä: 7-10 v
  • Seniorivaihe: 11-14 v
  • Vanhuus: yli 15 v
  • Kissan luovutusikä: noin 12 viikkoa
  • Kissan tulee sukukypsäksi: rodusta riippuen 4 kk – 1,5 v, keskimäärin 7-8 kk
  • Kissan elinikä keskimäärin: noin 16 vuotta, mutta kissa voi hyvin elää yli 20 vuotiaaksi

Kissan ikä verrattuna ihmisen ikään

Pentuvaihe 0-6 kk

Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana kissan kehitys on todella nopeaa. Puolessa vuodessa kissasta tulee täysin itsenäinen yksilö. Tämä kehitysvaihe on erityisen tärkeä koko kissan elämää ajatellen, sillä pentuna luodaan pohja sen käyttäytymiselle.

Ihan pienenä pennut juovat vain emonmaitoa. Kolmen – neljän viikon ikäisenä ne alkavat maistella jo muutakin ruokaa, ja noin parin kuukauden ikäisenä pennut voivat siirtyä kokonaan muuhun ruokaan. Pennut kuitenkin tarvitsevat emoaan vielä monen asian opetteluun, joten niitä ei pitäisi luovuttaa ennen kuin kolmen kuukauden ikäisenä. Jos ne luovutetaan liian aikaisin, monen asian opettelu jää kesken, mikä voi näyttäytyä myöhemmin käytösongelmina.

Kissanpentujen hoidosta voit lukea tarkemmin täältä.

Nuoruus: 7 kk - 2 v

Seuraavien puolentoista vuoden aikana kissan kehitys jatkuu ja se tulee sukukypsäksi. Kehitys vaihtelee huomattavasti rodusta riippuen, sillä itämaistyyppiset kissat voivat tulla sukukypsiksi jo alle puolen vuoden iässä, kun taas jotkin suurikokoiset ja pitkäkarvaiset kissat saavuttavat sukukypsyyden vasta puolentoista vuoden hujakoilla. Keskimääräinen ikä on kuitenkin 7-8 kuukautta. Kissat voi leikata jo ennen sukukypsyyden saavuttamista.

Tässä vaiheessa jotkin kissat ottavat etäisyyttä synnyinyhteisöönsä. Erityisesti urokset saattavat lähteä seikkailemaan pitkiksikin ajoiksi. Samoin kissojen välille voi ruveta tulemaan kahnauksia, vaikka ne aikaisemmin olisivat olleet hyviä ystäviä.

Aikuisuus: 3-6 v

Aikuinen kissa nauttii elämästään täysillä. Se on aktiivinen, leikkii, touhuaa ja hiirestää. Vaivat eivät vielä haittaa sen liikkumista ja nuoruusvuosien kuohunta on jo ohi. Se kaipaa myös ihmisen seuraa ja virikkeitä, joten tässä vaiheessa on hyvä hetki opettaa kissalle erilaisia temppuja, jos niin haluaa.

Keski-ikä ja vanheneminen

Kissan keski-ikä alkaa yllättävän varhain, jo noin seitsemän vuoden iässä. Keski-iässä ikääntymisen vaikutukset alkavat pikku hiljaa kehittyä. Ne eivät välttämättä näy pitkään aikaan ulospäin, mutta eläinlääkärikäynnit paljastava ne kyllä. Joihinkin muutoksiin on saatavilla hoitoa ja kissan elämänlaatua voidaan parantaa tuntuvastikin. Kaikkiin vaivoihin ei kuitenkaan valitettavasti ole hoitokeinoja. Aistit alkavat hiljalleen heikentyä, joten iäkkään kissan kuulo-, näkö- ja hajuaisti voivat olla hyvinkin heikot.

Nivelvaivat voivat pahimmillaan estää kissan liikkumista ja peseytymistä, jolloin niihin kaivataan ihmisen apua. Vanhat kissat kaipaavat usein paljon unta ja tarvitsevat omaa rauhaa. Myös painossa saattaa ilmetä muutoksia, joihin olisi hyvä kiinnittää huomiota. Lisää ikääntyvän kissan hoidosta voi lukea täältä.