Ikääntyvän kissan hoito

Ensimmäiset ikääntymisen merkit alkavat yleensä ilmestyä, kun kissa on keski-ikäinen, eli noin 7-10 vuoden iässä. Yli kymmenvuotiaalla kissalla ikääntyminen alkaa jo edetä vauhdilla. Voi kuitenkin mennä vuosia ennen kuin ikääntymisen merkit alkavat näkyä ulospäin, sillä kissa yleensä onnistuu peittämään ne taidokkaasti omistajalta. Eläinlääkärin tekemissä tarkastuksissa ne voivat kuitenkin näkyä selvästi. Mitä varhaisemmassa vaiheessa muutokset huomataan, sitä paremmin niitä mahdollisesti pystytään hoitamaan, joten säännölliset eläinlääkärin tarkistukset ovat tärkeitä.

Nivelvaivat kissalla

Nivelrikko on hyvin yleinen vaiva ikääntyvillä kissoilla. Se saattaa aiheuttaa kissalle kipua ja jäykkyyttä ja hankaloittaa sen liikkumista. Silloin on hyvä tarkistaa, että sillä on esteetön pääsy kaikkiin tärkeisiin paikkoihin, eli ruokakupille, hiekkalaatikolle ja lepopaikkoihin.

Ruokakuppi on hyvä olla lattialla niin, että kissan ei tarvitse hypätä päästäkseen sen luo. Tarvittaessa ruokakupin voi nosta pienelle korokkeelle, jos kumartuminen on kissalle hankalaa. Ruokakupin tulisi olla riittävän iso, jotta kissan viikset eivät koske ruoka-astian reunoihin.

Korkealaitaiselle hiekkalaatikolle voi tarvittaessa tehdä rampin. Toinen vaihtoehto on lohkaista pala pois hiekkalaatikon reunasta, jos se on mahdollista. Kannattaa myös tarkistaa, että hiekkalaatikko on riittävän iso, jotta kissa mahtuu kääntyilemään siellä nivelvaivoista huolimatta. Laatikon pituuden tulisi olla vähintään 1,5 x kissan pituus. Myös kissan käyttämiin nukkuma- ja oleskelupaikkoihin voi tehdä ramppeja ja tarvittaessa lisätä pehmusteita.

Nivelvaivoista huolimatta kissaa kannattaa yrittää aktivoida, jotta sen paino pysyisi hallinnassa ja sen elämä olisi mielekkäämpää. Tarvittaessa kipuja voi hoitaa kipulääkkeillä, joita saa reseptillä.

Turkin hoito

Nivelvaivojen takia kissa ei aina välttämättä pysty pitämään turkistaan huolta entiseen malliin. Kissa on luonnostaan siisti eläin, joten se voi kärsiä paljonkin siitä, jos turkki on takkuinen ja likainen. Tässä tapauksessa kannattaa ottaa tavaksi harjata ja hoitaa kissan turkkia säännöllisesti.

Lue lisää: Kissan turkinhoito

Unirytmin muutokset

Ikääntyvä kissa tarvitsee aikaisempaa enemmän lepoa. Kannattaa varmistaa, että sillä on mieluisia lepopaikkoja, joissa se saa olla rauhassa muilta eläimiltä ja ihmisiltä. Kaikenlaisia muutoksia ja stressiä kannattaa yrittää välttää, sillä ne saattavat lisätä erilaisia terveysongelmia.

Kissan dementia

Jopa joka toisella ikääntyvällä kissalla ilmenee dementian kaltaisia oireita tai muita kognitiivisia muutoksia. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi

  • päämäärätön haahuilu ympäriinsä
  • lisääntyvä naukuminen
  • jatkuva ruokakupilla käynti tai se, että kissa ei syö ollenkaan
  • tarpeiden teko hiekkalaatikon ulkopuolelle

Näissä tapauksissa hoitomahdollisuudet ovat valitettavasti melko vähäiset. Itsehoitolääkityksenä voi kokeilla antioksidanttivalmisteita ja omega-3- ja omega-6-rasvahappovalmisteita. Ne saattavat hidastaa muutoksia ja muutenkin piristää kissaa. Eläinlääkärin kautta voi kysyä myös muista lääkkeistä.

On tärkeä yrittää tehdä kissan elinympäristö sellaiseksi, että se tukee kissan hyvinvointia. Jos esimerkiksi tarpeiden teko ei-toivottuihin paikkoihin lisääntyy, kannattaa lisätä hiekkalaatikoiden määrää ja asetella niitä jokaiseen huoneeseen.

Painon muutokset

Ikääntyvän kissan ravinnon tulisi sisältää runsaasti energiaa sekä hyvin sulavaa proteiinia. Kannattaakin tutustua seniorikissoille suunniteltuihin ruokiin, sillä ne täyttävät nimenomaan ikääntyvän kissan ravinnontarpeen.

Monen ikääntyvän kissan aistit heikkenevät iän myötä, jolloin ruokahalukin saattaa vähentyä, mikä johtaa helposti laihtumiseen. Laihtumiselle voi olla kuitenkin muitakin syitä. Yksi yleinen vaiva ikääntyvillä kissoilla on ongelmat suun terveyden kanssa. Joskus nämä ongelmat paisuvat niin suuriksi, että syöminen ei enää onnistu, pureskelu vaikeutuu, ruokailu hidastuu tai ruokahalu vähenee. Tässä tapauksessa on erityisen tärkeä huolehtia siitä, että jokainen kissan syömä suupala on ravitsevaa ja täynnä ravintoaineita. Tarvittaessa voi pyytää apua eläinlääkäriltä.

Lue myös: Kissan suunhoito

Nivelvaivat voivat johtaa sekä painon nousuun että laskuun. Liikunnan vähyyden takia lihakset saattavat surkastua, mikä johtaa laihtumiseen. Tällöin kissaa olisi hyvä aktivoida ja tarvittaessa pyytää kipulääkettä, jotta kissa pääsee taas liikkumaan. Jos taas nivelvaivat estävät kissan liikkumista, mutta ruoka maistuu edelleen, painoa saattaa kertyä nopeastikin, mikä puolestaan lisää nivelvaivoja ja muita terveysongelmia.

Sekä laihtuminen että lihominen voi johtua myös jostain sairaudesta tai muutoksista aineenvaihdunnassa, joita kannattaa selvitellä eläinlääkärin kanssa.

Yhteenveto

Ikääntyvä kissa saattaa kärsiä monenlaisista vaivoista, ja joskus voi olla vaikea sanoa milloin kyse on normaalista ikääntymisestä ja milloin on kyse sairaudesta. Oli tilanne kumpi tahansa, kissa elämänlaatua kannattaa yrittää parantaa. Kaikkeen ei voida vaikuttaa, kuten aistien heikkenemiseen, mutta moneen asiaan löytyy apukeinoja ja hoitoja, kunhan niitä aktiivisesti lähdetään etsimään. Jokainen kissa on ansainnut arvokkaan vanhuuden, ja on meidän ihmisten vastuulla toteuttaa se.