Kissa-aiheisten kirjojen arvosteluja

Kissa-aiheiset kirjat ovat ihania! Olipa kyseessä sitten fiktiivinen tai tositapahtumiin perustuva kirja, kissa tekee tarinasta helposti lähestyttävän ja hellyttävän. Tositapahtumiin perustuvissa kirjoissa hämmästyttää kerta kerran jälkeen se, miten intensiivinen kissan ja ihmisen ystävyys voi olla ja miten radikaalisti kissa voi muuttaa ihmisen elämää. Fiktiiviset kertomukset puolestaan voivat viedä meidät mitä mielenkiintoisimpiin tilanteisiin ja paikkoihin. Tässä artikkelissa kerromme omia tuntemuksiamme ja ajatuksiamme kissa-aiheisista kirjoista.

Varoitus! Sisältää jonkin verran juonipaljastuksia!

Alfie - Kissa kynnyksellä

Kirjailija: Rachel Wells

Juoni: Alfie-niminen kissa menettää edellisen omistajansa ja päättää ottaa kohtalon omiin käpäliinsä. Se päätyy ovelta ovelle kiertäväksi kissaksi, jolla on monta kotia. Se seuraa uusien omistajiensa elämää ja huomaa, että kaikki ei välttämättä olekaan niin hyvin kuin voisi olla. Niinpä se kissamaiseen tapaansa alkaa järjestellä asioita parempaan suuntaan.

Kenelle suosittelemme? Kissojen ystäville, nuorille ja vanhemmille (ei kuitenkaan ihan lapsille), kevyttä lukemista kaipaaville, romantikoille

Arvosana: 4/5

Omia ajatuksia kirjasta: Kyseessä on täysin fiktiivinen teos. Tarina on kerrottu Alfien näkökulmasta, ja Alfiesta on tehty kirjassa hyvin inhimillinen. Se ajattelee, tuntee, päättelee, suunnittelee ja toimii kuin ihminen. Aluksi tämä näkökulma tuntuu hassulta, mutta eipä aikaakaan, kun siihen tottuu, jonka jälkeen kissan tunteisiin ja ajatuksiin on helppo samaistua. Tarinan myötä kissaan kiintyy yllättävänkin vahvasti, ja kirjan loppu tuo ihan kyyneleet silmiin.

Alfie – Kissa kynnyksellä ei ole kaunokirjallisuuden mestariteos. Kieli on yksinkertaista ja kerronta suoraa. Mutta viihdyttävä se kyllä on. Takakannen tekstissä luvataan, että kyseessä on hyvän mielen kirja, ja sitä se todella on. Tarinassa on mukana myös tummia sävyjä, mutta pääosin kerronta on hyvin kevyttä ja iloista, ja ongelmat ratkeavat helposti. Kirja sopii loistavasti esimerkiksi kevyemmäksi kesälukemiseksi, ja on hyvä valinta silloin, kun kaipaa jotain positiivista, joka vie ajatukset pois arjesta. Sopii hyvin myös nuorille lukijoille, joskaan ei ihan lapsilla.

Alfie - Samettitassuinen ystävä

Kirjailija: Rachel Wells

Juoni: Tässä jatko-osassa Alfie jatkaa elämäänsä uudella kotikadulla tutustuen uusiin naapureihin. Tämä kirja tuo vanhojen henkilöiden rinnalle uusia, mielenkiintoisia ihmisiä ja kissoja, sekä uusia tunteita Alfien elämään. Ja jälleen kerran Alfie pääsee ojentamaan auttavan tassunsa.

Kenelle suosittelemme? Kissojen ystäville, nuorille ja vanhemmille (ei kuitenkaan ihan lapsille), kevyttä lukemista kaipaaville, romantikoille sekä tietenkin heille jotka pitivät ykkösosasta

Arvosana: 4/5

Omia ajatuksia kirjasta: Kirja jatkaa samaa hyväksi havaittua tyyliä kuin ensimmäinenkin osa, mutta ei juuri tuo uusia ulottuvuuksia ensimmäiseen osaan nähden. Kevyttä ja harmitonta luettavaa, joka ei suuremmin vaadi pohdintaa. Nautin lukukokemuksesta.

Nalan maailma

Kirjailija: Dean Nicholson

Juoni: Tämä tositapahtumiin perustuva kirja kertoo skotlantilaisesta Dean-nimisestä miehestä, joka lähtee polkupyöräreissulle maailman ympäri. Matka saa jo alkuvaiheessa odottamattoman käänteen, kun Dean huomaa tienvarressa hylätyn kissanpennun. Hän antaa kissalle nimeksi Nala. Näistä kahdesta tulee nopeasti erottamaton kaksikko. Kirja seuraa heidän kasvutarinaansa ja matkaansa muun muassa Bosnian, Kreikan ja Turkin halki. Lukija pääsee kurkistamaan moniin matkan varrella tapahtuneisiin seikkailuihin ja tapahtumiin.

Kenelle suosittelemme? Kissoista ja/tai matkustelusta kiinnostuneelle, tositarinoiden ystäville, nuorille ja vanhemmille (ei kuitenkaan ihan lapsille)

Arvosana: 5/5

Omia ajatuksia kirjasta: Kirjaa suorastaan ahmii. On hienoa päästä mukaan tällaiselle matkalle ja nähdä ihmisten hyvyys eläimiä kohtaan. On myös hienoa nähdä, miten yksi pieni kissa voi muuttaa täysin ihmisen elämän. Kirjassa olevien kuvien perusteella pystyy näkemään maisemat kuin omien silmiensä edessä ja samaistumaan kirjan tapahtumiin, vaikka ei olisi itse käynytkään noissa maissa.

Kirjan myötä tulee itsellekin fiilis, että olisipa kiva päästä kokemaan vastaavanlainen seikkailu. Olisi hienoa, jos itselläkin olisi noin viisas kissa ja elämällä selkeä tarkoitus. Hauskaa on se, että kirjan luettua kaksikon seuraamista voi jatkaa netissä. Tästä kirjasta jää hyvä mieli pitkäksi aikaa.

Matkakissan muistelmat

Kirjailija: Hiro Arikawa

Juoni: Saturo Miyawaki rakastaa Nana-kissaasta yli kaiken. Nyt hän on kuitenkin tilanteessa, jossa hänen täytyy löytää kissalle uusi koti. Niinpä hän pakkaa varusteet autoon ja lähtee Nanan kanssa tervehtimään vanhoja tuttujaan. Matkan varrella ihmiset muistelevat menneitä aikoja ja tapahtumia, mutta nykyhetki koetaan kissan näkökulmasta. Mistä löytyisi paikka, jossa Nanalla olisi hyvä olla?

Kenelle suosittelemme? Japanilaisen kulttuurin ystäville sekä heille, jotka kaipaavat hieman vaihtelua normaaliin lukuelämykseen

Arvosana: 3/5

Omia ajatuksia kirjasta: Tämä kaunis ja herkkä tarina on kuin lämmin pulahdus japanilaiseen kulttuuriin. Kerronta ja vuoropuhelu on jotain täysin erilaista kuin mihin on tottunut, mikä on todella mukavaa vaihtelua. Samalla se tekee lukemisesta kuitenkin melko raskasta. Kirjasta menee varmasti paljon myös ohi sen takia, että ei tunne Japanin kulttuuria kovin syvällisesti.

Dalai-laman kissa

Kirjailija: David Michie

Juoni: Kirja seuraa pienen kissanpennun kasvamista aikuisuuteen Dalai-laman temppelissä New Delhissä. Se seuraa temppelin ja lähialueen elämää, tutustuu ihmisiin ja eläimiin ja oppii siinä samalla monia asioita elämästä.

Kenelle suosittelemme? Elämän filosofiasta, buddhalaisuudesta ja Intian kulttuurista kiinnostuneille sekä tietenkin kissojen ystäville.

Arvosana: 4/5

Omia ajatuksia kirjasta: Odotin kirjalta paljon. Aluksi en ihan päässyt kirjaan sisälle, mutta jossain vaiheessa kuitenkin huomasin pitäväni kirjasta kovasti. Tarina kerrotaan kissan näkökulmasta, ja kissan ajatuksiin on helppo samaistua. Jokainen kappale pitää sisällään opetuksen ja kissan oman pohdinnan, miten tuo opetus auttaa elämään onnellisempaa elämää juuri siinä tilanteessa. Osa opetuksista on oikeasti suuria ja niitä voisi jäädä pohtimaan pidemmäksikin aikaa. Kirja on kuitenkin helppoa ja kevyttä luettavaa. Jotkin juonenkäänteet tuntuvat hieman teennäisiltä, mutta se ei suuressa kuvassa haittaa.

Kissanhoidon käsikirja

Kirjailija: Päivi Ylikorpi

Sisältö: Kyseessä on todellinen kissojen hoidon tietosanakirja. Kirjasta löytyy muun muassa perustiedot kissojen luontaisesta käyttäytymisestä, kasvuvaiheista, käsittelystä ja ruokinnasta. Kirja opastaa kissan hoitoon kotioloissa ja kertoo lyhyesti sellaisista kissojen vaivoista, joita voidaan hoitaa kotona. Eläinlääkärin hoitoa vaativia sairauksia ei kirjassa käydä läpi. Lisäksi oppaassa on laaja kuvaus erilaisista kissojen käyttäytymiseen liittyvistä ongelmista ja vinkkejä niiden hoitoon sekä paljon muuta.

Kenelle suosittelemme? Suosittelemme tätä lämpimästi kaikille kissan omistajille sekä niille, jotka suunnittelevat kissan hankkimista tai ovat muuten vain kiinnostuneita kissoista. Mikäli haluat hankkia vain yhden kissakirjan, valitse tämä!

Arvosana: 5/5

Omia ajatuksia kirjasta: Teksti on todella selkeästi ja jäsennellysti kirjoitettu. Vaikka kyseessä on tietokirja, sitä lukee erittäin mielellään. Ei tarvitse olla ammattilainen ymmärtääkseen asiat, mutta ne on kuitenkin käsitelty riittävän perusteellisesti, jotta siitä on hyötyä myös ammattilaiselle. Kirjassa on paljon havainnollistavia kuvia sekä selkeitä taulukoita. Todella onnistunut teos!