Kissa on vekkuli eläin. Se ei ole pohjimmiltaan juurikaan muuttunut viimeisten vuosituhanten aikana, vaan se toimii edelleen kuin muinaiset esi-isänsä. Se toimii vaistojensa ja luontaisten tottumustensa parissa. Tämä on hyvä pitää mielessä, jos yrität opettaa kissalle mikä on sallittua ja mikä ei. Kissa ei siis tahallaan kiusaa sinua ja riko sääntöjä. Se ainoastaan toteuttaa omaa kissamaista käytöstään.
Ennen kuin otat kissan kotiisi, mieti oletko valmis myös itse opettelemaan kissan tavoille. Et voi vaatia kissaa olemaan jotain mitä se ei luonnostaan ole. Monet ihmisten mielestä kielletyt asiat ovat kissalle ominaista toimintaa, eikä niitä saa koskaan täysin kitkettyä kissasta pois. Tällaisia asioita ovat muun muassa kiipeileminen ja kynsiminen.

Tarjoa vaihtoehtoja
Jotta voit elää rauhassa lemmikkisi kanssa, sinun on tarjottava kissalle tilaisuuksia ja mahdollisuuksia toteuttaa luontaisia ominaisuuksiaan. Et voi esimerkiksi koskaan saada kissaa lopettamaan huonekalujen kynsimistä ellet tarjoa kissalle raapimispuuta, johon se saa luvan perästä upottaa kyntensä. Sama koskee kiipeilyä. Hanki kissalle kiipeilypuu tai anna sille mahdollisuus kiipeillä ulkona, niin se jättää kirjahyllyn rauhaan.
Kun siis kissa tekee jotain sinun mielestäsi ei-toivottua asiaa, mieti ensimmäiseksi mikä luontainen tarve toiminnan takana on. Seuraavaksi mieti mitä voisit tarjota ei-toivotun toiminnan tilalle. Tämä on helpoin tie rauhalliseen yhteiseloon kissan kanssa.

Huomion ja toiminnan suuntaaminen
Kun olet varmistanut, että kissallasi on mahdollisuus kaikkeen siihen mihin vaistot sitä vetävät, voit ruveta suuntaamaan sen toimintaa haluttuun suuntaan. Tämä toimii kissan kohdalla ehdottomasti paremmin kuin mikään rangaistus tai kieltäminen.
Huomion ja toiminnan suuntaamisella tarkoitetaan sitä, että kun kissa tekee jotain sinun mielestäsi kiellettyä, ohjaa sen huomio sallittuun kohteeseen. Jos kissa esimerkiksi kynsii huonekalua, houkuttele se raapimispuun luo ja kehu, kun kissa alkaa raapia sitä. Näin kissan ei-toivottu käytös vähenee ja toivottu käytös lisääntyy.

Kissan kieltäminen
Voi olla, että joudut kuitenkin toisinaan tilanteeseen, jossa joudut kieltämään kissaa. Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi silloin, jos olet päättänyt, että kissalla ei ole asiaa ruokapöydälle. Tällöin paras kielto on napakka ei, jonka jälkeen nostat kissan lattialle. Älä käytä kissan nimeä tai muutakaan sanaa kiellossa, vaan käytä joka kerta samaa ilmaisua. Kissa oppii nopeasti mitä kyseinen ilmaus tarkoittaa. Toinen vaihtoehto on ilmaista asia kissan kieltä, eli sähisemällä. Muista olla järjestelmällinen. Jos kiellät jonkun asian kerran, kiellä se aina.
Jos päädyt kieltämään kissaa, ajoituksen on oltava täsmällinen. Kiellon täytyy tapahtua juuri sillä hetkellä, kun kissa tekee kielletyn asian. Lisäksi kissaa olisi hyvä kiittää, kun se lopettaa kielletyn asian tekemisen.

Kyseenalaisia konsteja kieltämiseen
Jotkin kissanhoito-oppaat opastavat käyttämään kieltämisen tehostamiseen kuonolle näpäytystä tai vesisuihketta, mutta ne ovat hieman kyseenalaisia tapoja, joten niiden käyttöä ei suositella. Ne eivät sinällään vahingoita kissaa, mutta saattavat silti hämmentää kissaa pikemminkin kuin ohjata sen toimintaa oikeaan suuntaan.
Kevyt näpäytys kuonolle: Kissat näpättävät tassullaan toistensa kuonolle opettaakseen missä rajat kulkevat. Jos esimerkiksi kissojen leikki äityy liian raisuksi, saattaa toinen näpäyttää tassullaan kevyesti toisen kuonolle. Tästä on syntynyt ajatus, että kissa saattaisi ymmärtää tämän kiellon myös ihmisen tekemänä.
Vesisuihkepullon käyttäminen: Tällä tarkoitetaan sitä, että samalla kun sanotaan napakasti ei, kiellon vahvistukseksi suihkaistaan vettä kissan päälle. Näin toimimalla kissa saattaa kuitenkin pikemminkin oppia pelkäämään sinua kuin välttämään tiettyä toimintaa. Kissahan on luultavasti vain toteuttanut jotain lajityypillistä käytöstä, joten se ei ymmärrä mistä sitä rangaistiin. Parempi konsti on keksiä kissalle vastaavaa tekemistä ja houkutella kissa sen pariin.

Kissan rankaiseminen
Riittävän hyvä rankaisu kissalle on se, että se menettää jonkin mukavan asian. Jos se esimerkiksi sylissä ollessaan innostuu puremaan, toimiva rankaisu on nostaa kissa pois sylistä. Kissa siis menettää jotain hyvää ja hauskaa.
Varsinaista rankaisemista ei kannata koskaan edes harkita kissan suhteen. Olipa kissan teko mikä tahansa sitä ei pidä rangaista. Usein rangaistus pelkästään pahentaa ongelmaa. Kissa hämmentyy ja luottamus omistajaan kaiken hyvän lähteenä katoaa, jolloin jatkossa kissan käsittely vaikeutuu. Kissa saattaa sen sijaan ruveta käyttäytymään aggressiivisesti omistajaa kohtaan.

Kissat eivät ymmärrä rangaistuksen periaatetta, sillä kissahierarkiassa ei käytetä rangaistuksia. Rangaistuksen yksi tarkoitushan on näyttää kissalle kuka talossa määrää. Kissojen maailmassa ei kuitenkaan ole samalla tavalla johtajia ja alamaisia kuin ihmisten maailmassa. Kissa ei siis ymmärrä ajatusta siitä, että ihminen näyttää rankaisemalla olevansa pomo, jota kissan pitäisi totella.
Jos rangaistus tulee lisäksi väärään aikaan, kissa ei osaa yhdistää toimintaa ja rangaistusta toisiinsa. Jos esimerkiksi kotiin tullessasi huomaat, että kissa on kiipeillyt huonekaluilla ja tiputtanut kukkavaasin ja rankaiset kissaa siitä, kissa ei mitenkään osaa yhdistää näitä kahta tapahtumaa toisiinsa. Se voi luulla, että rankaiset sitä nukkumisesta tai tervehtimisestä ja vain hämmentyy tilanteesta. Pahimmassa tapauksessa se alkaa pelätä sinua.

Yhteenveto
Kissa on älykäs eläin, joten se kyllä oppii talon tavoille, kunhan sille annetaan mahdollisuus toimia myös luontaisten tapojensa mukaan. Kissa oppii mikä on kiellettyä, mutta eri asia on haluaako se totella rajoja. Jos pöydälle on jätetty sen suurinta herkkua, se luultavasti hyppää herkuttelemaan, vaikka tietäisi pöydän olevan kiellettyä aluetta. Rangaistuksia ei kissan suhteen kannata edes harkita, sillä ne usein vain pahentavat tilannetta. Parempi vaihtoehto on suunnata kissan huomiota ja toimintaa haluttuun suuntaan. Sopuisa elämä kissan kanssa on tällä tavalla täysin mahdollista.