Seitsemän tyytyväisen kissan tunnusmerkkiä

Vaikka me kissanomistajat kuinka yrittäisimme tehdä kissan elämästä auvoista, joskus saattaa iskeä epäilys onko kissa sittenkään täysin tyytyväinen. Pitäisikö sille keksiä vielä enemmän aktiviteetteja tai stressaako sitä mahdollisesti joku asia?

Mikään yksittäinen merkki ei välttämättä paljasta onko kissa tyytyväinen ja onnellinen elämäänsä, mutta voimme päätellä paljon sen käyttäytymisestä. On olemassa lukuisia yleisiä tunnusmerkkejä, joista voimme olettaa kissan olevan onnellinen. Jokainen kissa on kuitenkin yksilö, joten niiden käyttäytymisissä on eroja. Tärkeintä onkin oppia tuntemaan oma kissansa, jotta huomaa mahdolliset muutokset sen käyttäytymisessä ja pystyy reagoimaan niihin nopeasti.

1. Kehrääminen

Kehrääminen on luultavasti asia, jonka jokainen on oppinut jo lapsena yhdistämään siihen, että kissa on tyytyväinen elämäänsä. Useimmiten kissa kehrääkin juuri silloin, kun sitä silitetään tai se pääsee lepäämään lämpimään syliin. Kehrääminen voi kuitenkin olla myös täysin päinvastainen merkki, sillä kissa voi kehrätä myös silloin, kun se on kipeä tai hermostunut ja yrittää kehräämällä rauhoitella itseään.

2. Rentous

Tyytyväinen kissa makoilee rennosti omalla lempipaikallaan, kulkee huolettomasti huoneiden poikki, leikkii ja temmeltää eikä murehdi liiaksi siitä mitä ympärillä tapahtuu. Se saattaa katsella sinua silmät viirullaan tai räpäyttää silmiään hyvin hitaasti. Se saattaa pyörähtää selälleen tervehtiessään sinua tai tulee sinua vastaan iloisesti kurnauttaen. Kaikki nämä ovat merkkejä siitä, että kissa luottaa sinuun ja siihen, että se on turvassa.

3. "Leipominen"

Leipominen on perua pentuajoista, jolloin pentu painelee emonsa nisää saadakseen itselleen maitoa. Vanhemmiten tämä tapa jää monilla kissoilla päälle ja ne osoittavat sillä kiintymystä ja tyytyväisyyttä. Samalla ne jättävät itsestään hajujäljen ja merkitsevät reviiriään. Anna siis kissan leipoa sylissäsi kaikessa rauhassa ellei se satu sinuun liian paljon. Tätä tapaa ei tarvitse yrittää kitkeä kissasta pois.

4. Säännölliset elämäntavat

Tyytyväinen ja onnellinen kissa syö säännöllisesti ja mielellään. Jos kissan ruokahalussa tapahtuu muutoksia tai se katoaa kokonaan, täytyy huolestua. Se voi olla merkki esimerkiksi stressistä tai sairaudesta, joten kissaa kannattaa pitää tarkasti silmällä.

Myös kissa unirytmi voi kertoa paljon. Kissat ovat tunnettuja siitä, että ne nukkuvat suurimman osan päivästä. Tyytyväinen kissa on hyvin nukkua jopa 20 tuntia vuorokaudessa. Monilla kissoilla on myös säännöllinen päivärytmi, jonka opit tuntemaan tarkkailemalla kissaa säännöllisesti ja oleilemalla sen kanssa mahdollisimman paljon. Jos unet muuttuvat kovin katkonaisiksi ja päivärytmi häiriintyy, kissa saattaa olla esimerkiksi stressaantunut.

5. Aktiivisuus

Vaikka kissat yleensä nukkuvat suurimman osan päivästä, niillä on myös aktiivisia hetkiä. Tyytyväinen kissa tykkää leikkiä ja se osoittaa kiinnostusta arjen tapahtumia kohtaan. Se voi esimerkiksi tulla lukemaan lehteä kanssasi tai jahdata leikkihiirtä. Myös vanhat kissat leikkivät, sillä saalistusvietti ei katoa vanhemmitenkaan. Jos siis kissa lakkaa leikkimästä, sillä saattaa olla kipuja, jotka estävät sitä leikkimästä.

6. Seurallisuus

Tyytyväinen ja luottavainen kissa hakeutuu mielellään ihmisen seuraan. Se voi tulla oma-aloitteisesti syliisi tai istahtaa seuraamaan toimiasi vähän matkan päähän. Kissojen seurallisuudessa on tosin luonne-eroja, joten toiset kissat hakeutuvat enemmän ihmisten seuraan kuin toiset, mutta jos kissa on pentuna sosiaalistettu hyvin, se nauttii ainakin ajoittain ihmisten seurasta.

7. Siisteys

Kissa on luonnostaan hyvin siisti eläin. Se pitää siitä, että sen turkki on puhdas ja siisti, ja onnellinen ja tyytyväinen kissa huolehtiikin ulkonäöstään erittäin hyvin. Jos turkkiin alkaa ilmestyä takkuja, kannattaa siihen kiinnittää huomiota.

Tyytyväinen kissa pitää myös reviirinsä siistinä. Se ei tee tarpeitaan hiekkalaatikon ulkopuolelle, mikäli se vain pääsee käyttämään laatikkoa. Yleensä virtsa- tai ulostesotkuille löytyy hyvä syy, joten asiaan on hyvä paneutua pikimmiten.

Yhteenveto

Kissat eivät osaa puhua eivätkä ne osaa kertoa meille sanallisesti ovatko ne tyytyväisiä elämäänsä. Me voimme kuitenkin päätellä paljon niiden onnellisuudesta seuraamalla niiden käyttäytymistä ja aktiivisuutta. Mikään yksittäinen merkki ei välttämättä kerro meille koko totuutta, mutta mitä useampi palikka on kohdillaan, sitä todennäköisesti kissa on tyytyväinen elämäänsä. Ja mikäli käyttäytymisessä tapahtuu jotain muutoksia, niiden syy on selvitettävä pikimmiten sekä kissan että useimmiten myös omistajan mielenrauhan takia.