Lääkkeen antaminen kissalle

Lähes jokainen kissanomistaja joutuu jossain vaiheessa antamaan kissalleen lääkettä. Tämä voi osoittautua yllättävän vaikeaksi, sillä useimmat kissat ovat erinomaisen huonoja lääkkeiden ottajia. Niillä tuntuu yhtäkkiä olevan kymmenen jalkaa ja ne pääsevät luikertelemaan sylistä pois vaikka mitä tekisi. Valitettavasti kissat eivät ymmärrä, että lääkkeen ottaminen olisi niiden parhaaksi.

Lääkkeen antamiseen kannattaa valita hetki, jolloin kissa on rentoutunut. Jos mahdollista, pyydä paikalle apuri, joka voi pitää kissaa paikallaan. Yritä rauhoitella kissaa juttelemalla ja paijaamalla sitä kaikessa rauhassa, ja pidä aina lähelläsi sen herkkunameja. Voit myös kokeilla kääriä kissan vilttiin, jotta se ei pääsisi raapimaan sinua. Joskus tämä konsti toimii, toisinaan ei.

Tablettien murskaaminen

Jotkut tabletit voi pilkkoa tai murskata ja sekoittaa ruuan tai herkun joukkoon. Kannattaa valita voimakastuoksuinen ruoka, jotta kissa ei huomaisi lääkettä. Tästäkin huolimatta kissa saattaa haistaa tai maistaa ruuan seassa olevan lääkkeen ja jättää ruuan syömättä. Voi myös olla, että syystä tai toisesta kissa syö vain osan ruuasta, jolloin lääkitys jää vajaaksi. Ei ole myöskään ihme, jos ruoka ympäriltä katoaa, mutta murut jäävät jäljelle.

Kaikkia tabletteja ei kuitenkaan voi murskata, vaan ne täytyy antaa kokonaisina. Tämä kannattaa aina varmistaa eläinlääkäriltä tai apteekista. Opettele siis varmuuden vuoksi myös oikeaoppinen keino antaa tabletit suoraan suuhun.

Tabletin antaminen kissalle

  1. Jos olet oikeakätinen, sulje kissa vasempaan kainaloosi ja pitele kissan päätä ylhäältä/takaapäin vasemmalla kädelläsi. Luultavasti kissa rimpuilee vastaan, mutta pidä sitä päättäväisesti sylissäsi. Ole kuitenkin hellä, niin kissaasi ei satu.
  2. Kallista kissan päätä vähän taaksepäin, jolloin sen leuka nousee ylös.
  3. Ota tabletti oikeaan käteesi peukalon ja etusormen väliin, ja käytä keskisormea kissan suun avaamiseen.
  4. Pudota tabletti kissan suuhun mahdollisimman pitkälle.
  5. Sulje kissan suu ja pidä suuta kiinni, jotta kissa ei pääse pullauttamaan tablettia pois suusta. Pidä kuitenkin kissan pää edelleen takakenossa.
  6. Voit sivellä kissan kurkkua kevyesti, mikä saattaa helpottaa tabletin nielemistä. Voit myös suihkuttaa suuhun hieman vettä pienellä ruiskulla suupielestä.
  7. Anna kissalle namipaloja palkinnoksi.

Paikallisvaleluliuoksen antaminen kissalle

Paikallisvaleluliuos on helppo antaa kissalle. Liuos kannattaa laittaa niskaan, jotta kissa ei pääse pesemään sitä pois. Jaa karva jakaukselle niin, että kissan nahka tulee näkyviin, ja levitä liuos jakauksen pohjalle. Jos nestettä on paljon, voit levittää sen useampaan eri kohtaan niskassa. Vaikuttavat aineet leviävät niskasta turkkia ja nahkaa pitkin koko kissaan.

Jos taloudessa on useampi kissa, varmista että muut kissat eivät pääse nuolemaan lääkettä. Pidä siis kissa erillään muista kissoista ja eläimistä tarvittavan ajan, jotta lääke pääsee leviämään ja vaikuttamaan. Älä myöskään anna lasten silitellä kissaa tänä aikana.

Nestemäisten tai tahnamaisten lääkkeiden antaminen kissalle

Nesteet ja tahnat annetaan kissalle pipetillä tai muoviruiskulla. Pidä kissaa sylissäsi samalla tavalla kuin tablettia annettaessa. Suuntaa pipetin kärjellä alas, mutta älä suoraan nieluun, vaan hieman sivulle poskeen. Anna lääkettä pikkuhiljaa, jotta kissa ehtii välillä niellä. Lopuksi pidä kissan suuta suljettuna ja voit silitellä sen kurkkua kevyesti, jotta sen olisi helpompi niellä. Äläkä unohda namipaloja!