Kissat eivät ole laumaeläimiä kuten koirat, vaan ne viihtyvät hyvin yksinkin. Tästä huolimatta ne kaipaavat myös sosiaalista elämää. Saattaa tosin olla, että ne näyttävät ulospäin hyvin välinpitämättömiltä meidän suhteemme. Voi olla, ne eivät edes lotkauta korviaan, kun me lähdemme tai tulemme, mutta joka tapauksessa ne tiedostavat aina missä me olemme ja nauttivat meidän seurastamme.
Mietitään hetki historian kulkua. Sata vuotta sitten kissat saivat nauttia maatilan elämästä yhdessä perheen kanssa. Ne pääsivät navettaan ja kanalaan hiirestämään ja ruoka-aikoina ne saivat käpertyä uuninpankolle nukkumaan. Ajan kuluessa ihmisten työ siirtyi yhtä enemmän kotitiloilta tehtaisiin ja toimistoihin, ja kissat jäivät kotiin yksin. Se, että nykyään monet voivat tehdä töitään etänä, on varmasti kissojen kannalta positiivinen asia. Nyt niillä on jälleen seuraa kotona pitkin päivää.
Kenelläkään ei kuitenkaan aina ole mahdollisuutta olla kotona kissan seurana, eikä niin tarvitsekaan olla. Kissa kyllä pärjää ajoittain kotona yksin. Jossain vaiheessa tullaan kuitenkin siihen pisteeseen, että kissa alkaa tuntea itsensä yksinäiseksi. Tämä raja voi vaihdella huomattavasti kissarotujen ja -yksilöiden välillä.
Mistä siis voi tietää onko kissa yksinäinen? Keräsimme tälle listalle merkkejä siitä, että kissa kärsii yksinäisyydestä. Oletko huomannut kissassasi näitä merkkejä?
1. Paikkojen tuhoaminen tai sotkeminen
Yksi selvimmistä yksinäisyyden merkeistä on se, että kissa tylsyydessään rupeaa sotkemaan ja tuhoamaan paikkoja. On luonnollista, että kissa uteliaana eläimenä tutkii paikkoja ja saattaa vahingossa tiputtaa maljakon eikä se vielä tarkoita mitään sen ihmeempää. Jos tuhoaminen on jatkuvaa, saattaa se merkitä yksinäisyyttä ja tylsistymistä.
2. Merkkailu
Merkkailu ja muut hiekkalaatikko-ongelmat ovat toinen selvä merkki siitä, että jokin on hullusti. Saattaa vaatia hieman työtä, että löytää syyn tällaiselle käytökselle. Taustalta voi hyvinkin löytyä yksinäisyyttä ja tylsistymistä.
3. Jatkuva naukuminen
Kissat naukuvat monesta eri syystä, mutta yleensä niiden tarkoitus on kiinnittää sinun huomiosi ja saada sinulta jotain. Ne voivat haluta ruokaa, juomaa, oven avaamista tai ihan vain yhdessä oloa. Jos kissasi alituisesti naukuu ja johdattaa sinut leikkikalujen tai leikkipaikan luo, se luultavasti kaipaa seuraasi. Tämä voi olla merkki siitä, että se on yksinäinen ja haluaisi viettää enemmän aikaa kanssasi.
4. Lisää läheisyyttä
Naukumisen ja leikkiin pyytämisen lisäksi läheisyyden kaipuu kertoo usein yksinäisyydestä. Jos kissasi jatkuvasti pyörii jaloissasi, nousee seisomaan jalkojasi vasten ja tulee istumaan syliisi, se selvästi kaipaa enemmän seuraa.
5. Lisääntynyt turkin nuoleminen
Kissat ovat hyvin siistejä eläimiä ja ne nauttivat siitä, että niiden turkki on puhdas. Liiallinen turkin nuoleminen on kuitenkin usein merkki stressistä. Stressi puolestaan voi olla oire yksinäisyydestä.
Jos siis huomaat, että kissa pesee itseään jatkuvasti tai oksentelee karvapalloja tavallista useammin, kannattaa hieman miettiä mistä on kyse. Jos turkissa näkyy karvattomia kohtia, on syytä jo huolestua. Taustalla saattaa olla monenlaisia ongelmia, joten voi olla syytä varata aika eläinlääkärille tarkistamaan tilanne.
6. Muutos käyttäytymisessä
Sinä olet oman kissasi paras asiantuntija, joten sinä pystyt parhaiten ja nopeiten huomaamaan muutoksen kissan käyttäytymisessä. Kissasta voi tulla vetäytyvämpi, pelokkaampi, aggressiivisempi, ”hieman outo” tai mitä tahansa. Voi myös olla, että aikaisemmin aktiivinen kissa rupeaakin nukkumaan jatkuvasti. Yksi syy käyttäytymisen muutokselle on yksinäisyys.
7. Muutos ruokahalussa
Joskus kissa reagoi yksinolemiseen siten, että se lakkaa lähes kokonaan syömästä tai juomasta. Voi myös olla, että sen ruokakuppi pysyy koskemattomana koko päivän, ja vasta kun sinä tulet kotiin, myös kissa rupeaa syömään. Tällainen käytös voi olla merkki siitä, että kissa tuntee olonsa yksinäiseksi päivän aikana.
Tarvittaessa eläinlääkärille
Jos tilanne huolestuttaa sinua, on aina paras vaihtoehto kääntyä eläinlääkärin puoleen. Yhdessä voitte lähteä miettimään syitä kissan käytökselle ja etsiä sopivia ratkaisuja. Taustalla voi olla yksinäisyyttä, mutta monet muutkin ongelmat aiheuttavat samantyylisiä oireita, joten parempi ottaa asia käsittelyyn heti.
Miten helpottaa kissan yksinäisyyttä?
Kun joudut viettämään paljon aikaa poissa kotoa, voit kokeilla seuraavia konsteja helpottamaan kissan yksinäisyyttä:
- jätä kissalle aktiivisuusleluja
- järjestä ikkunan eteen penkki tai tuoli, jossa se voi katsella ulos
- voit laittaa ikkunan ulkopuolelle lintujen ruokintapisteen, jotta saat houkuteltua lintuja ikkunan lähelle
- varmista, että kissalla on hyviä ja turvallisia nukkumapaikkoja
- jotkut kissat pitävät taustamusiikista, joten voit ajastaa hiljaista musiikkia joksikin aikaa kissasi iloksi
- jos olet poissa pitempään, ruoka-automaatit ovat näppäriä, ja tarvittaessa palkkaa kissanhoitaja, joka käy viettämässä kissan kanssa aikaa päivittäin
Ota kuitenkin huomioon, että kissat ovat yksilöitä. Se mitä innostaa ja kiinnostaa toisia, voi olla toiselle kissalle täysin yhdentekevä tai jopa häiritä sen olemista. Esimerkiksi toiset kissat nauttivat rauhallisesta musiikista, kun taas toisilla se ottaa korviin. Vain kokeilemalla löydät oikeat tavat aktivoida kissaa niin, että se ei koe itseään yksinäiseksi.
Muistathan kuitenkin, että mitkään aktiivisuuslelut eivät voi korvata sinun seuraasi, joten varaa joka päivä aikaa myös leikkimiselle ja kissan hellimiselle. Jos haluat pitää kissasi tyytyväisenä, sinun on löydettävä aikaa yhdessä olemiselle. Kissa tarvitsee sosiaalisia suhteita ja älyllisiä haasteita ihan yhtä paljon kuin fyysistä turvaa ja ravintoa.
Toinen kissa kaveriksi?
Joskus voi olla hyvä ratkaisu hankkia kissalle toinen kissa kaveriksi. Tämä voi kuitenkin olla haastavaa, jos kissa on tottunut olemaan yksin kotona. Varaa siis riittävästi aikaa tutustumiselle ja totuttelemiselle, niin lopputulos voi olla se, että kissat viihtyvät hyvin yhdessä ja pitävät toisilleen seuraa silloin, kun sinä et pysty olemaan paikalla.